Hoppa till innehåll

Fakta om Dalakraft

Lanserades:1996
Estimerat pris fast:Saknas
Estimerat pris rörligt:Saknas
Antal kunder:Saknas uppgift
Bindningstid:Finns ingen
Påslag:Nej
Vårt betyg:4,2

För- och nackdelar med Dalakraft

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

 • Förnybar el
 • Möjlighet att välja ”Bra Miljöval”
 • Flera sätt att kontakta kundtjänst
 • Fina kundrecensioner
 • Möjlighet att köpa el från en elfond

Nackdelar:

 • Ingen information om driftstörningar

Lite mer fakta om Dalakraft

Dalakraft är ett relativt stort energibolag med en omsättning på runt 1,6 miljarder kronor och ett mycket gott rörelseresultat. Energibolaget säljer endast förnybar energi från vattenkraft, vindkraft, solceller och biobränslen. Vattenkraft är den viktigaste energikällan och står för över 80 % av den sålda elen. En stor del av elen som bolaget säljer är producerat lokalt i Dalarna. 

Dalakraft säljer el till kunder över hela Sverige men har även en stark lokal koppling. Varje år delar bolaget ut cirka 150 000 kronor i stipendier till unga entreprenörer som bor i eller har anknytning till Dalarna.

Tid som behövs: 5 minuter.

Så kommer du igång med elbolaget

 1. Gå in här för att jämföra Dalakraft mot alla elbolag i Sverige.

 2. Sortera efter dina preferenser (elpris eller kundomdöme).

 3. Välj det elbolag som visas högst upp.

 4. Gå vidare till elleverantören & teckna ett nytt elavtal på nätet.

Elpriser – mellanting av fast och rörligt

Datakraft har varken fast eller rörligt elpris. Istället bevakar Dala Elfond marknaden för att du ska få bästa möjliga pris. Priset rör sig, men mindre än på den övriga elmarknaden. Under de senaste 12 månaderna har snittpriset legat på 105,37 öre/kWh. I augusti 2022 var priset 166,87 öre/kWh.

Fyra betalningsalternativ

 • Autogiro
 • E-faktura
 • E-postfaktura
 • Pappersfaktura

Inga rabattkoder men kunderbjudanden

För närvarande finns det inga rabattkoder hos Dalakraft. Men företaget har flera kunderbjudanden. Du kan till exempel få 15 % rabatt när du köper ett kit som förvandlar din trampcykel till en elcykel.

Användarvänlig webbplats

Företagets webbplats är enkel att navigera på, och du hittar snabbt det du letar efter. Om du vill teckna avtal hittar du redan på webbplatsens förstasida den information du behöver. Det finns ”Mina sidor” på webbplatsen.

Finns det ”Mina sidor”?Ja 
Är det tydligt var man loggar in?Ja 
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, info@dalakraft.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0771-48 80 00
Är det lätt att hitta adress?Nej

Enkelt att kontakta kundtjänst

Du kan kontakta kundtjänst hos Dalakraft på flera sätt:

 • Telefon
 • Lämna ditt telefonnummer så ringer kundtjänst dig
 • E-post
 • Fylla i e-formulär
 • Chatt

Driftinformation och felanmälan

Du hittar ingen information om strömavbrott på Dalakrafts webbplats. Du kan inte heller göra någon felanmälan där. Det är från ditt lokala elnätsföretag som du får information om driftstopp och strömavbrott. Felanmälan görs också till detta företag.

Specialpris med timmätt elmätare

Om du har en timmätt elmätare kan du få ett särskilt elfondspris. Då debiteras du per

timme. I juli 2022 var snittpriset för sådana kunder 106 öre/kWh. 

Många kundomdömen

Det finns många omdömen om Dalakraft på internet. Hos Reco.se har företaget över 4 000 omdömen. Betyget är 4,2 av 5. Bland annat uppger kunder att företaget har en kunnig kundtjänst samt bra priser.

Vårt omdöme om Dalakraft

Dalakraft lyckas med sin ambition att ge kunden ett bra bemötande. Webbplatsen är bra; den är enkel att navigera på och informationen man hittar där är lätt att läsa och samtidigt innehållsrik. Kunder har möjlighet att välja till ”Bra Miljöval” på sin el, handla el ur en elfond och vid behov kontakta kundtjänst på flera olika sätt, inklusive chatt. Många kunder har lämnat recensioner om energibolaget online, och de recensionerna ger Dalakraft med beröm godkänt. 

Elen som bolaget säljer är förnybar, ursprungsmärkt och i stor utsträckning producerad i Dalarna. Förutom möjligheten att välja till ”Bra Miljöval” kan kunder även välja miljövalet ”Ren vindel”,  vilket garanterar el från vindkraftsproduktion. Dalakraft uppmuntrar mikroproducenter att producera egen el genom solceller, och bolaget köper in överskottsel. 

Vår bedömning är att det finns många anledningar för kunder att välja Dalakraft. Energibolaget har ett mycket fint kundarbete och en hållbar energihandel. Och de betalar på många sätt tillbaka en del av de inkomster som genereras genom till exempel stipendier eller kampanjer för sina kunder. Dalakraft är ett stabilt energibolag med rötterna i Dalarna och med en verksamhet som når långt utanför hembygden. 

Vanliga frågor om Dalakraft

Här finns svar på några vanliga frågor.

Vilket elavtal ska jag välja för att värna om miljön?

Företaget rekommenderar att du köper vindandelar för upp till 80 % av ditt elbehov. För övriga 20 % kan du välja ett annat avtal, till exempel ”Bra Miljöval”. 

Är solceller lönsamma?

Solceller och solpaneler har lång livslängd och är underhållsfria. Det innebär att du kommer ha gratis el under många år. Du kan dessutom få betalt av Dalakraft för överproduktion.