Fortum – Omdöme & recension

Här finner du en recension av elbolaget Fortum. Du finner även central information om priset och erbjudanden i vårt omdöme.

Innan man bestämmer sig för att byta till ett nytt elbolag kan det vara fördelaktigt att läsa igenom omdömen och recensioner; inte minst om man ska välja en elleverantör som kanske inte riktigt att fått lika mycket uppmärksamhet som andra. Dock är detta inget man kan säga om eljätten Fortum, mer om det i denna recension.

Fortum

Fast avgift: 42 kr/månad.
Påslag: 5,9 öre/kWh exkl. moms

Enkelt att byta
Rabatter: Värde ca 500 kr.
Största elbolaget i Sverige

Vad är Fortum?

Fortum Oyj är ett finskt statligt energiföretag med fokus på de nordiska och baltiska länderna, Polen, Ryssland och Indien. Fortum driver kraftverk, inklusive kraftvärmeverk, och genererar och säljer el och värme.

Energi har alltid varit en bidragande faktor i människans utveckling och vårt moderna liv kräver mer energi än någonsin. Fokus på att minska koldioxidutsläppen har funnits i Fortums DNA under årtionden. Våra koldioxidutsläpp är redan bland de lägsta inom den europeiska elkraftsproduktionen. Vi säkerställer en snabb och pålitlig omställning till en koldioxidneutral ekonomi genom att tillhandahålla kunder och samhällen ren energi och hållbara lösningar.

Fortum har ungefär 9 000 medarbetare som är engagerade i frågor om hållbarhet, energi och cirkulärekonomi.

Elavtal

När man är på jakt efter billig el är det givetvis viktigt och framförallt nödvändigt att jämföra alla aktörer som finns på marknaden. Annars är det ganska svårt att identifiera vilka elavtal som är billiga; och vilka som kan betraktas som dyra. När det kommer till Fortum och dess elavtal kan man betrakta dessa som väldigt billiga – åtminstone om man jämför med resten av svenska elbolagen.

Elpris

Månadskostnaden för elbolag kan skilja sig ganska mycket åt. Det finns därför incitament att Den fasta avgiften ligger på 42kr ihop med ett påslag som ligger på ca 5,9 öre/kWh exkl. moms, läs mer om de billigaste elleverantörerna just nu.

Rörligt elpris

Rörligt elpris är det mest populära valet hos Fortum, och passar de som inte har några problem med att elpriset varierar lite. Priset följer föränd­ringarna på elmark­naden vilket gör att elpriset du betalar skiljer sig något från månad till månad. Dock har det histo­riskt visat sig att rörligt elpris oftast ger ett lägre pris över tid.

Fast elpris

Ett fast elpris hos Fortum innebär att du betalar ett fast pris per kilowat­timme (kWh) hela avtal­s­pe­rioden, oavsett vad som händer på elmark­naden. Du binder ditt kilowat­tim­mepris i 1 år eller 3 år och under den perioden vet du exakt hur mycket du kommer betala per kWh för den el du använder.

Vinter­säkrat elpris

När du vinter­säkrar ditt elpris hos Fortum betalar du ett fast pris per kilowat­timme från november till mars och ett rörligt pris från april till oktober. Med andra ord blir inte kilowatt­priset dyrare under årets kallaste månader när du konsu­merar som mest el. Och under sommar­halvåret när elpriset ofta sjunker följer ditt kilowattpris med i sväng­ningarna.

Fjärrvärme

Om du gillar att ha det varmt och skönt utan att behöva tänka så mycket på det är fjärr­värme hos Fortum ett bra val. Istället för att krångla med en värme­panna har du en liten låda i källaren som i princip sköter det mesta helt själv. Ingen lukt, inget buller och ingen sotning. I Stockholm är det “Stockholm Exergi” som ansvarar för själva fjärrvärmen och fjärrkylan. De ägs till hälften av Fortum samt Stockholm stad.

Erbjudande & kampanjer hos Fortum

Fortum

Fast avgift: 42 kr/månad.
Påslag: 5,9 öre/kWh exkl. moms

Enkelt att byta
Rabatter: Värde ca 500 kr.
Största elbolaget i Sverige

Senioravtal, och rabatt för pensionärer

Fortum vill ge dig som är eller snart ska bli pensionär ett extra förmånligt elavtal så att du kan lägga pengarna på roligare saker. Fortums senioravtal ger dig löpande rabatt på elen och vilket leder till ett långsiktigt, lågt elpris.

Studentrabatt

Hos Fortum kan studenter ta del av ett så kallat studentavtal; vilket innebär ett riktigt bra elavtal. Förutom 500 kr rabatt under första året får du också gratis el under sommaren. Studentrabatt ihop med avtal tecknas online.

Få SAS EuroBonus-poäng på elen!

Just nu får du 13 000 extra SAS Eurobonus-poäng under första året som kund hos Fortum. Du får 10 000 Eurobonus Extrapoäng direkt vid köp och därefter 250 Eurobonus-poäng varje månad så länge du är kund hos elbolaget.

Trygghetspaket

Trygg­hets­pa­ketet hos Fortum är en försäkring som kostar 39 kronor i månaden & innebär att Fortum ersätter dina utgifter för elräk­ningen om du eller din make/​maka/​partner/​sambo skulle bli långvarigt sjuk eller arbetslös, eller om du som är pensionär skulle behöva sjukhusvård under en längre tid.

Prisskydd

Fortums Prisskydd kan bli lönsamt för dig som har rörligt elpris. Med prisskyddet kan du nämligen teckna fast elpris under de månader på året då det rörliga elpriset ofta är som dyrast, förslagsvis på vinterhalvåret.

Bytesgaranti

Att ha ett fast elpris beskrivs oftast som ett tryggt alter­nativ eftersom du alltid vet vad du betalar per kilowat­timme oavsett vad som händer på elbörsen. Ett fast elpris kan dock vara olönsamt när elpriset sjunker (och du ligger kvar på samma kostnad). Dock, med Fortums bytesgaranti kan du byta till ett lägre elpris som elmarknaden och priserna sjunker.

Vanliga frågor

Vad anses med billig el?

Billig el innebär ett elavtal som håller hög prestanda – till ett billigt pris. För att ta reda på vilka elabonnemang som kan leverera billig el till dig, bör du titta igenom vår jämförande lista.

Ska jag välja fast eller rörlig pris på elavtalet?

Det beror givetvis på din situation. Ibland kan det fasta elavtalet vara mer attraktivt, samtidigt som det rörliga elavtalet kan vara lika fördelaktigt för andra situationer. Det enklaste sättet att ta reda på vad som passar dig och ditt hushåll är att titta på historiken och jämföra elavtal.

Ska jag byta elabonnemang?

Om du är på jakt efter att hitta billig el kan det vara fördelaktigt att jämföra och eventuellt byta aktör. På så vis får du en tydligare bild över vad saker och ting bör kosta, och du vinner således auktoritet när det är dags att förhandla med elbolaget.

Hur ser jag min nuvarande månadskostnad?

Det beror på vilket elbolag du har. Men enklaste sättet att ta reda på din förbrukning och månadskostnad är att logga in på aktörens hemsida. Oftast finns det lösningar med mobil e-legitimation som enkelt hjälper dig att navigera till historik och förbrukning.