Hoppa till innehåll

Rödeby Energi

Rödeby Energi är dotterbolag till Rödeby Elverk ekonomisk förening. Ytterligare ett bolag, Rödeby Kraft AB, ingår i koncernen. Detta bolag äger vattenkraftverk och anläggningar för produktion av solel. Moderbolagets elnät ligger i Blekinge strax norr om Karlskrona. 

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Fakta om Rödeby Energi

Lanserades:1996
Estimerat pris fast:Erbjuder inte fast pris
Estimerat pris rörligt:408,78 öre/kWh (elområde 4)
Antal kunder:cirka 4 000
Bindningstid:Inte aktuellt
Påslag:Framgår inte
Vårt Betyg:2,8

För- och nackdelar med Rödeby Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

  • Rörligt timpris kan tecknas
  • El från förnybara energislag

Nackdelar:

  • Fast elpris kan inte tecknas
  • Inga rabatt- eller kampanjkoder
  • Oklart om driftstörningar
  • Inga kundomdömen

Om Rödeby Energi

Rödeby Energi är ett litet elhandelsbolag som senaste räkenskapsåret omsatte drygt 45 miljoner kronor med ett negativt resultat. Bolaget har 4 000 kunder, där 75 % finns inom moderbolagets elnät. Övrig försäljning sker i huvudsak till södra Sverige.

Bolaget levererar enbart el från förnyelsebara energislag. I leveranserna ingår el från koncernens egna vattenkraftverk och från solcellsanläggningar. Moderbolaget är också delägare i två större solparker. 

Rörligt elpris 

Rödeby Energi erbjuder elavtal med rörligt pris som estimeras till 408,78 öre/kWh för elområde 4, som Rödeby tillhör. Det finns också möjlighet att göra tillval med förnybar el för 5 öre/kWh.

Det tillkommer även en fast årsavgift på 525 kronor.

Timpris

Rödeby Energi erbjuder även elavtal med rörligt timpris. Elpriset varierar då över dygnet och du betalar vad elen kostar när du förbrukar den.

Betalningsalternativ

Det framgår inte av bolagets hemsida vilka betalningsalternativ som är möjliga.

Kampanjer

Det finns för närvarande inga aktuella kampanjer eller rabatter hos Rödeby Energi.

Enkel webbplats men svårt att hitta priser

Webbplatsen för Rödeby Energi är enkel och avskalad. Det är lätt att klicka sig runt och söka. För att hitta aktuella priser får man dock klicka på “Teckna avtal” och då hamnar man på en särskild webbplats utan möjlighet att ta sig tillbaka till bolagets hemsida.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja 
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, info@rodebyelverk.net
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0455-485 30
Är det lätt att hitta adress?Nej

Kundtjänst

Det går att kontakta Kundtjänst hos Rödeby Energi på flera sätt:

  • Telefon
  • Kontaktformulär

Driftinformation och felanmälan

Rödeby Energi har inget elnät och hänvisar till kundens elnätsbolag för driftinformation och felanmälan. De har även en länk till nätbolaget Rödeby Elverk på webbplatsen, eftersom de flesta av Rödeby Energis kunderna hör till deras elnät.

Elens ursprung oklar

Det är svårt att hitta uppgifter om hur elen som bolaget säljer har producerats. De anger att de säljer 100 % förnybar el men det är oklart varför man då måste välja ett tillval för förnybar el när man tecknar elavtal.

Inga kundomdömen

Rödeby Energi har inga omdömen eller betyg från sina kunder på nätet.

Vårt omdöme om Rödeby Energi

Rödeby Energi säljer förnybar el från vatten- och vindkraft samt solcellsanläggningar. Hur fördelningen är mellan de olika energislagen är obekant. Det framgår inte heller på bolagets webbplats om miljömärkt el såsom Bra Miljöval kan ingå i leveranserna. Delar av leveranserna produceras vid egna anläggningar.

I dagsläget kan bolaget endast teckna avtal med rörliga elpriser. Variant med timspotpris finns, vilket gör det möjligt för kunder att påverka sina kostnader för el genom att styra sin energiförbrukning över dygnet.

Inom koncernen görs en ambitiös satsning på förnybara energislag. Bland annat har satsningar gjorts i solcellsparker. Elhandelsbolaget köper in överskottsel från mikroproducenter. I tätorten Rödeby har investering gjorts i en laddstation för elbilar.

Det kan vara något svårt att hitta relevant data, speciellt eftersom Rödeby Energi och Rödeby Elverk har olika hemsidor. För att få information om driftstörningar, måste man exempelvis gå in på Rödeby Elverks webbplats. 

Vi ser Rödeby Energi som en liten men stabil leverantör av el med tonvikt på leveranser till koncernens eget elnät. Dock sker 25 % av leveranserna till kunder utanför det primära närområdet.

Det finns inga kundomdömen publicerade om Rödeby Energi.

Vanliga frågor

Kan jag sälja el från mina solceller till Rödeby Energi?

Ja, bolaget köper gärna överskottsel från mikroproducenter.

Kan jag teckna elavtal med Rödeby Energi om jag bor i Norrland?

Ja, du kan teckna elavtal med bolaget var du än bor i Sverige.

Vem äger Rödeby Energi?

Bolaget ägs av Rödeby Elverk ekonomisk förening.