Omkring 40 % av alla konsumenter av el i Sverige har valt att binda sitt elavtal. Men, är det verkligen en smart idé att binda elpriset – och i så fall, när bör detta ske?
Historiskt, har konsumenter, under långa perioder sparat en hel del på att ligga på rörliga elavtal. Men den som fruktar att elpriserna kommer öka, gör förmodligen rätt i att binda sitt elavtal. Och då, helst redan idag.
Binda elavtal – det här gäller
Om du väljer att låsa dig, eller binda ett elavtal har du en fast månadskostnad. Detta eftersom du redan vid bindningen kommer överns om ett kWh-pris. Detta pris gäller då hela perioden (från att du binder till att elabonnemanget går ut). Detta kan, ibland, vara lönsamt.
Fördelen med att binda sitt elavtal har såklart med trygghet och säkerhet att göra. Genom att du binder diverse utgifter riskerar du inte att få en chockhöjning om elbörsen skulle gå upp.
Istället kan du tryggt och säkert slappna av och njuta av en billig el samtidigt som majoriteten av de andra konsumenterna tvingas betala dyrt för att få sitt hus uppvärmt.
Vanliga frågor
Billig el innebär ett elavtal som håller hög prestanda – till ett billigt pris. För att ta reda på vilka elabonnemang som kan leverera billig el till dig, bör du titta igenom vår jämförande lista.
Det beror givetvis på din situation. Ibland kan det fasta elavtalet vara mer attraktivt, samtidigt som det rörliga elavtalet kan vara lika fördelaktigt för andra situationer. Det enklaste sättet att ta reda på vad som passar dig och ditt hushåll är att titta på historiken och jämföra elavtal.
Om du är på jakt efter att hitta billig el kan det vara fördelaktigt att jämföra och eventuellt byta aktör. På så vis får du en tydligare bild över vad saker och ting bör kosta, och du vinner således auktoritet när det är dags att förhandla med elbolaget.
Det beror på vilket elbolag du har. Men enklaste sättet att ta reda på din förbrukning och månadskostnad är att logga in på aktörens hemsida. Oftast finns det lösningar med mobil e-legitimation som enkelt hjälper dig att navigera till historik och förbrukning.