Hoppa till innehåll

Kristinehamns Energi

Fakta om Kristinehamns Energi

Lanserades:1996
Estimerat pris fast:369,49 öre/kWh – 541,99 öre/kWh
Estimerat pris rörligt:313,50 öre/kWh
Antal kunder:anges ej
Bindningstid:varierar beroende på avtal
Påslag:ja, men priset anges ej på hemsidan
Betyg:3,2

För- och nackdelar med Kristinehamns Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

 • Elavtal med fast pris
 • Avtal med mix av rörligt och fast pris
 • Lättnavigerad hemsida
 • Få men positiva kundomdömen
 • Löpande information om driftstörningar

Nackdelar:

 • Inget avtal med timpris

Om Kristinehamns Energi

Kristinehamns Energi är ett litet energibolag med en omsättning senaste räkenskapsåret på strax över 100 miljoner kronor. Bolaget redovisar ett bra rörelseresultat. Bolagets försäljning av el faller till 95 % på vattenkraft som energislag, medan 2 % utgörs av kärnkraftsel. Resterande 3 % produceras av fossila bränslen. 

Kom igång hos Kristinehamns Energi

 1. Gå in på kristinehamnsenergi.se
 2. Tryck på “Teckna elavtal” överst på startsidan.
 3. Välj startdatum och elavtal.
 4. Fyll i dina personuppgifter och anläggningsuppgifter.
 5. Godkänn avtalsvillkoren.
 6. Klicka på “Teckna avtal”.

Olika priser hos Kristinehamns Energi

Kristinehamns Energi erbjuder flera olika typer av elpriser baserat på olika avtal. Beroende på vilket avtal du väljer kan villkoren se olika ut när det kommer till bindningstid, påslag och kostnader. Alla avtal har dock gemensamt att det tillkommer en fast kostnad på 39 kronor varje månad.  

Elavtal med rörligt elpris

En avtalsform som finns hos Kristinehamns Energi är rörligt elpris. Det är ett flexibelt elavtal där du betalar för elbolagets inköpspris på el, en kostnad för påslag och en fast månadsavgift. Det tillkommer inga andra kostnader. Ett rörligt elavtal gäller tills vidare och kan när som helst bytas till ett fast elavtal. 

Elavtal med fast pris

Kristinehamns Energi erbjuder därmed också elavtal med fast pris. Det innebär att du får det priset som finns på el just när du tecknar avtalet. Det spelar alltså ingen roll hur elmarknaden förändras under tidens gång. Hos Kristinehamns Energi kan du välja mellan att teckna avtalet i 1 år eller 3 år. Kostnaden just nu (september 2022) för 1 år är 541,99 öre/kWh och för 3 år kostar det 369,49 öre/kWh. 

Elavtal med timpris

Kristinehamns Energi har inte elavtal med timpris i sitt utbud.

Elavtal med förvaltad elfond

Däremot erbjuder Kristinehamns Energi alla sina kunder möjligheten att teckna ett avtal med förvaltad elfond, oavsett om du är en liten eller stor elabonnent. Förvaltad elfond är en blandning mellan rörligt och fast elpris. Specialister inom elhandel köper in el åt kunderna. Man köper mer när priset är lågt, när priset sedan stiger köper man mindre. På så sätt finns alltid el, och du som kund kan få ett stabilare pris. 

Om spotpris och kWh-pris

Rådande spotpris sätts av elbörsen Nord Pool och är det som Kristinehamns Energi behöver betala för att köpa in el åt sina kunder. Det är också detta pris minus 1,5 öre/kWh som Kristinehamns Energi betalar när kunder säljer sin överskottsel från sol- eller vindkraft till dem. 

Du kan teckna ett avtal med Kristinehamns Energi för att kunna sälja din överskottsel. Alla priser sätts i öre per kilowattimme (öre/kWh) och kWh-priset varierar beroende på spotpriset. Detta påverkar därmed elpriset för alla avtal. 

Du väljer hur du vill betala för din el

Du kan välja på vilket sätt som passar dig bäst att betala din el hos Kristinehamns Energi. Man erbjuder olika lösningar i form av vanlig faktura, autogiro och e-faktura.  

