Hoppa till innehåll

Kvänum Energi

Kvänum Energi är en ekonomisk förening som ägs av medlemmarna inom bolagets distributionsområde. Ett helägt dotterbolag, Kvänum Energi AB, levererar el och värme. Elhandelsbolaget levererar lokalproducerad el från vind, vatten och sol. Utöver denna mängd köper företaget miljödeklarerad el från svensk vattenkraft. En garanti för att all försåld energi kommer från förnybara energislag. 

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Fakta om Kvänum Energi

Lanserades:1968
Estimerat pris fast:erbjuds inte
Estimerat pris rörligt:288,31 öre/kWh inkl. moms
Antal kunder:4010
Bindningstid:ej aktuellt
Påslag:15 öre/kWh
Betyg:3,1

För- och nackdelar med Kvänum Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

 • Timpris erbjudes
 • Kostnadsfri elmätare
 • Enkla betalningssätt
 • Lättnavigerad hemsida
 • Aktuell driftinformation lämnas

Nackdelar:

 • Inget fast pris
 • Inga detaljer om vad elpriset består av
 • Inga rabattkoder
 • Inga kampanjkoder

Om Kvänum Energi

Kvänum Energi är ett litet energibolag med en omsättning på 125 miljoner kronor och med en god lönsamhet. Elhandel svarar för mer än hälften av omsättningen. Bolaget har flera anslutna anläggningar för produktion av el, som exempelvis 9 vattenkraftverk, 45 vindkraftverk och 76 solcellsanläggningar. För att öka andelen solel i elhandeln köps överskottsel från mikroproducenter i närområdet till de spotpriser som gäller för den nordiska elbörsen.

Så kommer du igång hos Kvänum Energi

När du bestämt dig för vilket elavtal du vill teckna gör du så här:

 1. Gå in på kvanumenergi.se här.
 2. Tryck på “Elhandel” högst upp sidan.
 3. Tryck på “Teckna elavtal” en bit ner i listan.
 4. Fyll i dina uppgifter och tryck på “Beställ”.

Vilka priser vi hittar hos Kvänum Energi

Kvänum Energi erbjuder två olika rörliga elavtal, samt ett anvisningspris för kunder som inte aktivt väljer något elavtal. Avtal med fast elpris erbjuds för närvarande (augusti 2022) inte på grund av de höga kostnaderna för el. I område 4 kan dock eventuellt fast pris tecknas efter kontakt med kundtjänst.

Rörligt elpris

Rörligt elpris utgörs av medelspotpriset för månaden. Spotpriset sätts av den nordiska elbörsen, Nord Pool. För augusti 2022 var medelspotpriset 288,31 öre/kWh inklusive moms. Fast årsavgift på 375 kr inklusive moms tillkommer.

Fast pris

Just nu erbjuds inget elavtal med fast pris hos Kvänum Energi för elområde 1–3. För elområde 4 kan kunden kontakta företaget för att få mer information.

Timpris

Kvänum Energi erbjuder även rörligt timpris. Priset varierar då för varje timme och sätts av den nordiska elbörsen, Nord Pool. Fast årsavgift på 375 kronor inklusive moms tillkommer.

För att kunna ha timpris behöver du ha en särskild elmätare. Den installeras kostnadsfritt. Beställer du den från Kvänum Energi så brukar den komma snabbt. Från andra elföretag kan det ta upp till tre månader.

Anvisningsleverans

Kunder som inte aktivt väljer ett elavtal får automatiskt så kallat anvisningspris. Priset är oftast högre än andra elavtal. Priset är ett rörligt månadsmedelpris. Månadsmedelpriset för maj 2022 var 127,02 öre/kWh inklusive moms. Fast årsavgift på 375 kronor inklusive moms tillkommer.

Olika sätt att betala för sin el hos Kvänum Energi

Autogiro

Med autogiro dras kostnaden för din elfaktura automatiskt från ditt bankkonto på förfallodagen. Du behöver bara se till att det finns tillräckligt med pengar på kontot. Det enklaste sättet att börja är att anmäla till din bank att du vill betala med autogiro. Fakturan kommer till din e-post.

E-faktura

Med e-faktura kommer fakturan direkt in i din internetbank. Du går själv in och godkänner för att pengarna ska dras från ditt konto. 

Kivra

Du som är ansluten till den digitala brevlådan Kivra får automatiskt din faktura dit. Du kan kombinera Kivra med e-faktura eller autogiro.

Kampanj- och rabattkoder hos Kvänum Energi

Det finns inga kampanj- eller rabattkoder för Kvänum Energi

Vad vi tycker om kvanumenergi.se

Kvänum Energis webbplats är lätt att navigera på. Längst upp på startsidan finns en menyrad, med tydliga rubriker. Klickar du på dem hittar du underrubriker vilket gör att det är enkelt att snabbt klicka sig vidare till den information du söker. 

Sidorna om de olika avtalen är kortfattade och det är lite svårt att få en överblick över de elavtal som erbjuds. Här står till exempel att fast pris inte alls erbjuds. Men att prisuppgifter för elområde 4 kan fås för den som kontaktar företaget. Det upplevs som något oklart vad som egentligen gäller.

Informationen om pris för rörligt elavtal är uppställd i en tabell, där priset i öre/kWh anges. I kolumnen står även den fasta årsavgiften. Det skulle därför kunna tolkas som att årsavgiften är 375 öre/kWh, utöver medelspotpriset. Men det får antas att det som avses är att årsavgiften är 375 kronor och inget annat.

