Hoppa till innehåll

SEVAB

Sevab Nät AB är en kommunalägt energibolag med ansvar för elnät i ett område som innefattar tätorterna Strängnäs, Mariefred och Åkers styckebruk. Försäljning av el sker i Sevab Energiförsäljning AB. Kommunerna Strängnäs och Eskilstuna har ett omfattande samarbete avseende drift av verksamheten och elförsäljning. 

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Fakta om SEVAB

Lanserades:1905
Estimerat pris fast:506,25 till 523,75 öre/kWh (elområde 3)
Estimerat pris rörligt:299,70 öre/kWh (elområde 3)
Antal kunder:Uppgift saknas
Bindningstid:1, 2, 3 eller 5 år
Påslag:6,13 öre/kWh
Vårt Betyg:3,3

För- och nackdelar med SEVAB

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

 • Fast elpris och rörligt timpris
 • Mixpris erbjuds
 • Webbplats med mycket information
 • Lokalproducerad el
 • Information om driftstörningar

Nackdelar:

 • Få kundomdömen
 • Inga rabattkoder
 • Inga kampanjkoder

Om SEVAB

Sevab är ett medelstort energibolag. Bolaget med ansvar för elnätet omsätter enligt senaste årsredovisning 180 miljoner kronor och elhandelsbolaget 420 miljoner kronor. Vi kan inte utläsa verksamheternas resultat, eftersom en omstrukturering har skett. Sevab producerar el vid egen anläggning baserad på bioenergi. Kunder kan välja miljömärkt el och lokalproducerad el och leveranser sker då från 100 % fossilfria energislag. Av den totala försäljningen av el fördelas 69 % på förnybara källor och 31 % på kärnkraft.

Fast, rörligt eller blandat elpris 

SEVAB erbjuder elavtal med fast pris, rörligt pris och mixpris som är en blandning mellan fast och rörligt pris. Estimerade priser för elområde 3 är:

 • Fast pris: 506,25 öre/kWh (1 år)
 • Rörligt pris: 299,70 öre/kWh
 • Mixpris: 406,04 öre/kWh (1 år)

För alla elavtal tillkommer en fast månadsavgift på 39 kronor.

Timpris

Du kan även teckna elavtal med timpris hos SEVAB. Elpriset baseras då på spotpriset på elbörsen och du betalar vad elen kostar vid det tillfället då du använder den.

Betalningssätt

Det finns flera olika betalningssätt hos SEVAB:

 • Autogiro
 • E-faktura
 • Faktura till Kivra
 • E-postfaktura

Kampanjer och rabattkoder

Det finns för tillfället inga kampanjer eller rabatter hos SEVAB.

Omfattande webbplats men lätt att hitta i

SEVABs webbplats är ganska stor och innehåller mycket information. Det finns en sökfunktion och tydliga menyer som gör navigeringen enkel. Man kan dock få träffar på inaktuella sidor och nyheter när man söker på webbplatsen.

Finns det “Mina sidor”?Ja 
Är det tydligt var man loggar in?Ja 
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, kundservice@sevab.com
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0152-460 50
Är det lätt att hitta adress?Ja, Dammvägen 12A, 645 21 Strängnäs

Kundtjänst

Det går att kontakta Kundtjänst hos SEVAB på flera sätt:

 • Telefon
 • E-post
 • Kontaktformulär
 • Besök på kontoret i Strängnäs

Driftinformation och felanmälan

Det finns en länk direkt på första sidan till aktuell driftinformation. På sidan finns en karta över bolagets elnätsområde med alla pågående och planerade strömavbrott. På första sidan finns även en länk till felanmälan, med telefon dygnet runt.

Möjlighet till lokalt producerad el

Förutom fast, rörligt eller mixpris kan du välja Strängnäs-el (dock ej i nuläget). Du köper då lokalproducerad och förnybar el. Du får även bestämma vilken lokal förening SEVAB ska sponsra med sitt överskott.

Få och blandade omdömen från kunder

SEVAB har få recensioner och betyg från sina kunder. De har ett antal omdömen på Google och får där ett ganska lågt betyg på 1,8. Det är svårt att dra några slutsatser av kommentarerna.

Vårt omdöme om SEVAB

Sevab har ett brett utbud av avtal, där kunden har stor möjlighet att välja olika märkningar som Bra Miljöval, Strängnäs-el med mera. Den senare går dock inte att teckna i nuläget. Produktion av el sker även i egen regi baserad på bioenergi.

En stor del av verksamheten bedrivs i samarbete med Eskilstunas kommunala energibolag. Samarbetet är bland annat inriktat på att utöka andelen förnybar el och en investering har gjorts i en solcellspark.

Kunder kan teckna elavtal med rörligt och fast elpris. Rörligt timpris kan också väljas. Under vintersäsong går det att välja ett avtal där 70 % består av fast elpris och 30 % är rörligt.

Sevab har stort fokus på fossilfri  och förnybar elektricitet. Förutom satsning i egen solcellsanläggning kan bolaget köpa överskottsel från mikroproducenter.

Sevab:s webbplats är mycket omfattande och det kan ta lite tid att hitta rätt. Uppgifter om elavtal och dess villkor framgår dock klart och tydligt.

Vi ser Sevab som en stabil och pålitlig leverantör av el till lokalområdet.

Det finns få recensioner om Sevab:s verksamhet, varför det är svårt att dra några slutsatser om hur kunder upplever bolaget. 

Vanliga frågor

Kan jag köpa solkraft från SEVAB?

Ja, du kan välja mellan att köpa:
1000 kWh/år för 19 kr/månad
3 000 kWh/år för 39 kr/månad
5 000 kWh/år för 59 kr/månad

Jag bor inte i Strängnäs – kan jag ändå teckna elavtal med SEVAB?

Priserna på bolagets hemsida utgår från elområde 3. Det framgår inte om det går att teckna elavtal med SEVAB i andra delar av landet.