Autogiro hos Kristinehamns Energi

Du kan betala din faktura med hjälp av autogiro. Detta kan du starta själv hos din internetbank, men också via en blankett på Kristinehamns Energis webbplats. Du kan även ladda ner blanketten som pdf och skriva ut den för att sedan skicka tillbaka den till Kristinehamns Energi. När du anslutit dig till betalning via autogiro kommer fortfarande en faktura att skickas till dig varje månad för att visa vilken summa som kommer att dras från ditt konto. 

E-faktura hos Kristinehamns Energi

Du kan även betala din el med hjälp av e-faktura. Med e-faktura får du din faktura skickad direkt till din internetbank. För att det ska kunna ske behöver du anmäla det till internetbanken. Med e-faktura dras inte kostnaden automatiskt, utan du måste varje månad godkänna betalningen. Kristinehamns Energi erbjuder även att du kan kombinera e-faktura med autogiro. 

Andra betalningsmetoder hos Kristinehamns Energi

Förutom tekniska lösningar för att betala för din el kan du också få en pappersfaktura varje månad via posten. Där kan du sedan göra en betalning med hjälp av bankgiro, BG 5459-7059.

Kampanj- och rabattkoder

Olika elbolag kan ibland erbjuda en kampanjkod eller rabattkod för att du ska kunna få billigare elpris. För tillfället (september 2022) erbjuder Kristinehamns Energi dock ingen kampanjkod. Det finns inte heller någon rabattkod som Kristinehamns Energi erbjuder nya eller gamla kunder.

Navigera på kristinehamnsenergi.se

Hemsidan kristinehamnsenergi.se är uppbyggd för att det ska vara lätt för besökare att hitta. Överst på startsidan kan du bland annat hitta genvägar för information om elnätet och solceller och kundtjänst. Där kan du även logga in på “Mina sidor”. Högt upp på startsidan finns dessutom information om vilka de aktuella elpriserna är. 

Finns det “Mina sidor”?Ja,https://minasidor.kristinehamnsenergi.se/
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja,kundtjanst@kristinehamnsenergi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0550 – 881 50
Är det lätt att hitta adress?Ja,Varnumsleden 1681 91 Kristinehamn

Kom i kontakt med Kristinehamns Energi

Direkt på startsidan för kristinehamnsenergi.se kan du klicka på kundtjänst. Det finns olika alternativ för sådant som ofta eftersöks av besökare på hemsidan. Där finns också kontaktinformation för att kunna komma i kontakt med Kristinehamns Energi. Du kan kontakta dem via telefon och via e-post. Du kan också chatta med dem eller ta kontakt över Messenger. Dessutom finns möjligheten att skicka brev via vanlig post eller att du som kund kontaktar dem via “Mina sidor”.

Hitta information om strömavbrott och andra driftstörningar

Information om strömavbrott och olika driftstörningar hittas direkt på startsidan på kristinehamnsenergi.se. Du klickar in på “Driftinformation” och kommer vidare till en sida med en karta. Kartan visar elnätet för Kristinehamns Energi och vilka områden som är berörda av en eventuell driftstörning. Där finns dessutom information om planerade driftstörningar och annan driftinformation som kan påverka kunderna. 

Så gör du en felanmälan

Skulle ett fel uppstå hos dig behöver det felanmälas till Kristinehamns Energi. Information om det hittar du också under “Driftinformation”. Under vardagar 8.00–12.00 och 13.00–15.30 felanmäler du direkt till kundtjänsten på telefonnummer 0550-881 50. Vid andra tider görs felanmälan till ett journummer, 054-67 14 60.

De olika elavtalen

Kristinehamns Energi är ett lokalt elbolag som levererar el till kunder som finns i just Kristinehamn med omnejd. Kristinehamn tillhör elområde 3 och erbjuder avtal till både privatpersoner och företag. 

