Hoppa till innehåll

Söderhamn Nära

Söderhamn Nära är en kommunalägd energikoncern som inom sitt område svarar för försäljning och produktion av el. Ett dotterbolag ansvarar för elnät i Söderhamn med omnejd. I elnätet finns drygt 9 000 abonnenter. Moderbolaget har även ansvar för fjärrvärme, vatten och avlopp med mera inom kommunen.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Fakta om Söderhamn Nära

Lanserades:2009
Estimerat pris fast:Erbjuder inte fast pris
Estimerat pris rörligt:81,44 öre/kWh (elområde 2)
Antal kunder:Uppgift saknas
Bindningstid:Inte aktuellt
Påslag:Framgår inte
Vårt Betyg:3,0

För- och nackdelar med Söderhamn Nära

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

 • Avtal om rörligt timpris kan tecknas
 • El från förnybara energislag
 • Enkel och tydlig webbplats
 • Information om driftstörningar lämnas
 • Flera betalningssätt

Nackdelar:

 • Fast elpris erbjuds inte
 • Inga kampanjkoder
 • Inga rabattkoder

Om Söderhamn Nära

Söderhamn Nära är en koncern med brett ansvarsområde inom kommunen. Enligt den senaste årsredovisningen omsatte bolaget strax över 250 miljoner kronor med bra resultat. Det är oklart hur stor del av försäljningen som faller på elhandel. Söderhamn Nära producerar el och värme vid eget kraftvärmeverk. Försäljningen av el fördelar sig med 40 % på vattenkraftsel och 13 % från vindkraft, resterande del, eller 47 %, är elektricitet som baseras på bioenergi. All el som levereras är därmed fossilfri och har givetvis ursprungsmärkning.

Rörligt elpris

Söderhamn Nära erbjuder för tillfället endast elavtal med rörligt pris. Det estimeras till 81,44 öre/kWh i elområde 2, som Söderhamn tillhör. Det tillkommer även en fast månadsavgift på 39 kronor.

Timpris

Hos Söderhamn Nära kan du även teckna elavtal med timpris. Du betalar då vad elen kostar den timmen då du förbrukar elen. Just nu estimeras timpriset till 77,25 öre/kWh i genomsnitt.

Betalningsalternativ hos Söderhamn Nära

Det finns flera olika betalningssätt hos Söderhamn Nära:

 • Autogiro
 • E-faktura
 • E-postfaktura
 • Pappersfaktura

Kampanjer och rabattkoder

Det finns just nu inga kampanjer eller rabatter att ta del av hos Söderhamn Nära.

Enkel och bra webbplats

Söderhamn Nära har en angenäm och lättnavigerad webbplats. De översta menyerna följer med var man än befinner sig på webbplatsen och sökfunktionen verkar hitta det man letar efter. Texten är informativ och lätt att ta till sig som kund.

Finns det “Mina sidor”?Ja 
Är det tydligt var man loggar in?Ja 
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, info@soderhamnnara.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0270-766 10
Är det lätt att hitta adress?Ja, Stabbläggaregatan 11826 37 Söderhamn

Support

Det går att kontakta kundtjänst hos Söderhamn Nära på flera sätt:

 • Telefon
 • E-post
 • Besök på kontoret

Driftinformation och felanmälan

Aktuell driftinformation om till exempel strömavbrott är lätt att hitta under “Kundservice” längst ner på hemsidan. Där listas alla pågående och planerade avbrott. Information om hur man gör felanmälan finns under “Support och felanmälan”. Det framgår att det finns ett särskilt journummer som man kan ringa utanför öppettider.

Helt och hållet förnybar el

Elen som Söderhamn Nära säljer kommer från 100 % förnybara källor, det vill säga från vatten, sol, vind och biobränsle. De säkerställer detta genom ursprungsgarantier.

Flera kundomdömen

Söderhamn Nära får flera betyg på Google med ett snitt på 3,5. Det är dock svårt att säga vilka betyg som rör elhandel och vilka som rör något av bolagets andra verksamhetsområden.

Vårt omdöme om Söderhamn Nära

Söderhamn Nära har som en kommunal koncern ansvar för flera områden, som elnät, elhandel, fjärrvärme med mera. Elhandel utgör endast en begränsad del och försäljningen till kunder i Söderhamn sker genom en bifirma. Koncernen levererar enbart fossilfri el, där huvudparten faller på el från biobränsle. Söderhamn Nära äger eget kraftvärmeverk.

Liksom många energibolag går det för närvarande (september 2022) inte att teckna avtal om fasta elpriser. Bolaget kan däremot teckna rörliga timpriser, vilket gör det möjligt för kunder att effektivisera och styra sin elförbrukning över dygnet.

Från bolagets webbplats går det inte att utläsa om bolaget har för avsikt att satsa på egna anläggningar för vind- eller solkraft. Inte heller om elhandelsbolaget kan köpa överskottsel från mikroproducenter. Vi utesluter inte att detta sker inom bolaget Gävle Energisystem, där Söderhamn Nära är minoritetsägare.

Söderhamn Nära har en tydlig webbplats, där gällande avtal om elpris framgår.

Vi ser koncernen som en stabil leverantör av el inom sitt koncessionsområde.

Det finns flera kundomdömen om Söderhamn Nära, men det går inte att utläsa om dessa avser elhandel eller de andra verksamheter som bedrivs inom koncernen.

Vanliga frågor

Kan jag teckna ett elavtal med Söderhamn Nära om jag bor i Skåne?

Ja, du kan teckna elavtal med Söderhamn Nära oavsett var du bor i Sverige.

Vad är skillnaden mellan förnybar och fossilfri el?

Förnybar el produceras med källor som ständigt förnyas på naturligt sätt, vilket innebär att de inte kommer att ta slut. Fossilfri el produceras med källor som inte är fossila (kol och gas) och kan inkludera kärnkraft.