Hoppa till innehåll

Njudung Energi

Njudung Energi svarar för distribution av elektricitet genom eget elnät i kommunerna Sävsjö och Vetlanda. Bolaget är ett kommunöverskridande samarbete som även omfattar elhandel. Bolaget äger anläggningar för produktion av vatten- och vindkraft. El och värme produceras vid ett värmekraftverk i Vetlanda. Njudung Energi planerar också att satsa i en egen solcellsanläggning.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Fakta om Njudung Energi

Lanserades:2017
Estimerat pris fast:521,13 öre/kWh (1 år)
414,88 öre/kWh (2 år)
352,75 öre/kWh (3 år)
Estimerat pris rörligt:118,32 öre/kWh
Antal kunder:Ingen uppgift om antalet elhandelskunder
Bindningstid:1, 2 eller 3 år
Påslag:Saknas uppgift om påslag
Betyg:3,4

För- och nackdelar med Njudung Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

 • Fast elpris erbjudes
 • Går att välja rörligt pris med vintersäkring
 • Timpris kan väljas
 • Möjligt att välja el från vatten- och vindkraft
 • Lätt att hitta på webbplatsen

Nackdelar:

 • Ingen rabattkod
 • Ingen kampanjkod
 • Inte enbart fossilfria energislag

Lite mer om Njudung Energi

Njudung Energi är en energikoncern med lokal inriktning. Koncernen omsätter enligt senaste årsredovisning dryg 400 miljoner kronor och lämnar ett mycket positivt rörelseresultat. Den energi som levereras kommer till 71 % från förnybara energikällor, medan resten utgörs av kärnkraftsel. Moderbolaget i koncernen äger 33 % i en större vindpark i närheten av Vetlanda. Den el som produceras vid vindkraftsparken levereras inte bara lokalt utan även till den nordiska elmarknaden. 

Så kommer du igång hos Njudung Energi

Det är lätt att hitta förslag på priser, jämföra olika avtal och teckna ett elavtal med Njudung Energi. Följ de här enkla stegen:

 1. Gå in på njudung.se här
 2. Klicka på “Elavtal” i menyn
 3. Du kan nu direkt välja att teckna elavtal
 4. Välj om du bor i lägenhet, radhus, litet hus eller villa
 5. Fyll i din adress, postnummer och stad
 6. Klicka på “Visa elpriser” för att få förslag och teckna avtal

Vilka priser vi hittar

Hos Njudung Energi kan du teckna elavtal för rörligt eller för fast pris. Du kan även göra ett tillägg med vintersäkring till ditt rörliga avtal, samt välja att köpa el från vind- eller vattenkraft. Priserna nedan är de som vi hittade i början av september 2022.

Allmänt om priser hos Njudung Energi

Priserna hos Njudung Energi beror på vilket elområde du tillhör. Bolaget har samma pris för elområde 1-3 och ett annat pris för elområde 4. Gränsen mellan elområde 3 och 4 går strax söder om Vetlanda och är inte en rak linje. Om man tittar noga på Svenska Kraftnäts karta över elområden så ser man att området består av ett lapptäckte av olika nätbolag. Du kan dock teckna elavtal med Njudung Energi oberoende av var i Sverige du bor.

Du kan enkelt hitta prishistorik för elområde 3 genom att gå in på “Elavtal” och välja “Prishistorik”. Historiken sträcker sig tillbaka till år 2012 och uppdateras varje månad.

Rörligt pris utan bindningstid

Det rörliga priset hos Njudung Energi följer priset på den nordiska elbörsen, Nord Pool. Det uppdateras därför varje månad och kan variera kraftigt över året. Om priserna för el och elcertifikat sjunker på marknaden sjunker också ditt rörliga pris. Men på samma sätt går även ditt elpris upp om elpriset på marknaden går upp.

Fördelen med det rörliga priset hos Njudung Energi är att det inte finns någon bindningstid. Rörligt pris är också oftast mest lönsamt på sikt och passar för dig som kan hantera tillfälliga pristoppar.

Estimerat pris för rörligt avtal i elområde 3, som till exempel större delen av Vetlanda kommun ligger i, är 118,32 öre/kWh. Det tillkommer en årsavgift på 315 kronor.

Fast pris innebär förutsägbarhet

Njudung Energi erbjuder fast pris. Då betalar du samma pris per kWh under hela bindningstiden, oavsett vad som händer på elmarknaden. Du kan välja att binda på 1, 2 eller 3 år.

