Snabbfakta om Jönköping Energi
Lanserades: | 1907 |
Estimerat pris fast: | Bindningstid 1 år: 492,38 öre/kWhBindningstid 3 år: 346,63 öre/kWh |
Estimerat pris rörligt: | 123,78 öre/kWh |
Antal kunder: | 57 000 |
Bindningstid: | 1 år eller 3 år |
Påslag: | information saknas |
Betyg: | 3,5 |
För- och nackdelar med Jönköping Energi
Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.
Fördelar:
Nackdelar:
Lite mer om Jönköping Energi
Jönköping Energi är ett lokalt energibolag med en omsättning på 1,6 miljarder kronor. Verksamheten går med bra resultat. Nästan hälften av all förnybar el som levereras är närproducerad och kommer från biobränsle, vind- och vattenkraft.
Bolaget äger och driver kraftvärmeverk. På all el som levereras lämnas ursprungsgaranti. Jönköping Energi investerar i solel och köper också el från mikroproducenter som genererar överskottsel. Ambitionen är att all verksamhet ska vara fossilfri redan år 2024.
Teckna elavtal hos Jönköping Energi
När du bestämt dig för vilket elavtal du vill ha gör du så här:
- Ta dig till jonkopingenergi.se här.
- Tryck på “Teckna elhandelsavtal”.
- Välj vilket elavtal du vill ha och tryck på “Visa” under det avtalet.
- Fyll i ditt postnummer och andra uppgifter och tryck på “teckna”.
- Fyll i dina uppgifter, följ instruktionerna och klicka dig vidare.
Priser för olika elavtal
Jönköping Energi erbjuder följande elavtal:
- Rörligt pris
- Fast pris
- Rörligt timpris
- Mix 50/50
- Vintersäkrad el
- Allemansel
Rörligt elpris
Kostnaden för el med rörligt pris i elområde 3 är 123,78 öre/kWh. I priset ingår kostnad för elinköp, elcertifikat och ursprungsgarantier, avgifter till Svenska Kraftnät, balanskostnad och påslag. Månadsavgift på 30 kronor tillkommer. För närvarande (augusti 2022) är svängningarna på elmarknaden stora, varför priset kan ändras snabbt.
Fast pris
Kostnaden för el med fast pris och bindningstid 1 år är 492,38 öre/kWh i elområde 3. Månadsavgift på 30 kronor tillkommer.
Kostnaden för el med fast pris och bindningstid 3 år är 346,63 öre/kWh i elområde 3. Månadsavgift på 30 kronor tillkommer.
Elavtal med fast pris erbjuds inte till elområde 4 för närvarande på grund av de höga elpriserna.
Timpris
Med rörligt timpris ändras elpriset varje timme. Priset bestäms av kursen på den nordiska elbörsen, Nord Pool.
För att kunna mäta hur mycket el du konsumerar varje timme behövs en särskild elmätare som installeras hos dig inom tre månader efter att du tecknat avtalet. Installationen är kostnadsfri. Fram tills den är installerad har du rörligt månadspris.
Varje dag klockan 13 presenteras priserna för kommande dygn på Nord Pools hemsida som finns här.
Mix 50/50
Elavtalet Mix 50/50 innebär att hälften av elen handlas till fast pris och hälften till rörligt pris.
Med bindningstid på 1 år är medelvärdet för priset 308,08 öre/kWh i elområde 3. Priset ändras varje månad. Månadsavgift på 30 kronor tillkommer.
Med bindningstiden 3 år är medelvärdet för priset 235,20 öre/kWh i elområde 3. Priset ändras varje månad. Månadsavgift på 30 kronor tillkommer även här.
Vintersäkrad el
Jönköping Energi erbjuder ett avtal med så kallad vintersäkrad el. Det innebär att du på sommaren har rörligt pris och på vintern fast pris. Inför vintern (1 oktober–31 mars) kommer information om det fasta priset, och kunden kan bestämma sig för att låsa sig till det fasta priset eller fortsätta med rörligt pris.
