Hoppa till innehåll

Falu Energi och Vatten

Falu Energi och Vatten är ett mångsysslande kommunalt bolag. Förutom elnät och elhandel har bolaget hand om till exempel fjärrvärme, vatten och avlopp samt fibernät. Falu Energi och Vatten erbjuder sina kunder el till rörligt pris eller timpris. 

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Fakta om Falu Energi och Vatten

Lanserades:Informationen saknas
Estimerat pris fast:Erbjuds inte i nuläget
Estimerat pris rörligt:298,38 öre/kWh inkl. moms
Antal kunder:33 000 +
Bindningstid:Ej aktuellt
Påslag:2,50 öre/kWh
Vårt Betyg:3,7

För- och nackdelar med Falu Energi och Vatten

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

 • Märkningen Schysst Elhandel
 • Flera betalningssätt
 • Bra webbplats
 • Driftinformation

Nackdelar:

 • Inget fast pris
 • Inga kampanjer för nya kunder
 • Ingen rabatt för trogna kunder

Om Falu Energi och Vatten

Falu Energi och Vatten är ett medelstort kommunalt bolag med ungefär 215 anställda och en omsättning på 950 miljoner kronor. Bolaget har en god vinstmarginal. Falu Energi och Vatten har en lång historia och har förvaltat elnät under 125 år. Idag kopplar 375 mil ledningar ihop 33 000 kunder med bolagets elförsörjning. 

Elen som bolaget säljer är helt förnybar och producerad lokalt. Elmixen består till lika stora delar av vindkraft och biobränsle, vilka tillsammans utgör ungefär 90 % av den totala produktionen. Till det kommer 10 % el producerad i vattenkraftverk. 

Tid som behövs: 5 minuter.

Så kommer du igång med elbolaget

 1. Gå in här för att jämföra Falu Energi och Vatten mot alla elbolag i Sverige.

 2. Sortera efter dina preferenser (elpris eller kundomdöme).

 3. Välj det elbolag som visas högst upp.

 4. Gå vidare till elleverantören & teckna ett nytt elavtal på nätet.

Elpriser 

All el från Falu Energi & Vatten produceras i Falu kommun.

För samtliga elavtal tillkommer en månadsavgift på 35,00 kr/månad. De priser som anges gäller för elområde 3, i augusti 2022.

Rörligt pris

Aktuellt pris är 298,38 öre/kWh inklusive moms och påslag. Månadsavgift tillkommer. 

Timpris

Med timspotpris varierar priset varje timme utifrån spotpriset på elbörsen. När du tecknar ditt avtal kontrolleras om du har rätt elmätare för att mäta timförbrukning. Om du behöver en ny installeras den gratis hos dig inom tre månader.

Fjärrvärmekund

Den som är fjärrvärmekund hos Falu Energi & Vatten får 1,5 öre/kWh i rabatt på den rörliga delen och 10 kronor rabatt på den fasta månadsavgiften. Rabatten gäller för samtliga elavtal hos Falu Energi & Vatten och är inklusive moms. Av den årliga elanvändningen får vara max 50 % vara fjärrvärme.

Betalningsalternativ

Hos Falu Energi och Vatten kan du få din faktura på följande sätt:

 • E-faktura
 • Autogiro
 • Pappersfaktura
 • E-postfaktura

Kampanjer och rabattkoder

Det finns inga aktuella rabattkoder för Falu Energi. Men fjärrvärmekunder får rabatt på sitt elavtal, se ovan.

Webbplatsen 

Webbplatsen är lättnavigerad. Det är lätt att få en överblick över elpriser och vad som gäller för olika avtal. Det finns “Mina sidor”, sökfunktion och det är lätt att hitta kontaktuppgifter.

Finns det “Mina sidor”?Ja 
Är det tydligt var man loggar in?Ja 
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, info@fev.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 023-77 49 00
Är det lätt att hitta adress?Ja, Västermalmsvägen 12, 791 77 Falun

Kundtjänst

Det går att kontakta Kundtjänst hos Falu Energi och Vatten på flera sätt:

 • Telefon
 • E-post
 • Kontaktformulär på hemsidan
 • Chatt
 • Besök i kundtjänsts reception

Driftinformation och felanmälan

Det är enkelt att hitta planerade och akuta driftstörningar på webbplatsen. Felanmälan görs via telefon dygnet runt.

Elavtalen

Fast pris erbjuds inte i nuläget. Falu Energi kommer under hösten 2022 att erbjuda ett nytt avtal för kunder i Falu kommun, som ska bidra till att hålla priset nere.

Rörligt pris har 3 månaders uppsägningstid.

Kundomdömen

Det finns omkring femton recensioner av Falu Energi & Vatten på internet. Medelbetyget är ca 3 av 5. Nöjda kunder skriver att anläggningen fungerar bra, och att de är nöjda med bemötande, service och tillgänglighet. Missnöjda kunder anger en trist attityd som orsak. En kund skriver att han efter att ha flyttat inte fått någon räkning men sedan fått inkassokrav.

Vårt omdöme 

Falu Energi och Vatten har en bra webbplats som är lätt att hantera. Informationen är lättfattlig och kompletteras med andra media såsom bilder och filmer. Bolaget har en väl utbyggd kundtjänst och ger aktuell driftinformation till sina kunder. Normalt finns det möjlighet att teckna både fast och rörligt elpris, men idag är det begränsat till rörligt pris med hänvisning till det svåra marknadsläget för elhandeln. 

De kundomdömen som går att hitta online ger bolaget okej och märkningen Schysst elhandel är mycket positiv. Falu Energi och Vattens kundfokus är bra. 

Det finns även ett gediget miljöarbete där man ser till att sälja el som producerats lokalt från förnybara källor. Bolaget uppmuntrar till solceller och köper in el från mikroproducenter. Eftersom bolaget sysslar med många olika verksamheter är det naturligt och bra att se att det finns ett helhetstänk i hållbarhetsarbetet. Falu Energi och Vatten har ett gott fokus på hållbart företagande. 

Vi bedömer att Falu Energi och Vatten är en betydande och säker aktör på den svenska elmarknaden och att bolaget har en produkt som kan vara intressant för kunder i ett brett sortiment över stora delar av Sverige.