Hoppa till innehåll

Elavtal för Pensionärer – Teckna billig el som pensionär

Som senior, men framför allt som pensionär har man i regel lägre inkomster än vad man kanske hade tidigare när man arbetade. På grund av detta faktum kan det därför bli lönsamt att hitta billig el. Elbolagen med diverse elavtal kan som många vet skilja sig ganska mycket mellan varandra vad gäller både fasta och rörliga kostnader.

Generellt, brukar även pensionärer i större utsträckning bo i ett hus. Vilket också för med sig mer användning & ytterligare ett incitament till varför man bör byta till en billigare elleverantör. Här har vi gjort jämförelsen åt dig; genom att presentera fyra elbolag – med både rabatter för seniorer & pensionärer. Dessa elleverantörer har helt enkelt de mest lönsammaste avtalen just nu, om man är på jakt efter billig el som pensionär.

Topplista – Elbolag med billig el & elavtal för pensionärer:

1. Fortum [9/10] –
”Billigaste elleverantören”

Fast avgift: 42 kr/månad.

Enkelt att byta
Rabatter: Värde ca 500 kr.
Största elbolaget i Sverige

2. Greenely [8,7/10] –
”Billigaste elavtalet”

Fast avgift: 69kr/månad.

– Få stenkoll, sänk elräkningen och bidra till hållbar planet.

– Inga brytavgifter, dolda avgifter eller bindningstider. Är du inte nöjd så kan du byta tillbaks.

3. Göta Energi [7,5/10]
”Billig el”

Fast avgift: 45kr / månad

✓ 100% förnyelsebar el
Rabatt: 500 kr i presentkort.

4. Telge Energi [7,5/10]
”Billigt elbolag”

Fast avgift: 49kr / månad

✓ 100% förnyelsebar el
Rabatt: slipp fast avgift (12 månader) värde ca 500kr.

Elavtal för pensionärer

Att teckna ett elavtal som pensionär eller senior brukar i regel innebära lite extra rabatter och erbjudanden. Det är dock inte alltid standard, och poängen med topplistan som återfinns ovan är att samla alla billiga elbolag som kan vara lönsamma att använda som pensionär.

Hur får man billig el som pensionär?

Billig el för pensionärer är ett elavtal som tillfredsställer elbehov utan att äventyra månadskostnaden. Den billigaste elen i Sverige varierar från dygn till dygn, och det är ett antal faktorer som styr vilket elbolag som är billigast.

Det finns över hundra elleverantörer i Sverige idag, varav många kan leverera en el som kan beskrivas som billig. Samtidigt finns det ungefär lika många aktörer som erbjuder allt annat än billiga elavtal. Man kan därför beskriva det som en utmaning att hitta billig el i Sverige. Särskilt, om man som många andra, aldrig tidigare har jämfört elpriser.

Rörligt eller fast elavtal

Det första steget för att skaffa ett billigt elavtal som pensionär är att bestämma sig för huruvida man vill ah ett rörligt eller fast elavtal; att införskaffa ett rörligt elavtal för att lyckas få ner elpriset är en vanlig strategi. I praktiken kan dock rörligt elavtal innebära att priserna stiger under vinterhalvåret – och sjunker vid sommartid.

Visst, det kan naturligtvis vara lukrativt att göra som de flesta svenskar och satsa på de rörliga avtalet. Men, om man känner sig tryggare med ett fast avtal bör man givetvis satsa på ett sådant. Nedan finner du en video som lite mer i detalj beskriver skillnaden mellan rörliga elavtal och fasta.

Elbolag & Elleverantörer för pensionärer

Det finns egentligen inte bara ett elavtal som är det bästa som pensionär. Snarare handlar det lite om din egen förbrukning. Visst, man kan mäta och presentera de billigaste elleverantörerna i form av kWh-pris och därefter kan man göra en egen uppskattning på vad månadskostnaden kommer landa på.

Problemet är dock att kWh sällan är den enda variabeln som bestämmer den totala månadskostnaden. Dessutom, påverkar själva elavtalet priset eftersom det både finns rörliga elavtal, fasta och mixade varianter. Om du väljer ett elavtal med rörligt pris kommer månadskostnaden att förhålla sig till elbörsen.

Vanliga frågor

Vad anses med billig el?

Billig el innebär ett elavtal som håller hög prestanda – till ett billigt pris. För att ta reda på vilka elabonnemang som kan leverera billig el till dig, bör du titta igenom vår jämförande lista.

Ska jag välja fast eller rörlig pris på elavtalet?

Det beror givetvis på din situation. Ibland kan det fasta elavtalet vara mer attraktivt, samtidigt som det rörliga elavtalet kan vara lika fördelaktigt för andra situationer. Det enklaste sättet att ta reda på vad som passar dig och ditt hushåll är att titta på historiken och jämföra elavtal.

Ska jag byta elabonnemang?

Om du är på jakt efter att hitta billig el kan det vara fördelaktigt att jämföra och eventuellt byta aktör. På så vis får du en tydligare bild över vad saker och ting bör kosta, och du vinner således auktoritet när det är dags att förhandla med elbolaget.

Hur ser jag min nuvarande månadskostnad?

Det beror på vilket elbolag du har. Men enklaste sättet att ta reda på din förbrukning och månadskostnad är att logga in på aktörens hemsida. Oftast finns det lösningar med mobil e-legitimation som enkelt hjälper dig att navigera till historik och förbrukning.