Hoppa till innehåll

Fakta om Övik Energi

Lanserades:Under sent 1800-tal
Estimerat pris fast:Erbjuder inte fast pris
Estimerat pris rörligt:36,90 öre/kWh (Elområde 2)
Antal kunder:cirka 7 800
Bindningstid:Inte aktuellt
Påslag:3,74 öre/kWh
Vårt Betyg:3,2

För- och nackdelar med Övik Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

 • Förnybar el
 • Rabatter för nya kunder
 • Möjlighet att välja Bra Miljöval
 • Information om driftstörningar

Nackdelar:

 • Inget rörligt timpris
 • Kritiska kundomdömen
 • Ingen information om elhandel utanför elområde 2

Om Övik Energi

Övik Energi är Örnsköldsviks kommunala energibolag som även hanterar fiber. Bolaget har en omsättning på lite drygt 700 miljoner kronor och en vinstmarginal på 5,6 %. Elen som Övik Energi säljer produceras framför allt i vattenkraftverk (64 %) och i mindre utsträckning genom förbränning av biobränsle (23 %) och vindkraftverk (13 %). Det finns ett tydligt hållbarhetsfokus, och bolaget har som målsättning att bidra till ett klimatneutralt samhälle 2025. Som ett led i det arbetet redovisar man ett klimatbokslut på årlig basis. 

Rörligt elpris 

Övik Energi erbjuder endast rörligt pris för tillfället, vilket beror på det instabila läget på elmarknaden. För elområde 2, som Örnsköldsvik tillhör, erbjuder de 36,90 öre/kWh.

Inget timpris

Det går inte att teckna elavtal med timpris hos Övik Energi. Det enda alternativet är rörligt pris.

Betalningsalternativ hos Övik Energi

Övik Energi erbjuder betalsätten:

 • Autogiro
 • E-faktura
 • E-postfaktura

Ingen pappersfaktura

Det går inte att få pappersfaktura hos Övik Energi. Om du inte väljer e-faktura eller autogiro kommer elräkningen till din e-post.

Kampanjer och rabattkoder

Just nu får nya kunder en rabatt på halva priset på den fasta elhandelsavgiften på 150 kronor. Nya kunder får även 1 öre/kWh i rabatt. Kampanjkoden är NYK, som du anger när du tecknar nytt elavtal.

Webbplats

Webbplatsen för Övik Energi är enkel att navigera, och menyerna är tydliga. Huvudmenyn följer med var man än är på webbplatsen, vilket gör det smidigt att komma vidare. Det är tydligt var man loggar in på Mina sidor och hur man tecknar elavtal.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, kundservice@ovikenergi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0660-789 01
Är det lätt att hitta adress?Nej

Kundtjänst

Det går att kontakta Kundtjänst hos Övik Energi på flera sätt:

 • Telefon
 • Besök på kontoret
 • E-post
 • Formulär på webbplatsen

Driftinformation och felanmälan

Rubriken “Driftstörningar” finns ständigt längst ner till höger på webbplatsen, vilket gör det enkelt att hitta information om strömavbrott. Det är lika lätt att hitta till en sida som ger information om hur man gör felanmälan och när det är jouren som ska kontaktas.

Hundra procent förnybar el

Övik Energi levererar endast förnybar el och har märkningen Bra Miljöval. En stor del av elen som de köper in och levererar kommer från norrländska älvar. Bolaget producerar även egen el i ett kraftvärmeverk i Örnsköldsvik.

Kundomdömen

Precis som många andra lokala elbolag har Övik Energi ytterst få recensioner och omdömen från kunder. På Google får de några låga betyg med kommentarer om att faktureringen fungerar dåligt och att de har alldeles för långa svarstider.

Vårt omdöme om Övik Energi

Övik Energi har  en webbplats som är lätt att överblicka och navigera, med lättfattlig information. Det finns Mina sidor och en bred kundtjänst tillsammans med information om aktuella driftstörningar. Det är lätt för kunden att använda ovikenergi.se.

Elbolaget har en uttalad strategi för att hantera utmaningarna med den klimatomställning som alla energibolag måste förhålla sig till. Bolaget siktar tydligt in sig på den lokala miljön och det systematiska arbetet för bidra till en frisk natur i Örnsköldsvik med omnejd. Men bolaget lyfter även blicken mot den globala arenan med sitt klimatarbete och anknyter sina verksamhetsmål till FN:s Agenda 2030. Övik Energi har en god hållbarhetsförankring i sin elhandel. 

Övik Energi vänder sig till sina kunder i närområdet där bolaget även förvaltar elnät, fjärrvärme och fiber. Även om bolaget erbjuder rabatter för nya kunder kan man från webbplatsen inte hitta någon tydlig strategi för att värva nya kunder från andra delar av Sverige. Elpriserna som anges gäller elområde 2, vill man veta mer om elpriser för andra elområden får man kontakta kundservice. 

Vi bedömer att Övik Energi är ett solitt energibolag som i första hand passar kunder som bor inom Örnsköldsviks kommun. 

Vanliga frågor

Jag bor i södra Sverige – kan jag ändå teckna elavtal med Övik Energi?

Det finns tyvärr ingen information om det går att teckna elavtal med Övik Energi utanför elområde 2. Kontakta bolagets kundtjänst för mer information.

Vad innebär “Bra Miljöval”?

“Bra Miljöval” är en märkning som Naturskyddsföreningen ligger bakom. Det innebär att det ställs höga krav på hur elen produceras.