Hoppa till innehåll

Nordic Green Energy

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Fakta om Nordic Green Energy

Lanserades: 2000
Estimerat pris fast:Ej relevant/Ingen info
Estimerat pris rörligt:28–153 öre/kWh, Juli 2022
Antal kunder:1000 000+
Bindningstid:Rörligt elavtal:Ingen bindningstid
Mixavtal:1–3 år
Fast pris (endast företag):1–5 år
Påslag:Inget påslag
Betyg:2,9

För- och nackdelar med Nordic Green Energy

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

 • Kombination av rörligt och fast pris erbjudes
 • Fast pris till företagskunder kan tecknas
 • Kampanjerbjudande ges
 • Enkla betalningssätt
 • El från förnybara energislag

Nackdelar:

 • Klagomål till Energimarknadsbyrån
 • Inget eget elnät
 • Ingen information om driftstörningar
 • Modern men något svårnavigerad webbplats
 • Blandade kundbetyg

Om Nordic Green Energy

Nordic Green Energy bedriver elhandel med en omfattande omsättning. Enligt senaste årsredovisningen uppgick försäljningen till 1,7 miljarder. Bolaget redovisar dock ett betydande negativt resultat, vilket avviker från tidigare år. Förutom att 100 % av bolagets leveranser är fossilfria uppgår andelen av extra miljömärkt el till drygt 30 %. 

Så kommer du igång hos Nordic Green Energy

Hur du enklast kommer igång hos Nordic Green Energy beror på vilket sorts elavtal du är intresserad av. Har du ingen aning om vad det finns för olika elavtal så kan du läsa på om Nordic Green Energys avtal här: nordicgreen.se/rorligt-elpris/ 

Mixavtal

Vill du teckna ett Mixavtal behöver du kontakta Nordic Green Energy personligen, via det här webbformuläret: nordicgreen.se/kundservice/mixavtal/

Rörligt elavtal

Vill du teckna ett rörligt elavtal så kan du göra det direkt via webben genom att:

 1. Gå in på nordicgreen.se/teckna-elavtal/
 2. Välj “Rörligt elpris – ingen bindningstid” 
 3. Fyll i ditt postnummer
 4. Fyll i antalet kvadratmeter du bor på och få en uppskattad beräkning på din elkostnad, med alternativ för om du vill ha vatten- vind- eller solenergi.
 5. Teckna det elavtal som känns bra för dig.

Det går också bra att teckna elavtal via Nordic Greens återförsäljare eller kundservice. 

Vilka priser vi hittar hos Nordic Green Energy

Nordic Green Energys priser är baserade på elbörsen Nord Pools timpris, eller så kallat spotpris, för el. Nord Pool är en nordisk elbörs startad av Sverige och Norge, som numera har flera olika medlemsländer. På den skandinaviska elmarknaden är Nord Pools elpriser normgivande. 

Hos Nordic Green Energy består priserna i det rörliga elavtalet av ett medelvärde av månadens spotpriser hos Nord Pool, samt en månadsavgift som består av kostnaden för personal, fakturering etcetera. 

Rörligt elpris hos Nordic Green Energy

Det rörliga elpriset går upp och ner med marknadens svängningar. Det varierar beroende på vilken tid på året det är, vilket väder det är samt de ekonomiska förhållanden som just då råder. Även i vilken del av landet man bor spelar roll. 

För att enkelt kunna se och följa svängningar som det rörliga elpriset tar på marknaden så har Nordic Green Energy en tabell på sin webbplats (nordicgreen.se/rorliga-elpriser/), som visar elpriserna för de senaste ett–två åren. Det är stora variationer på månad och plats i landet där man bor. Till exempel kan det kosta 28,08 öre/kWh på en plats i landet, då det under samma period kostar 153,15 öre/kWh på en annan. 

Fast pris hos Nordic Green Energy

Något fast pris erbjuds ej privatpersoner, däremot kan företag teckna något som kallas “fastpris med profileffekt”, med en bindningstid på 1–5 år.

Privatpersoner kan istället teckna ett så kallat Mixavtal, där 50 % av elen betalas med fast pris och 50 % av elen med rörligt.

Timpris hos Nordic Green Energy

Nordic Green Energy erbjuder inte något avtal endast baserat på timpriset. 

Olika sätt att betala för sin el hos Nordic Green Energy

De vanliga sätten att betala fakturor finns hos Nordic Green Energy.

