Hoppa till innehåll

Fakta om Nyköping Vattenkraft

Lanserades:1992
Estimerat pris fast:Inget fast pris
Estimerat pris rörligt:318,90 öre/kWh
Antal kunder:Oklart
Bindningstid:12 månader
Påslag:Nej, däremot administrativ avgift
Vårt Betyg:2,2

För- och nackdelar med Nyköping Vattenkraft

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

 • Kunden kan välja förnybar el
 • Tydlig webbsida
 • Bra kundtjänst

Nackdelar:

 • Ingen uppgift om driftstörningar
 • Inget fast elpris kan tecknas
 • Inga rabatt- eller kampanjkoder
 • Webbplats med förbättringspotential
 • Inga kundomdömen

Om Nyköping Vattenkraft

Nyköping Vattenkraft är ett litet elhandelsbolag som ägs av Nyköpings kommun. Produktion av el sker vid egna vattenkraftanläggningar i Nyköpingsån. Det senaste räkenskapsåret omsatte verksamheten drygt 40 miljoner kronor med ett positivt rörelseresultat. Bolaget säljer enligt uppgift enbart el från vattenkraft.

Endast rörligt elpris

Elbolagets kunder kan enbart teckna avtal med rörligt timpris. Kostnaden justeras per timme och kunderna kan påverka sin elkostnad genom att nyttja el när priset är lågt.  

Elavtal utan påslag

Nyköping Vattenkraft erbjuder sina kunder el till inköpspris med ett tillägg i form av en administrativ avgift som beräknas utifrån den årliga elförbrukningen. Avgiften ligger mellan 32 och 64 kronor. 

Betalningsalternativ hos Nyköping Vattenkraft

Elräkningen kan betalas på tre olika sätt.

 • Pappersfaktura
 • E-faktura
 • Autogiro

Månadsfakturering till alla kunder

Fakturering sker månadsvis i efterskott. Betalningstiden är 20 dagar och bolaget justerar själv den administra avgiften om årsförbrukningen ändras. 

Inga kampanjer och rabattkoder

I nuläget finns inga rabattkoder eller kampanjer som ger billigare el hos Nyköping Vattenkraft.

Webbplats med förbättringspotential

På webbplatsen nyvk.se finns utförlig information om de avtal som erbjuds samt hur elpriserna beräknas. Dock förefaller webbplatsen daterad då den saknar sökfunktion, automatiska maillänkar och modern navigering. Kontaktformulär finns. 

Finns det “Mina sidor”?Nej
Är det tydligt var man loggar in?Nej
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, kund@nyvk.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0155 – 12 09 50
Är det lätt att hitta adress?Ja, Nyköping Vattenkraft AB, c/o Nyköpings Kommun, 611 83 Nyköping

Så kontaktar du Nyköpings Vattenkraft

Det går att kontakta Kundtjänst hos Nyköping Vattenkraft på följande sätt:

 • Kundtjänst: kund@nyvk.se
 • Avtal och försäljning: vattenkraft@nykoping.se
 • Telefon: 0155-12 09 50
 • Post: Nyköping Vattenkraft AB c /o Nyköpings Kommun, 611 83 Nyköping

Driftinformation och felanmälan

Nyköping Vattenkraft har ingen information på sin hemsida om hur felanmälan görs eller vad som gäller vid driftstopp. Bemanningstider för kundtjänsten finns heller inte utskrivna men kunder och andra intressenter kan skriva till bolaget direkt via webbplatsen.  

Elavtal för främjande av lokalt vattendrag

Med ursprungscertifiering i avtalen garanteras att elen kommer enbart från vattenkraft. Allt överskott i företaget går till att främja Nyköpingsåns framtid då Nyköping Vattenkraft drivs som ett non profit-bolag.

För de avtal som erbjuds både privat- och företagskunder gäller tre månaders uppsägningstid efter de första 12 månaderna. 

Kundomdömen saknas

För tillfället finns inga kundomdömen att hitta om Nyköping Vattenkraft. 

Vårt omdöme om Nyköping Vattenkraft

Nyköping Vattenkrafts fokus är att koncentrera verksamheten till att producera och sälja el från vattenkraft. Bolaget driver egna vattenkraftstationer. Bolaget uppger sig vara en “icke vinstdrivande” verksamhet där allt överskott går till att främja och bevara Nyköpingsåns utveckling. Nyköpings Vattenkraft äger inget eget elnät.

Bolaget erbjuder idag endast rörligt elpris. Av webbplatsen framgår att det rör sig om ett rörligt timpris och det bestäms då sannolikt av spotpriset på den nordiska elbörsen.

Nyköpings Vattenkraft satsar enbart på el från vattenkraft. Det är dock oklart om kunder kan köpa el med särskild miljömärkning som exempelvis Bra Miljöval. Det framgår inte om bolaget köper in el utöver sin egen produktion. 

Bolagets webbplats är inte särskilt omfattande. Villkor för elavtal framgår naturligtvis men det vore önskvärt med fler uppgifter om verksamheten och bolagets framtida ambitioner. 

Vi ser Nyköpings Vattenkraft som ett litet elhandelsbolag med egen produktion av el. All el som produceras säljs till elbörsen. Affärsidén med bolaget är begränsad till att förmedla köp och försäljning av el från vattenkraft och att stödja miljöarbetet kring Nyköpingsån.

Det finns inga kundomdömen om bolaget.

Vanliga frågor om Nyköping Vattenkraft

Vad händer om vattenkraftstationerna i Nyköpingsån stannar?

Ingenting. Nyköping Vattenkraft producerar el i Nyköpingsån som säljs på börsen. Därifrån köps också den el som sedan går ut till hushållen. 

Hur kan el säljas utan påslag?

Företaget har valt att istället för påslag arbeta med administrativa avgifter vilket är det som utgör bolagets vinst. Utan påslag har Nyköping Vattenkraft obefintligt intresse för ökad elförbrukning hos kunderna.