Hoppa till innehåll

Fakta om Norrtälje Energi

Lanserades:1899
Estimerat pris fast:546,25 öre/kWh (1 år)440,13 öre/kWh (2 år)377,63 öre/kWh (3 år)
Estimerat pris rörligt:124,98 öre/kWh
Antal kunder:ca 13 500 elhandelskunder
Bindningstid:1–3 år
Påslag:Inga uppgifter om påslag
Betyg:3,4

För- och nackdelar med Norrtälje Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

 • Avtal med fast pris erbjudes
 • Möjligt att välja miljömärkt el
 • Bra kundsupport
 • Information om driftstörningar lämnas
 • Möjligt att köpa el specifikt från vattenkraft

Nackdelar:

 • Otydlig information om timpris
 • Svårnavigerad hemsida
 • Inga kampanjkoder
 • Inga rabattkoder
 • Få och motstridiga kundomdömen

Om Norrtälje Energi

Norrtälje Energi är en mindre energikoncern som senaste räkenskapsåret omsatte drygt 500 miljoner kronor. Under en lång räcka av år har ett bra och stabilt rörelseresultat uppnåtts. Elhandelsbolaget levererar el från flera olika energikällor där vattenkraft svarar för 43 % medan 30 % härrör från kärnkraft. Andelen vindkraft uppgår till 17 % och förbränning av biobränsle ger 9 %. Den del som kommer från solel är därmed endast 1 %, men kommer att öka i framtiden.

Så kommer du igång hos Norrtälje Energi

Det är enkelt att hitta priser och teckna elavtal med Norrtälje Energi. Du behöver bara följa de här stegen:

 1. Gå in på norrtaljeenergi.se här.
 2. Klicka på de tre strecken för att hitta menyn och välj “Elavtal”
 3. Klicka på “Teckna elavtal” i menyn till vänster
 4. Välj önskat startdatum och välj vilken typ av elavtal du vill ha
 5. Fyll i dina personuppgifter och skicka beställningen

Vilka priser som finns hos Norrtälje Energi

Norrtälje Energi erbjuder rörligt och fast pris för sina elavtal. De har dessutom olika prisnivåer beroende på vilken typ av el du vill köpa från dem.

Allmänt om priser hos Norrtälje Energi

Norrtälje Energi erbjuder rörligt eller fast pris på sina elavtal. Priserna beror lite på vilken typ av el du väljer till ditt avtal. Du kan välja mellan bolagets 1899-el, vattenkraftsel eller Bra Miljöval.

Priserna på Norrtälje Energis hemsida utgår från elområde 3 där Norrtälje kommun ligger. De har samma priser för elområde 1–3 men levererar för närvarande inte el till kunder i elområde 4.

På elpriserna för samtliga avtal tillkommer en fast månadsavgift på 20 kronor inklusive moms. Elcertifikat ingår i de estimerade priserna på bolagets hemsida, men de är otydliga med priserna för sitt påslag.

Rörligt pris är billigast men kan förändras plötsligt

Det rörliga priset som Norrtälje Energi erbjuder är kopplat till det så kallade spotpriset på den nordiska elbörsen, Nord Pool. Det du betalar för är bolagets inköpspris, elcertifikat, påslag och moms. Rörligt pris passar för dig som vill betala så lite som möjligt för elen men kan hantera de stora svängningarna på elmarknaden.

När du tecknar ett elavtal med rörligt pris är månadsavläsning standard. Det innebär att ditt pris blir ett sorts genomsnitt från föregående månads elpriser. Du kan när som helst byta till ett elavtal med fast pris om du har tecknat ett avtal med rörligt pris.

Estimerat rörligt pris för elområde 1–3 är 124,98 öre/kWh i september 2022.

Fast pris med olika bindningstid

Norrtälje Energi erbjuder elavtal med fast pris. Du kan välja att binda ditt elpris på 1, 2 eller 3 år. Fast pris passar för dig som vill veta vad du betalar för varje kWh, oavsett årstid eller vad som händer på elmarknaden.

Vilket pris du får beror på hur lång tid du vill binda ditt avtal och vilken typ av el du väljer. Det billigaste fasta elavtalet just nu är vattenkraftsel med en bindningstid på 3 år. Det estimerade priset för det avtalet är 301,60 öre/kWh.

Otydlig information om timpris

Norrtälje Energi antyder att det går att teckna elavtal med timpris men det går inte att hitta tydlig information om vad det innebär eller några erbjudanden.

Om du är intresserad av timpris bör du höra av dig till bolagets kundtjänst.

Diagram med historiska elpriser

Du kan lätt hitta information om historiska elpriser i elområde 3 på bolagets hemsida. Gå in på “Elavtal” och välj “Historiska elpriser”. Du kan då se ett diagram över hur elpriserna har förändrats hos Norrtälje Energi från år 2019 och framåt. Du kan välja vilken typ av avtal och vilket år du vill titta på.

Olika sätt att betala för sin el hos Norrtälje Energi

Hos Norrtälje Energi kan du betala via autogiro, e-faktura eller e-postfaktura. Bolaget anger inte hur man får fakturan om man inte gör något aktivt val.

Med autogiro dras pengarna för elräkningen automatiskt

Du kan betala via autogiro hos Norrtälje Energi. Du får då en faktura men betalningen dras automatiskt och du behöver inte komma ihåg att godkänna den. Du behöver bara se till att det finns pengar på kontot när kostnaden för elen ska dras. Det enklaste sättet att ansöka om autogiro är via din internetbank men du kan också fylla i en blankett på Norrtälje Energis hemsida.