Autogiro 

Det går att beställa autogiro via en länk på webbplatsen (under kundservice –> allt om din elfaktura).

E-faktura 

Man ansöker om e-faktura via sin internetbank och ansluter Nordic Green Energy som betalningsmottagare genom att använda det juridiska namnet, Switch Nordic Green AB. 

Andra sätt att betala för sin el 

Det finns två andra sätt att betala hos Nordic Green Energy:

E-postfaktura, där du får din faktura skickad till din e-post.

Kivra, vilket är en form av digital brevlåda. Kivra erbjuder även betaltjänster och det går att betala fakturan direkt därifrån. Även här söker du på Nordic Green Energy via deras juridiska namn. 

Kampanj- och rabattkoder hos Nordic Green Energy

Just nu (september 2022) finns en kampanj för nya kunder. Om man tecknar ett rörligt elavtal får man de tre första månaderna ingen månadsavgift. 

Vad vi tycker om nordicgreen.se

Man skulle kunna önska att nordicgreen.se var lite tydligare att navigera på. Saker som leder till förvirring är till exempel att undermenyn “Teckna elavtal” endast leder till att man kan teckna Nordic Green Energys rörliga elavtal. Här nämns inte någon information om deras andra avtal – det så kallade Mixavtalet. Så om man hamnar på sidan “Teckna elavtal” först – vilket är lätt hänt eftersom den sidan är länkad på många andra ställen på webbplatsen – så kan det hända att man tecknar rörligt avtal utan att ens veta att det finns ett alternativ. 

Det fanns också någon mindre bugg på webbplatsen och en bruten länk, lite småsaker som skulle kunna fixas till.

Med det sagt så upplevs sidan som “modern” i sin layout, med vackra fotografier på varje sida, och med stora och tydliga rubriker samt lättläst text. 

Man får också igenom sin policy bra med fokus på miljön. Affärsidén att all el kommer från förnybara källor – vilket man var först med att införa i Sverige år 2000 – framkommer också tydligt. 

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, info@nordicgreen.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 08-20 51 00
Är det lätt att hitta adress?Ja, Box 4013102 61 Stockholm

Supporten hos Nordic Green Energy

Det finns väldigt olika åsikter om ifall Nordic Green Energy har en bra kundtjänst eller inte. Vissa personer vittnar om kort kötid, superbra bemötande, samt tydliga och äkta svar på de frågor som ställs. Andra vittnar om motsatsen. Oavsett så kan man lätt kontakta dem via telefon eller mail på deras webbplats. 

Hur man hittar information om strömavbrott hos Nordic Green Energy

Det finns ingen information om strömavbrott på Nordic Green Energys webbplats. 

Hur man gör felanmälan hos Nordic Green Energy

Vid strömavbrott ska man inte kontakta Nordic Green Energy, istället vänder man sig till sitt nätbolag. Det är nätbolaget som äger ledningarna och levererar elkraften dit man bor. Några exempel på nätbolag är Vattenfall, E.ON och Ellevio. 

Är det något annat som blivit fel kan man kontakta Nordic Green Energys kundrådgivare. De kan nås på telefon eller mail. 

Elavtalen hos Nordic Green Energy

För privatpersoner finns det två olika elavtal: rörligt elavtal och Mixavtal. 

Rörligt elpris

Det rörliga elpriset följer marknadens svängningar och du får betala olika mycket varje månad. Fördelarna med ett rörligt elpris är att du sparar pengar när marknaden har låga kostnader för el, samt att du inte har någon bindningstid, utan kan avbryta eller byta elbolag närhelst du vill. 

Att teckna ett rörligt elavtal går bra att göra själv på webbplatsen.

Mixavtal

Det andra avtal som går att teckna för privatpersoner är Nordic Green Energys Mixavtal. Med det kommer månadsfakturan att bestå av 50 % rörligt pris och 50 % fast. Här tillkommer alltid en bindningstid på mellan ett och tre år. 

Fördelen med ett fast pris-avtal är att det blir samma pris per kWh varje månad och inga förvåningar. Mixavtalet består som sagt av hälften fast och hälften rörligt, vilket gör att kostnaden kommer att se lite olika ut varje månad, men inte med så extrema svängningar som för ett avtal med endast rörlig el. 

För att teckna ett Mixavtal behöver du kontakta Nordic Green Energy via ett formulär på deras webbplats.

För företag finns det ytterligare elavtal.