Priset för den kommande vintern sätts i mitten av september. Rörlig del kostar för närvarande 180,25 öre/kWh i elområde 3.
Allemansel
Med Allemansel får du ett avtal som låses halvårsvis baserat på de gångna månadernas priser. I avtalet ingår två halvårsperioder. Den första med ett fastställt pris och den andra till ett pris som fastställs under den första perioden.
Prisperiod 1 varar 1 januari–30 juni. Du behöver anmäla senast 15 november att du vill ha avtalet och senast 15 december att du vill säga upp kommande period.
Prisperiod 2 varar 1 juli–31 december. Du behöver anmäla senast 15 maj om du vill ha avtalet och senast 15 juni om du vill säga upp kommande period.
Priset för Allemansel under prisperiod 2 2022 är 102,75 öre/kWh. Månadsavgift på 30 kronor tillkommer.
Avtalet gäller endast i elområde 3.
kWh-pris
Hur hög din elfaktura blir beror på hur mycket el du förbrukat, mätt i kilowattimmar (kWh). I de olika avtalen anges hur mycket en kWh kostar. Förbrukar du mycket el – många kilowattimmar – blir kostnaden högre än om du använder mindre mängd, det vill säga färre kilowattimmar.
Betalningssätt
Autogiro
Med autogiro dras din faktura automatiskt från ditt bankkonto. Du anmäler i din internetbank att du vill ha autogiro. Eller fyller i och skickar in den här blanketten.
E-faktura
Med e-faktura kommer fakturan till din internetbank och du loggar in och godkänner den för att den ska betalas. Du anmäler i din internetbank att du vill ha e-faktura.
E-postfaktura
Kunder som vill ha fakturan till sin e-post anmäler det här.
Kivra
Du som är ansluten till den digitala brevlådan Kivra får automatiskt din faktura dit. Vill du betala på något annat sätt, till exempel via autogiro eller e-faktura, så anmäler du det enligt ovan.
Pappersfaktura
Du kan få hem din faktura i brevlådan. Jönköping Energi rekommenderar dock att undvika detta för att tänka på miljön.
Kampanj- och rabattkoder
Studenter som tecknar avtal får fri månadsavgift i ett år när de tecknar nytt elavtal. För att få studentrabatten kryssar du i student när du tecknar elavtal. Fyll i ditt student-id i formuläret så återkommer Jönköping Energi med bekräftelse och du får fri månadskostnad under ett år. Erbjudandet gäller samtliga elavtal som tecknas via internet.
Vad vi tycker om jonkopingenergi.se
Jönköping Energi är ett kommunalägt företag som utöver elhandel även tillhandahåller bland annat fiber, fjärrvärme och fordonsladdning till privatpersoner och företag. Webbplatsen är därmed stor och innehållsrik. Den är fylld med flera stora bilder och relativt liten text, vilket gör att det kan vara lite svårt att hitta det som söks.
Högst upp på startsidan och även en bit ner finns en meny och ikoner med olika rubriker. Sökorden är ibland lite vida, men oftast går det lätt att klicka sig fram till den information som eftersöks.
Finns det “Mina sidor”? | Ja |
Är det tydligt var man loggar in? | Ja |
Är det lätt att hitta mejladress? | Ja, kundservice@jonkopingenergi.se |
Är det lätt att hitta telefonnummer? | Ja, 036-10 82 00 |
Är det lätt att hitta adress? | Ja, Box 5150 550 05 Jönköping |
Supporten hos Jönköping Energi
Kundcenter
För att nå kundcenter klickar du på “Kundcenter” i menyraden högst upp på startsidan. Där finns flera rubriker att leta bland för att hitta information. Där finns också kontaktuppgifter och ett formulär att fylla i för att få kontakt med kundcenter.
Kundcenter kan nås vi mail: kundservice@jonkopingenergi.se, via telefon 036-108220 eller genom att komma på besök. Telefontid måndag–torsdag 8.30–16.00, fredag 9.00–16.00. Besökstid måndag–torsdag 9.30–16.00, fredag 9.30–15.00, lunchstängt varje dag 11.45–13.00.