Elavtal med fast pris passar för dig som har lite högre förbrukning och vill veta exakt vad du betalar för din el. Det innebär en trygghet men i gengäld är priset generellt högre per kWh än med rörligt pris.

Priserna beror på var du bor och hur lång tid du vill binda avtalet. Till exempel är priset estimerat till 352,75 öre/kWh om du bor i elområde 3 och vill binda på 3 år. Det tillkommer även en årsavgift på 315 kronor.

Timpris för dig som kan styra din elförbrukning

Njudung Energi erbjuder även elavtal med timpris. Det passar dig som kan styra din elförbrukning till den tid på dygnet då priset är som billigast. Det förutsätter så klart att du också kan hålla koll på spotpriset på elbörsen Nord Pool. Du kan då till exempel ladda elbilen på natten eller justera din varmvattenberedare till att endast värma vissa tider, om den har den möjligheten.

Njudung Energi hänvisar till sin kundtjänst om du är intresserad av att teckna ett elavtal med timpris.

Vintersäkring för ditt rörliga elavtal

Om du tecknar ett elavtal med rörligt pris kan du välja att göra ett tillägg med fast pris under vinterhalvåret. Då är elpriset oftast som högst och de flesta förbrukar dessutom mer el. Avtalsperioden för vintersäkring sträcker sig från 1 november till 31 mars efterföljande år.

Priset för vintersäkring är 698,1 öre/kWh för elområde 1-3 och 944,2 öre/kWh för elområde 4.

Välj vatten eller vind som tillägg

Du kan välja att göra tillägg för antingen vindkraft eller vattenkraft när du tecknar elavtal med Njudung Energi. Erbjudandet gäller både rörligt och fast pris.

Båda tilläggen kostar 3 öre/kWh, vilket blir ungefär 31 kronor per månad. Vattenkraften är lokalt producerad i Emån. Bolaget specificerar inte varifrån vindkraften kommer.

Olika sätt att betala för sin el hos Njudung Energi

Det finns en mängd olika sätt att betala din elräkning hos Njudung Energi. Du kan betala via autogiro, e-faktura, e-postfaktura eller få en pappersfaktura i din brevlåda.

Automatisk betalning med autogiro

Du kan välja att betala med autogiro hos Njudung Energi. Då slipper du komma ihåg att betala elräkningen varje månad, eftersom det dras automatiskt. Du behöver bara se till att det finns tillräckligt med pengar på kontot när de ska dras. Du ansöker om autogiro i din internetbank. Du kan också fylla i en blankett direkt på bolagets webbplats.

Anmäl e-faktura för att få räkningen direkt till banken

Du kan enkelt betala med e-faktura hos Njudung Energi. Det innebär att fakturan kommer direkt till din internetbank med alla uppgifter ifyllda. Du behöver bara kontrollera och godkänna betalningen. E-faktura kostar ingenting hos Njudung Energi. Du anmäler det hos bolagets kundtjänst eller i din internetbank.

E-postfaktura till din mail eller Kivra

Du kan även välja att betala via e-postfaktura eller via Kivra. Skillnaden mellan de två alternativen är att du antingen får fakturan till din e-postadress eller till din digitala brevlåda i Kivra. Fakturan kommer som en pdf och du får ingen pappersfaktura. Du anmäler detta genom att fylla i formuläret för e-postfaktura på Mina sidor. E-postfaktura kostar ingenting.

Om du inte gör något aktivt val kommer Njudung Energi skicka ut en faktura på papper och då kan det tillkomma en liten avgift per faktura.

Kampanjkoder och rabattkoder

Det finns inga aktuella kampanjer eller rabatter hos Njudung Energi.

Vad vi tycker om njudung.se

Det är mycket lätt att hitta på Njudung Energis webbplats. Bolaget har flera olika verksamhetsområden, bland annat avlopp och fjärrvärme, men allt om elhandel är samlat under “Elavtal”. Menyerna är tydliga och informationen är välskriven.

Sökfunktionen är lätt att hitta och träffarna stämmer bra överens med det man letar efter.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, info@njudung.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0383-76 38 00
Är det lätt att hitta adress?Ja, Box 154, 574 22 Vetlanda

Supporten hos Njudung Energi

Njudung Energi har en tillgänglig kundservice. Du kan nå dem via telefon varje vardag 08-12 eller via chatt 08-16 (med lunchstängt). Det finns även e-post där du kan nå dem. Njudung Energi är tydliga väldigt med öppettiderna på sin webbplats.