De avtal som Kristinehamns Energi erbjuder är fast elavtal, rörligt elavtal och förvaltad elfond. Skulle ett avtal löpa ut utan att ett nytt tecknas, eller om du inte har något elavtal, kommer du att få ett anvisat elavtal. Detta är oftast dyrare än de andra avtalen och du bör snabbt göra ett aktivt val för mer förmånliga priser. 

Information om uppsägningstid

Beroende på vilket avtal som tecknats finns det olika längd på uppsägningstiden. För rörligt elavtal är uppsägningstiden 1 månad. För fast elavtal binder du dig antingen på 1 år eller på 3 år. För förvaltad elfond är uppsägningstiden 3 månader, och för anvisat elavtal rullar det bara vidare till dess att du valt ett nytt elavtal.

Omdömen från kunderna

Söker du efter omdömen och recensioner från kunder angående Kristinehamns Energi finns det inte mycket att hitta. Det finns exempelvis inte några omdömen på Trustpilot, Eniro eller hitta.se. Däremot finns det i skrivande stund fyra recensioner på Google. Av dessa ges Kristinehamns Energi betyget 4.3 av 5.

Det finns ingen varning om bluff

Det finns ingen varning om att Kristinehamns Energi skulle vara en bluff. Bolaget finns varken med på Konsumenternas Energimarknadsbyrås klagomålsinformation eller på Svensk handels varningslista över bluffakturor och oseriösa leverantörer. 

Vanliga frågor och svar

Avslutningsvis följer nedan några vanliga frågor och svaren på dessa.

Hur ofta uppdaterar Kristinehamns Energi sina elpriser?

Priserna hos Kristinehamns Energi uppdateras kontinuerligt, men det varierar beroende på vilket avtal det gäller. För fast pris uppdateras priserna en gång varje vecka. Detta sker på torsdagar. För rörligt pris sker uppdateringen månadsvis. Det pris som presenteras på hemsidan är därmed det pris som avser förra månaden. 

Jag ska flytta, vad behöver jag göra?

Ska du flytta från en bostad behöver du anmäla detta så fort som möjligt, men minst 14 dagar innan flytten. Det görs för att mätaren ska kunna läsas av. Missar du att göra en flyttanmälan kan du behöva betala för den el som används av nästa person som bor i bostaden.
Ska du istället flytta in i en bostad behöver du också anmäla det så fort som möjligt. Även här gäller det minst 14 dagar innan flytt. Du behöver göra detta för att det ska finnas korrekta uppgifter på dig. Har du inget elavtal som du tar med dig till din nya bostad kommer du att få ett anvisat pris från Kristinehamns Energi. Det är en tillfällig lösning för att du alltid ska ha tillgång till el, men är dyrare än ett vanligt avtal. Var därför noga med att skaffa ett elavtal när du flyttar. 

Vilka typer av elarbeten måste utföras av godkända installatörer?

När det kommer till elarbeten är det mycket som du inte bör göra själv om du inte är en installatör som är godkänd av Elsäkerhetsverket. Du får själv byta trasiga säkringar, till exempel. Däremot behöver du en godkänd installatör när det kommer till nyinstallation av fasta ledningar, vägguttag, rör etc. Det behövs också en installatör när det kommer till reparation som kräver verktyg och om du vill installera golvvärme.

Slutsatser

Kristinehamns Energi har i första hand som uppdrag att försörja närområdet med el. Leveranserna sker via eget elnät. Huvuddelen av bolagets försäljning utgörs av el från vattenkraft.

Bolaget erbjuder såväl rörliga som fasta elpriser. Kunder har möjlighet att få ursprungsgarantier som säkerställer att leveranserna utgörs av el från vattenkraft.

Bolagets fokuserar i första hand på förnybar el. I framtiden kommer satsningar att göras på solcellsanläggningar. Elbolaget har också möjlighet att köpa överskottsel från mikroproducenter.

Bolagets webbsida är enkelt uppbyggd och ger klar och tydlig information om de villkor som gäller för elavtalen. 

Vi betraktar Kristinehamns Energi som ett pålitligt elbolag med lokal inriktning.

De mycket få kundomdömen som finns ger bolaget bra betyg.