Information om strömavbrott
Via startsidan och via kundcenters sida klickar du på “Aktuella avbrott” eller “Driftinformation” för att läsa om aktuella eller planerade strömavbrott.
Hur man gör felanmälan
Via startsidan och via kundcenters sida klickar du på “Felanmälan”. Där finns information om olika typer av fel och driftstörningar, samt hur du felanmäler inom de olika områdena. För att anmäla strömavbrott ringer du 036-108270, telefonen är öppen dygnet runt för akuta ärenden.
Var elen kommer ifrån
Jönköping Energis el är till 100 % förnybar. De har flera olika anläggningar med vind- och vattenkraft, samt ett värmeverk som samtidigt med värme producerar el. Värmeverket eldar biobränsle samt brännbart avfall från hushåll och verksamheter. Jönköping Energi är kommunalägt och vinsten går tillbaka till kommunen.
Uppsägningstid
Uppsägningstiden för rörligt pris är en månad.
Rörligt timpris kan du säga upp till nästa dag, men avaktivering av elmätare kan ta längre tid.
Uppsägning av Allemansel måste ske innan kommande inköpsårs start.
Övriga avtal har en fast bindningstid och kan inte sägas upp innan dess.
Avtalen kan endast sägas upp i förtid vid utflytt.
Recensioner och omdömen
Totalt finns det endast cirka tio recensioner och ett fåtal omdömen om Jönköping Energi på internet. Totala genomsnittet för recensionerna är omkring 4,5 av 5 poäng. De som är nöjda kommenterar att de fått ett mycket trevligt bemötande och att de även fått hjälp med sådant som inte ingick i deras tjänst. En person är mycket missnöjd och klagar på inkompetenta elektriker som förstör elektronik och orsakar strömavbrott.
Ingen varning om att Jönköping Energi är en bluff
Det finns inga varningar om att Jönköping Energi skulle vara en bluff. Företaget förekommer varken på Energimarknadsbyråns klagomålslista eller på Svensk handels varningslista.
Vanliga frågor om Jönköping Energi
Jönköping Energi har ingen sammanställning över vanliga frågor. Men de har en sökfunktion som poppar upp längst ner i högra hörnet.
Priserna uppdateras fortlöpande på hemsidan. Information om de olika elavtalen och aktuella priser finns här
Tillsvidarepris, eller anvisat pris, får den som inte själv väljer ett avtal. Det priset är ofta högre än de avtal som finns. Kunder rekommenderas därför att aktivt välja ett elavtal.
Samtliga avtal och villkor finns på Jönköping Energis hemsida. För privatpersoner finns information här.
Jönköping Energi säljer el till rörligt pris till hela Sverige. Bor du i elområde 4 måste du kontakta kundtjänst för att kunna teckna rörligt elhandelsavtal. I område 4 kan du inte teckna elhandelsavtal till fast pris.
Slutsatser
Jönköping Energi är en lokal energikoncern med omfattande verksamhet och ett stort antal kunder. Hälften av den fossilfria el som levereras produceras i närområdet och består av bioenergi och el från vatten- och vindkraft. Satsningar görs för att utveckla produktion av solel.
Bolaget har ett stort utbud av elavtal. Allt från timpris till vintersäkrat elpris. I en avtalsmodell låses elpriset halvårsvis, vilket gör det möjligt för kunden att kapa topparna på elkostnaden.
Jönköping Energi lägger stort fokus på ett hållbart samhälle. Ambitionen är att all verksamhet ska vara fossilfri redan år 2024. För att nå målet sker satsningar i vindkraft och, inte minst, i solkraft. Investeringar sker i anläggningar med solceller, och överskottsenergi kommer att köpas in från mikroproducenter.
Webbplatsen är detaljrik och det krävs ibland tid för att hitta rätt. All information om elavtal presenteras klart och tydligt.
Vi bedömer att Jönköping Energi är ett starkt och pålitligt energibolag inom sitt område, ett bolag där framtida satsningar prioriteras.
De få kundomdömen som finns är positiva till bolaget.