Det går inte att hitta någon information om vad priset består av, såsom påslag, elcertifikat etc. Däremot anges priset såväl exklusive som inklusive  moms.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, kundtjanst@kvanumenergi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0512 – 79 70 70
Är det lätt att hitta adress?Ja, Skaragatan 23535 30 Kvänum

Supporten hos Kvänum Energi

För att hitta information om kundtjänst från startsidans meny klickar du på “Kontakt”. Då kommer du till en sida med alla kontaktuppgifter till kundtjänst.

Kundservice nås via mail kundtjanst@kvanumenergi.se eller telefon 0512-797070. Det finns även ett kontaktformulär på kundservice sida där du kan skicka frågor. 

Kundservice är öppet måndag–fredag 7.00–16.00. Lunchstängt 12.30–13.30.

Information om strömavbrott och driftstörningar

För att hitta information om akuta och planerade strömavbrott och driftstörningar går du till startsidan och scrollar ner en bit. Klicka på “Driftinformation”. Klicka på “Här hittar du information om akuta och planerade avbrott”.

Hur man gör felanmälan

Felanmälan kan göras direkt till kundservice (se kontaktuppgifter ovan). Utanför öppettiderna görs felanmälan via telefon 0705-292850.

Elavtalen hos Kvänum Energi

Elen som levereras är lokal och 100 % förnybar. El köps även in som är producerad av svensk vattenkraft.

Hos Kvänum Energi hittar du avtal för rörligt pris och timspotpris. Man har också anvisningsavtal. Fast elhandelsavtal finns för närvarande inte, annat än eventuellt i elområde 4.

Uppsägningstid

Rörligt elpris samt rörligt timspotavtal har en uppsägningstid på 30 dagar.

Hur lång uppsägningstid anvisningspris har framgår inte på hemsidan.

Recensioner och omdömen

Totalt finns det endast cirka tio recensioner och ett fåtal omdömen om Jönköping Energi på internet. Totala genomsnittet för recensionerna är omkring 4,1 av 5 poäng. De som är nöjda kommenterar att det är bra energi och bra pris, superservice, bästa elbolaget, snyggt och prydligt, trevlig personal och så vidare. En person som kommenterat är missnöjd och skriver att det är sämst service på kundtjänst. Flertalet kommentarer är några år gamla.

Ingen varning om att Kvänum Energi är en bluff

Det finns inga varningar om att Kvänum Energi skulle vara en bluff. Företaget förekommer varken på Energimarknadsbyråns klagomålslista eller på Svensk handels varningslista.

Vanliga frågor om Kvänum Energi 

Förnybar el – vad innebär det?

Det innebär att all el som säljs kommer från förnyelsebara källor. Den el som produceras lokalt är förnybar rakt igenom. Men den elen räcker inte så Kvänum Energi köper in  EPD-märkt (Environmental Product Declaration) el från Vattenfall AB.

Elnätsavgift – vad är det?

Elnätsavgift är den avgift du betalar till det företag som äger elledningarna som går fram till din bostad.

Vad händer med mitt elavtal vid flytt?

Flyttar du så har du giltigt skäl av avbryta ett elavtal trots att bindningstiden inte gått ut. Du kan teckna ett elavtal även om du vet att du kommer att flytta innan bindningstiden gått ut.

Vad är ett anvisat pris?

När du flyttar till Kvänumbygden men inte gör ett aktivt val för att teckna elavtal så får du istället automatiskt anvisat pris. Avgiften för elen brukar då vara högre än för andra elavtal.

Jag ska flytta – vad händer med elen?

Kontakta kundtjänst för att anmäla flytt minst 30 dagar innan du flyttar. Ditt elavtal bryts. Du kan flytta med ditt elavtal till din nya adress, kontakta kundtjänst för att få hjälp med det. Du kan göra din flyttanmälan här.

Säljer Kvänum Energi el i hela Sverige?

På webbplatsen finns information om att man inte erbjuder fast pris i elområde 1–3 och att du kan kontakta kundtjänst för vidare information om område 4. Vi utgår därför ifrån att Kvänum Energi säljer el i hela Sverige, men hör med kundtjänst för säkerhets skull.

Slutsatser

Kvänum Energi drivs som en medlemsägd ekonomisk förening. Ett dotterbolag sköter och underhåller elnätet inom koncessionsområdet. I närområdet produceras el med vind, vatten och sol som energikällor. Bolaget har ett flertal anläggningar anslutna. Men den produktionen räcker inte till och därför köper bolaget in miljömärkt el från vattenkraftverk. Alla leveranser av el är därför garanterat fossilfria.

I dagsläget (augusti 2022), med rådande situation på elmarknaden, erbjuder Kvänum Energi troligen enbart rörligt elpris och timpris. 

Bolaget har fokus på miljö och hållbarhet. Liksom flertalet energibolag vill man öka andelen vind- och solkraft i sin totala mix av energislag. Satsningar görs på solel och köp av överskottsel från mikroproducenter.

Bolaget har en webbsida som ger klara besked om de elprisavtal som gäller. Eftersom man äger elnätet ges löpande information om eventuella driftstörningar.

Vi betraktar Kvänum Energi som ett litet elbolag, men med stabila och pålitliga leveranser av eltjänster. 

Det finns ett fåtal recensioner om bolaget, betygen är nästan uteslutande goda.