Uppsägningstid hos Nordic Green Energy

Det finns ingen så kallad uppsägningstid för Nordic Green Energys elavtal. Men om man har tecknat ett elavtal som innehåller fast pris med bindningstid, såsom ett Mixavtal, och sedan avbryter det i förtid så debiteras man för återstående kostnad. Mer om det står i avtalsvillkoren.

Vad kunderna säger om Nordic Green Energy

Nordic Green Energy har fått ganska olika betyg på olika rating-sidor. Det kan röra sig om allt ifrån 2,5–3,8 av 5 möjliga. På Trustpilot har 67 % röstat en stjärna. (Medan endast 19 % har röstat fem stjärnor.) Däremot så har recensionerna på Reco överlag mer positivt innehåll. 

När vi läser de olika recensionerna verkar det generellt som att de höga betygen kommer från kunder som haft bra kommunikation med företagets kundtjänst, all information har varit tydlig, de har fått bra bemötande och känner sig nöjda. Även positiva kommentarer om ett lågt elpris och kort telefonkö förekommer.

Den negativa kritiken verkar generellt vara skriven av de som blivit uppringda av något av Nordic Green Energys externa säljbolag. De försäljare som representerat företaget har både lurat och pressat kunderna genom att ge felaktig information om bindningstid och kostnader. De har också hört av sig gång på gång via telefon eller mail. Det finns till och med fall där avtal har blivit tecknade utan kundens signering.

Varning om att Nordic Green Energy är en bluff

På Energimarknadsbyråns webbplats kan man läsa att det finns klagomål om att Nordic Green Energys försäljare, via telefon eller i köpcentrum, har sagt att de representerar ett annat företag än de gör, till exempel kundens nuvarande elbolag. De har också ljugit om kostnaderna, samt hemlighållit bindningstiden. 

Nordic Green Energy står dock inte med på varningslistan på Svensk Handels webbplats.

Vanliga frågor om Nordic Green Energy 

Vad behöver jag för uppgifter för att kunna teckna ett elavtal?

Du behöver vara skriven på det befintliga nätavtalet för att kunna teckna elavtal. Be ditt nätbolag om dina anläggningsuppgifter: anläggnings-ID och nätområde. Det startdatum du väljer för ditt elavtal ska vara detsamma som för ditt nätavtal.

Vad är förnybar el?

Förnybar el är det som förut kallades för “grön el”. Det står för att elen har producerats på ett hållbart sätt utifrån miljö och framtidstänk. Det har alltså ingen koppling till kärnkraftverk eller fossila bränslen. All el hos Nordic Green Energy är dessutom producerad i Norden, och härstammar endast från vatten, vind och sol.

Vart finns information om min egen elförbrukning?

På Mina sidor kan du hitta den el som redan har blivit fakturerad samt beräknad årsförbrukning. 

Hur kan jag ta ut min ångerrätt?

Du har alltid 14 dagars ångerrätt räknat från den dag som du tecknade avtalet, detta är enligt distanshandelslagen. Vill du ångra ditt köp så får du fylla i ett ångerformulär på Nordic Green Energys webbplats, alternativt skriva ut och posta en ångerblankett.

Kan man teckna elavtal hos Nordic Green Energy oavsett var man bor i Sverige?

Ja, Nordic Green Energy säljer el till alla Sveriges elområden.

Slutsatser

Nordic Green Energy är en aktör på svensk elmarknad med en omfattande försäljning av el från förnybara energislag. En stor del av bolagets försäljning utgörs av el med extra miljömärkning, som exempelvis Bra Miljöval. Det är obekant hur de totala leveranserna fördelar sig på olika energislag.

Vid försäljning till privatpersoner erbjuds två avtalsformer. Det ena är ett rörligt pris och det andra är en mix av fast och rörligt elpris i proportionerna 50 % vardera. Företagskunder erbjuds fast elpris med bindningstid från ett till tre år.

Nordic Green Energy lägger stort fokus på miljömärkt el. Bolaget arbetar också med solcellssystem och batterilagring. Som elhandelsbolag köps också överskottsel från mikroproducenter.

Företaget har en webbplats som ger mycket information om olika avtal, men framför allt om deras visioner om hållbar miljö med mera.

Vi ser Nordic Green Energy som ett betydande elhandelsbolag på svensk marknad. 

Imagen för bolaget dras ner av de klagomål som lämnats in till Energimarknadsbyrån. Kritiken rör aggressiv försäljning och oklara uppgifter till potentiella kunder om avtal med mera.