Hoppa till innehåll
Hem » Billigaste Elavtalet i Sverige: Guide för Konsumenter

Billigaste Elavtalet i Sverige: Guide för Konsumenter

Hitta det billigaste elavtalet: En guide för svenska konsumenter

Att hitta det billigaste elavtalet kan vara en djungel. Med många leverantörer, avtalstyper och priser kan det kännas överväldigande att välja rätt. I den här artikeln kommer vi att guida dig genom processen att jämföra elavtal och svara på frågan: vilket elavtal är billigast? Vi går igenom viktiga faktorer som påverkar priset på ditt elavtal och hjälper dig att fatta ett informerat beslut.

Billigaste elavtalen just nu

1. Fortum

✓ Fast avgift: 35 kr /månad
✓ Påslag: 0,007

2. Skellefteå Kraft

✓ Fast avgift: 36 kr / månad
✓ Påslag: 0.060

3. Greenely

✓ Fast avgift: 65 kr / månad
✓ Påslag: 0.027

Vad påverkar priset på ditt elavtal?

Innan vi dyker in i jämförelsen av olika elavtal är det viktigt att förstå de faktorer som påverkar priset på din el. Dessa faktorer inkluderar:

 • Marknadspriser på el – drivs av utbud och efterfrågan
 • Avgifter och skatter – inkluderar energiskatt, moms och nätavgifter
 • Avtalstyp – rörligt, fast eller mixat avtal
 • Din elförbrukning – högre förbrukning kan påverka enhetspriset
 • Geografisk plats – var du bor kan påverka nätavgiften

Jämförelse av elavtalstyper

För att hitta vilket elavtal som är billigast är det viktigt att förstå skillnaderna mellan de olika typerna av avtal. Tabellen nedan belyser fördelarna och nackdelarna med rörliga, fasta och mixade elavtal.

Rörligt Elavtal Fast Elavtal Mixat Elavtal
Följer marknadspriset, flexibelt men kan variera i pris. Låser priset under avtalstiden, förutsägbart men möjligen dyrare om marknadspriset sjunker. En kombination av rörlig och fast plan, balans mellan flexibilitet och förutsägbarhet.

Vilket elavtal passar dig bäst?

Valet av elavtal beror på din situation och önskan om stabilitet versus möjlighet att spara pengar när marknadspriserna faller. Vissa konsumenter föredrar tryggheten i ett fast avtal, medan andra vill ha möjligheten att utnyttja låga priser med ett rörligt avtal.

Tips för att hitta billigaste elavtalet

När du väl börjar jämföra olika elavtal för att hitta den billigaste lösningen, tänk på följande tips:

 • Granska dina tidigare energikostnader för att bestämma din genomsnittliga förbrukning.
 • Jämför priser från olika leverantörer, inklusive eventuella kampanjer eller rabatter.
 • Försäkra dig om att du förstår villkoren och om det finns några extra avgifter.
 • Använd en jämförelsetjänst eller kalkylator online för att enklare jämföra priser baserat på din förbrukning och plats.

Så hittar du billigaste elavtalet

För att kunna svara på frågan vilket elavtal är billigast, måste man göra en välgrundad jämförelse. Använd gärna vår webbplats som är designad för att göra just detta: jämföra elkontrakt, elbörser, priser och elleverantörer för att finna det mest kostnadseffektiva alternativet för just dina behov.

Martin Johansson från ’Elprisguiden’ ger följande råd: ”Det är inte alltid elabonnemanget med det lägsta angivna kWh-priset som blir billigast i slutändan. Se till att undersöka nätavgifter och andra tillkommande kostnader.”

Faktorer att överväga

När du letar efter det billigaste elavtalet, tänk på att se över dessa punkter detaljerat:

 • Bindningstid och uppsägningstid
 • Typ av el – är den förnybar eller fossilt producerad?
 • Omdömen och kundservice av leverantören
 • Flexibiliteten i avtalet vid exempelvis flytt

Jämförelse av elavtal är nyckeln till att hitta det mest kostnadseffektiva valet för din hushållning. Genom att noggrant väga samman ovanstående faktorer kan du göra ett väl informerat val som passar just dina förutsättningar och preferenser.

Elavtalens påverkan på miljön

En viktig aspekt att ha i åtanke när du jämför elavtal är deras miljöpåverkan. Många konsumenter idag värdesätter hållbarhet och vill bidra till en renare miljö genom sitt val av elprodukt.

Jämförelse av Elavtal

1. Fortum

✓ Fast avgift: 35 kr /månad
✓ Påslag: 0,007

2. Skellefteå Kraft

✓ Fast avgift: 36 kr / månad
✓ Påslag: 0.060

3. Greenely

✓ Fast avgift: 65 kr / månad
✓ Påslag: 0.027

Förnybar Energikälla Traditionell Energikälla
Grön el från sol, vind eller vatten med minimal inverkan på miljön. Energi främst från fossila bränslen med högre CO2-utsläpp.
Kan vara dyrare initialt, men kan erbjudas till konkurrenskraftiga priser vid längre avtal. Vanligtvis billigare kortfristigt men med potentiella framtida miljöskadliga kostnader.

Stöd förnybar energi – en investering för framtiden

Genom att välja el från förnybara källor går du inte bara mot ett billigare elavtal utan även ett mer hållbart samhälle på lång sikt. Jämför de olika elbolagens miljöarbeten och se vilket företag som matchar dina miljövärden bäst.

Sammanfattning och slutsats

Att finna det billigaste elavtalet kräver god insikt i den egna förbrukningen, marknadstrender och personliga preferenser. Det finns ingen enkel lösning eftersom situationen varierar från person till person. Det är dock alltid fördelaktigt att jämföra priserna regelbundet, eftersom elmarknaden är dynamisk och erbjudanden ständigt förändras.

Vi har nu gått igenom hur du jämför elavtal, vilka olika typer av elavtal som finns och vilka faktorer som är viktiga att tänka på när du söker efter det billigaste elavtalet. Kom ihåg att också beakta miljöaspekter och kvaliteten på kundservicen hos olika elbolag. Elavtalets totala kostnad är inte bara vad du betalar per kWh, utan inkluderar även service, tillförlitlighet och bolagets hållbarhetsansvar.

Använd verktygen och informationen som finns här för att göra ett informerat val som förhoppningsvis ger dig ett lägre elpris och därmed sänker dina månadskostnader. Att investera tid i att undersöka detta nu kan spara dig mycket pengar och bekymmer i framtiden. Lycka till med att hitta det billigaste och mest passande elavtalet för just dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *