Så räknar du Elpris per kwh

  • av

Hur räknar man egentligen ut kWh-priset? I den här artikeln finner du all information om elpriset.

Att elpriset varierar är nog ingen nyhet, inte heller att elbolag har olika priset och avgifter. Men kWh-priset är trots allt något du kan navigera efter och förhoppningsvis – få lite mer kontroll och förståelse över månadskostnaden.

Men först & främst måste man ju förstå hur man räknar ut priset per kWh, eller hur?

Så räknar du ut kWh-priset

kWh kan omskrivas till kilowatt per timma. Varav K står för ”kilo”, W för effekten eller Watt och H i detta sammanhang innebär timma eller timmar.

Låter det krångligt?

Egentligen är det viktigaste att du har koll på W, det vill säga effekten eller Watt.

Här är ett exempel:

En TV som är igång i en timma med en effekt på 90 W kommer att behöva 0,09 kWh. Hur räknade jag ut det här? Jo, så här: (90 x 1 (timman) / 1000 = 0,09)

Billig el har stor påverkan på månadskostnaden

När man blir mer medveten om elpriser, kWh och konsumtion av teknik blir man också mer intresserad av att hitta en billig aktör. Allting påverkar nämligen varandra – och om du fått blodat tand för att göra smarta besparingar på din konsumtion, kan vi givetvis rekommendera dig att läsa igenom vår lista över billig el.

Vanliga frågor

Vad anses med billig el?

Billig el innebär ett elavtal som håller hög prestanda – till ett billigt pris. För att ta reda på vilka elabonnemang som kan leverera billig el till dig, bör du titta igenom vår jämförande lista.

Ska jag välja fast eller rörlig pris på elavtalet?

Det beror givetvis på din situation. Ibland kan det fasta elavtalet vara mer attraktivt, samtidigt som det rörliga elavtalet kan vara lika fördelaktigt för andra situationer. Det enklaste sättet att ta reda på vad som passar dig och ditt hushåll är att titta på historiken och jämföra elavtal.

Ska jag byta elabonnemang?

Om du är på jakt efter att hitta billig el kan det vara fördelaktigt att jämföra och eventuellt byta aktör. På så vis får du en tydligare bild över vad saker och ting bör kosta, och du vinner således auktoritet när det är dags att förhandla med elbolaget.

Hur ser jag min nuvarande månadskostnad?

Det beror på vilket elbolag du har. Men enklaste sättet att ta reda på din förbrukning och månadskostnad är att logga in på aktörens hemsida. Oftast finns det lösningar med mobil e-legitimation som enkelt hjälper dig att navigera till historik och förbrukning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *