Hoppa till innehåll

Tibro Energi

Tibro Energi är ett kommunalt bolag med uppdrag att leverera el via eget elnät inom sitt koncessionsområde. Bolaget producerar el från vattenkraft, vindkraft och solceller. Bolaget har investerat i publika laddstolpar för elbilar. Tibro Energi svarar också för fiber- och TV-tjänster inom kommunen.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Fakta om Tibro Energi

Lanserades:Ingen uppgift
Estimerat pris fast:Ej tillgängligt
Estimerat pris rörligt:319,20 öre/kWh, inklusive moms
Antal kunder:4500 +
Bindningstid:Bindningstiden för rörligt elpris är 3 månader.
Påslag:Ingen uppgift för rörligt pris, 5 öre/kWh inklusive moms för timpris
Betyg:2,6

För- och nackdelar med Tibro Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

 • Rörligt timpris
 • Eget elnät
 • Överskottsel köps
 • Enkla betalningssätt
 • El från förnybara energislag kan erbjudas

Nackdelar:

 • Mager webbplats
 • Inget fast pris
 • Oklart om prisvillkor
 • Ingen information om driftstörningar
 • Inga rabatt- eller kampanjkoder

Lite mer om Tibro Energi

Tibro Energi är ett litet energibolag med i första hand lokal inriktning. Det senaste räkenskapsåret omsatte verksamheten knappt 70 miljoner kronor med ett positivt rörelseresultat. Bolaget har egen produktion av el från vatten, vind och sol. Tibro Energi är också minoritetsdelägare i andra energibolag i Västra Götaland.

Kontakta kundtjänst för ett elavtal

Det framgår inte på bolagets webbplats hur man tecknar ett elavtal med Tibro Energi. Det finns en mycket kortfattad information kring avtal och priser här, men ingen länk till avtalsskrivning eller hur man går till väga. 

Det finns ett formulär för att anmäla flytt av elavtal på den här sidan, men det är även här oklart hur man gör om man inte flyttar in utan bara vill byta till Tibro som elleverantör. För den som är intresserad av Tibro Energi är det bästa alternativet att kontakta elhandelbolagets kundtjänst för att få mer information om hur man kan gå till väga.  

Oklara elpriser

Tibro Energi erbjuder sina kunder rörligt elpris eller timpriser. De kallar priserna för börspriser. Det finns dock ingen information om hur dessa börspriser har varierat historiskt, så att man kan se svängningarna i elpris de senaste åren. 

Det finns inte heller någon särskilt utförlig information om hur priserna är uppbyggda utöver elbörspris, alltså med elcertifikat, påslag, skatter och andra tillkommande kostnader. UNder Frågor och svar finns det lite allmänna kommentarer om det tuffa elhandelsläget, men inga konkreta uppgifter som hjälper en potentiell kund hos Tibro Energi. 

Tibro Energis rörliga elpris

Det rörliga elpriset för elområde 3 i september 2022 är 319,20 öre/kWh inklusive moms. Vill man veta elpriserna för elområde 1, 2 eller 4 kan man kontakta kundtjänst för mer information. Den fasta årsavgiften inklusive moms är 300 kr och jämförelsepriserna är:

 • Årsförbrukning 2 000 kWh: 334,20 öre/kWh
 • Årsförbrukning 5 000 kWh: 325,20 öre/kWh
 • Årsförbrukning 20 000 kWh: 320,70 öre/kWh

Övrigt om elpriserna

Det går också att teckna ett avtal för rörligt timpris. Precis som rörligt elpris följer timpriset läget på elbörsen och spotpriser timme för timme. Detta pris varierar därför mer än ett fast elpris. För att få exakta kWh-priser kan man gå in på den nordiska elbörsen Nord Pool. 

Väljer man inget avtal alls får man betala anvisningspris om man bor inom Tibro Energis elnät. Anvisningspriset kallar Tibro Energi även för tillsvidarepris och det är i augusti 2022 330,45 öre/kWh inklusive moms. Jämförelsepriser för anvisningspris är:

 • Årsförbrukning 2 000 kWh: 345,45 öre/kWh
 • Årsförbrukning 5 000 kWh: 336,45 öre/kWh
 • Årsförbrukning 20 000 kWh: 331,95 öre/kWh

Olika sätt att betala

Hos Tibro Energi kan man betala med pappersfaktura, autogiro, e-faktura och e-postfaktura. Tibro Energi har ett samarbete med Billogram vad gäller fakturering, men det är direkt till Tibro Energi man hör av sig om man har några frågor.   

Kampanjer och rabatter 

Tibro Energi har inga aktuella kampanjer som gäller deras elhandel och det finns inte heller några rabatter att utnyttja. 

tibroenergi.se – en mager webbplats

Tibro Energi har en webbplats med ett enkelt gränssnitt och enkel information. Symboler och text är av stor storlek och har en tydlighet som bör fungera för de allra flesta användare. Företaget är mycket litet och tydligt fokuserat mot den lokala marknaden. Det märks även på webbplatsen som är mycket saklig och aldrig säljande i sin ton. 

Det finns en rad utmaningar med hur Tibro Energi har utformat sin webbplats idag. Här kommer några punkter. 

 1. På startsidan finns det ingen inbjudan, länk eller information om att teckna ett nytt elavtal. Är man ute efter den här information får man leta länge innan man ger upp och istället kontaktar kundservice.
 2. Informationen kring elhandel, avtal och priser är knapphändig och det finns ingen hänvisning till sidor med mer information. 
 3. Tibro Energi har pausat försäljningen av fast elpris. Däremot finns det gott om information kring fast elpris kvar på olika sidor, vilket lätt förvirrar läsaren. 
 4. En sidan för Frågor och Svar finns men innehåller totalt endast 4 frågor gällande elhandel. 
 5. Gränssnittet är föråldrat. Det blir märkliga stora rutor kring länkar man klickar på och  sidorna innehåller en konstig och stapplande disposition av texter som blir svår att läsa. 
Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, kundtjanst@tibroenergi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0504-440 440
Är det lätt att hitta adress?Ja, Fabriksgatan 10, 54350 Tibro

Kontaktmöjligheter och support

När man besöker sidan Kontakta Oss så hamnar man först på en mycket stor karta där elhandelsbolaget är utsatt. Men behöver scrolla ner en bit för att hitta de faktiska kontaktuppgifterna.

Tibro Energi har en kundtjänst som man når genom telefon, mejl eller ett kontaktformulär online. Telefontiderna för support är 9:00-15:00 måndag-torsdag förutom då det är lunchstängt 12:00-13:00. På fredagar är kontakttiden 9:00 – 12:00. Det går även att ringa direkt till elbolagets VD eller medarbetare via telefonnummer som anges på den här sidan

En del vanliga frågor och svar finns listade på den här sidan. Det är dock mycket få frågor, väldigt allmän information i svaren och inga länkar, så det är troligen enklast att kontakta kundtjänst direkt om man undrar över något. 

Ingen information om strömavbrott

Det finns ingen information om strömavbrott eller någon annan driftstörning i elnätet hos Tibro Energi. 

Hur man gör felanmälan

För att felanmäla elnätet ringer man 0504-440 440 på kontorstid och 0504-159 50 efter kontorstid. Har man övriga typer av felanmälningar så kan man kontakta kundtjänst. 

Elavtal för rörligt elpris

Tibro Energi tillhandahåller rörligt elpris och rörligt timpris. Det går för tillfället inte att teckna något avtal för fast elpris. Skälet är det rådande marknadsläget. Det är oklart hur Tibro Energi ser på elmarknaden i framtiden och om ett fast elpris kommer att bli tillgängligt inom överskådlig framtid. 

Det finns även ett elavtal för VattenEl EPD (Environmental Product Declarations) där man på något sätt kan göra en god gärning för miljön. För att få det avtalet eller få mer information om vad det innehåller kan man kontakta kundtjänst. 

Uppsägningstid 

När man tecknar ett elavtal med Tibro Energi får man en bindningstid på 3 månader med en automatisk förlängning på 3 månader i taget om man inte väljer att avsluta avtalet. För att avsluta avtalet i förtid behöver man betala en lösensumma på 500 kr och ett tillägg på 20 % av återstående avtalstid.

Skralt med kundrecensioner

Det finns inga kundrecensioner att tillgå på sajter som Trustpilot och Reco. Med endast något enstaka omdöme på Google kan man konstatera att det i nuläget inte går att avgöra vad kunderna tycker om Tibro Energi. 

Ingen varning om bluff

Det finns inga varningar om att Tibro Energi skulle vara ett blufföretag. Elbolaget är kommunalt och har en seriös verksamhet.

Vanliga frågor – FAQ

Var finns Tibro Energi?

Tibro Energi har sitt kontor på Fabriksgatan 10 i Tibro, Tibro kommun. Samhället ligger mellan Vänern och Vättern nära Skövde. Elbolaget äger även elnätet i regionen. 

Är Tibro Energi kommunalt?

Ja, Tibro Energi är ett kommunalt bolag. Moderbolaget är Tibro Elnät AB som äger områdets elnät och som i sin tur står under det kommunala styret. Bolaget är delägare i HjoTibro Energi AB och Bosnet AB. 

Vilka energikällor använder Tibro Energi?

Tibro Energi strävar efter att tillverka förnybar el. Inom detta hållbarhetsarbete erbjuder Tibro Energi el som härstammar från vattenkraftverk, vindkraftverk samt solenergi. 

Kan man vara mikroproducent hos Tibro Energi?

Tibro Energi uppmuntrar sina kunder att bli mikroproducenter. Genom att producera egen el från solceller eller ett mindre vindkraftverk slipper man kostnaderna för att köpa in elen. Då elen inte transporteras långt utan används i närområdet blir den dessutom mycket miljövänlig. Det är en win-win situation för mikroproducenten och elhandelsbolaget.  

Kan man köpa Tibro Energis el utanför deras elnät?

Det går fint att handla elen från Tibro Energi även om man inte bor inom det elnät som bolaget förvaltar. Tillgång till elnätet köper man alltid av den lokala entreprenören, däremot står det en fritt att handla sin el från vilket elbolag som helst i Sverige. Är man intresserad av Tibro Energis el kontaktar man deras kundtjänst för mer information. 

Slutsatser

Tibro Energi är ett litet energibolag som delvis har egen produktion av el från förnybara energislag. Bolaget är kommunalägt och verkar i första hand för abonnenter inom det egna elnätet.

Bolaget erbjuder två alternativ till elavtal: Avtal om rörligt elpris kan tecknas men också rörligt timpris.

Liksom flera andra elbolag har Tibro Energi fokus på miljö och hållbarhet. Mindre satsningar har gjorts med laddstolpar för elbilar. Företaget vill främja utveckling av solel och elhandelsbolaget köper överskottsel från mikroproducenter.

Bolagets webbplats är sparsam med information. Det kan till och med vara svårt att finna vägar för att teckna avtal.

Vi ser Tibro Energi som ett litet men stabilt energibolag för det lokala området.