Vid akuta ärenden utanför arbetstid hänvisar bolaget till SOS Alarm med ett särskilt telefonnummer.

Aktuell driftinformation lätt att hitta

Det är lätt att hitta driftinformation om planerade och oplanerade strömavbrott på bolagets webbplats. Man klickar helt enkelt på rutan “Driftinformation” direkt på första sidan. Det finns ingen karta över pågående avbrott men alla olika händelser listas på sidan. Då bolaget har en bred verksamhet finns även andra typer av avbrott med, till exempel rörande fiber och bredband.

Felanmälan via telefon eller formulär

Information om hur man felanmäler finns under “Driftinformation” direkt på första sidan. Bolaget hänvisar till kundservice för akuta ärenden eller till en jourtelefon utanför ordinarie arbetstid. Det finns även ett formulär som man kan fylla i för att felanmäla.

Två sorters avtal med några olika tillägg

Njudung Energi har fokuserat på att ha ett avtal för rörligt och ett för fast pris. Du kan även göra tillägg för vindkraft eller lokalproducerad vattenkraft. Det går dessutom att teckna ett tillägg med vintersäkring.

Bolaget har anvisningsavtal som du får om du har flyttat och inte aktivt har tecknat något elavtal eller om ditt avtal har löpt ut och du inte har gjort något aktivt val.

En månads uppsägningstid

För elavtal med rörligt pris är uppsägningstiden en månad. Elavtalen med fast pris gäller hela bindningstiden med en månads uppsägningstid.

Få omdömen från kunderna men höga betyg

Njudung Energi har ett betyg på 4,1 med 16 omdömen på Google. Det finns få omdömen med kommentarer och de verkar handla om kundtjänsten, som får både höga och låga betyg.

På Hitta får bolaget 3,3 av 5 med endast 3 betyg.

Njudung Energi har inga bluffvarningar

Det finns inga varningar om Njudung Energi hos Energimarknadsbyrån eller på Svensk handels varningslista.

Vanliga frågor om Njudung Energi – FAQ

Är elen som Njudung Energi säljer förnybar?

Nej, elen som bolaget säljer kommer från en blandning av förnybara och fossila källor. De är dock transparenta med hur fördelningen av elens ursprung ser ut. Mot ett tillägg går det också att få el från vind- och vattenkraftverk. Bolaget äger även egna produktionsanläggningar för vattenkraft, solenergi, vindkraft och ett kraftvärmeverk.

Kan jag sälja min överskottsel till Njudung Energi?

Ja, det kan du. Bolaget kallar det för mikroproducerad el. Du måste då anmäla till ditt elnätsbolag att du framställer förnybar el och även ha ett avtal om elhandel med Njudung Energi.

Erbjuder Njudung Energi fast pris?

Ja, hos Njudung Energi kan du teckna ett elavtal med fast pris.

Kan jag bara teckna elavtal med Njudung Energi i Småland?

Du kan teckna elavtal oberoende av var du bor i Sverige.

Slutsatser

Njudung Energi är en energikoncern vars verksamhet omfattar eldistribution via eget elnät, köp och försäljning av el samt egen produktion av el från olika energislag. Vid köp av el kan kunden via tillval garanteras leverans av från vind- och vattenkraftverk. Bolaget har egna lokala vattenkraftverk och är delägare i en vindpark. Elproduktion baserat på biobränsle sker vid eget kraftvärmeverk.

Bolaget erbjuder kunden avtal med såväl rörliga som fasta elpriser. Avtal med rörligt pris kan tecknas med vintersäkring. I utbudet finns även timpris att välja. Avtalen med fasta elpriser har bindningstid från ett till tre år.

Njudung Energi har, som många andra energibolag, fokus på hållbarhet och förnybara energislag. Bolaget planerar att bygga en egen solcellsanläggning. Elhandelsbolaget köper också överskottsel från mikroproducenter inom sitt geografiska område.

Bolagets webbplats är lättnavigerad och det går att finna detaljerad information om olika alternativ till elavtal. Då koncernen ansvarar för det lokala elnätet, finns information om eventuella driftstörningar på webbplatsen.

Vi ser Njudung Energi som en stabil leverantör av el till i första hand det egna koncessionsområdet. Dessutom garanteras försäljningen av egen elproduktion i närområdet.

Om bolaget finns endast ett fåtal kundomdömen, men där verksamheten får relativt bra betyg.