Kontroll med hjälp av e-faktura

Norrtälje Energi erbjuder e-faktura som betalningssätt. Det innebär att du får fakturan direkt till din internetbank med alla uppgifter ifyllda. Du behöver bara se så att allt är korrekt och sedan godkänna betalningen. Du ansöker om e-faktura i internetbanken.

Ansök om e-postfaktura

Om du inte vill betala via autogiro eller e-faktura kan du få din faktura som en pdf till din e-postadress. Du ansöker om e-postfaktura genom att maila dina uppgifter till Norrtälje Energi.

Kampanjkoder och rabattkoder

Det finns för närvarande inga kampanjer eller rabatter hos Norrtälje Energi.

Vad vi tycker om norrtaljeenergi.se

Det är ganska enkelt att navigera på bolagets webbplats men den verkar vara bäst anpassad för smartphones och läsplattor. När man är inne på webbplatsen med en laptop är det inte helt naturligt var man ska klicka för att komma rätt. Menyn är ganska otydligt dold bakom tre streck. Det är dock lätt att hitta rätt information, och texten är tydlig.

Det finns en sökfunktion som fungerar ganska bra. Den hittar mestadels det man söker efter och ger återkoppling när den inte hittar någonting.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, info@norrtaljeenergi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0176-718 00
Är det lätt att hitta adress?Ja, Baldersgatan 12, Norrtälje

Support som är lätt att få tag på

Norrtälje Energi har ett kundcenter som hanterar alla frågor för bolagets breda verksamhet. Det är lätt att hitta telefonnummer längst ner på webbplatsen, både till kundcenter och jour. De har även en besöksadress i Norrtälje. De har öppet 09–15 måndag till torsdag och 09–13.30 på fredagar. Du kan även mejla till kundcenter.

Tydlig avbrottskarta och information om pågående avbrott

Under “Kundservice” finns en sida med driftinformation. Där finns en länk till en karta över alla pågående och planerade avbrott. Det finns även en tydlig lista med alla avbrott och vad status för dem är.

Felanmälan dygnet runt men gör först en egen kontroll

Det finns ett särskilt telefonnummer som du kan ringa till och felanmäla dygnet runt. Numret ligger inbäddat i texten och bolaget anger tydligt vad man som kund ska göra innan man ringer dit.

Elavtalen hos Norrtälje Energi

Norrtälje Energi har tre olika typer av elhandelsavtal (både för rörligt och fast pris):

 • 1899-el
 • Bra Miljöval
 • Vattenkraftsel

1899-el är bolagets egen lokalproducerade el från kraftvärmeverket i Norrtälje. Om du tecknar ett avtal med 1899-el går 1 öre/kWh till olika hållbara projekt i Norrtälje kommun.

Bra Miljöval är en märkning som Naturskyddsföreningen står bakom. Om du tecknar ett elavtal med Bra Miljöval får du el som har producerats med sol, vind, vatten och biomassa.

Vattenkraftsel innebär att du får el som har producerats i Älvkarleby kraftverk och som följer det internationella EPD-systemet (Environmental Product Declaration).

Uppsägningstiderna varierar beroende av elavtal

Uppsägningstiden för elavtal med rörligt pris är 1 månad om du går över till fast pris med Norrtälje Energi, eller 3 månader om du väljer att byta till ett annat elhandelsbolag. Avtal med fast pris gäller hela bindningstiden med 1 månads uppsägningstid.

Få omdömen från kunderna

På Google har Norrtälje Energi 2,3 i snitt med 7 omdömen. Kommentarerna med låga betyg handlar om att det blir strömavbrott ofta, vilket inte har med elhandel att göra, och att kunderna inte uppskattar bolagets hemsida.

På Hitta har bolaget 3,7 av 5 med endast 3 omdömen.

Inga varningar om att bolaget är en bluff

Det finns inga varningar på Energimarknadsbyrån eller Svensk handels varningslista om Norrtälje Energi.

Vanliga frågor om Norrtälje Energi 

Kan jag sälja min egenproducerade el till Norrtälje Energi?

Ja, om du är elhandelskund hos bolaget kan du sälja överskottsel från till exempel solceller till dem. Bolaget kallar detta för mikroproduktion, och för att kunna teckna ett avtal behöver du leva upp till ett antal krav. Bland annat måste du köpa mer el än vad du säljer under ett år.

Jag bor i Skåne – kan jag ändå teckna ett elavtal med Norrtälje Energi?

Nej, Norrtälje Energi säljer inte el till elområde 4. Det innebär att du inte kan teckna ett avtal om elhandel med bolaget om du bor i Skåne. De säljer däremot el till elområde 1–3.

Slutsatser

Norrtälje Energi är en mindre energikoncern som levererar fossilfri el från flera olika energislag. Elhandelsbolaget erbjuder flera specifika tillval. Det går att välja vattenkraftsel från kraftverket i Älvkarleby. El kan köpas som är miljömärkt med Bra Miljöval. All el som säljs är naturligtvis ursprungsmärkt.

En kund kan teckna avtal med bolaget om fast el med bindningstid från ett år till tre år. Rörligt elpris erbjuds självklart, men det är otydligt vad som gäller om timpris.

Liksom många andra elbolag har Norrtälje Energi fokus på miljö och hållbarhet. Mixen med el från vatten, vind och sol är ett bevis på detta, även om solel utgör en liten del. Solel förväntas få en allt större del av utbudet och bolaget köper därför överskottsel från mikroproducenter. 

Bolagets hemsida är något svårnavigerad, men ger ändå klara besked om vilka villkor som gäller för olika elavtal.

Norrtälje Energi får betraktas som en mindre leverantör av el till i första hand den lokala marknaden. Med anor från 1899 får bolaget betraktas som stabilt.

Det finns ett mindre antal kundomdömen, som dessutom är blandade.