Hoppa till innehåll

Tranås Energi

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Fakta om Tranås Energi

Lanserades:1911
Estimerat pris fast:594,94 öre/kWh
Estimerat pris rörligt:306,78 öre/kWh
Antal kunder:15 000+
Bindningstid:För fast pris finns det 1 och 3 års bindningstid
Påslag:3,75 öre/kWh
Betyg:3,7

För- och nackdelar med Tranås Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

 • Fast pris med olika bindningstider kan tecknas
 • El från förnybara energislag
 • Timpris erbjuds
 • Tilltalande webbsida
 • Uppgifter om driftstörningar lämnas

Nackdelar:

 • Inga direkta nackdelar finns avseende Tranås Energi

Om Tranås Energi

Tranås Energi är ett mindre energibolag, som senaste räkenskapsåret omsatte drygt 300 miljoner kronor med god lönsamhet. Bolaget har flera egna vattenkraftstationer. El och värme produceras vid värmekraftverk. Av den totala produktionen av el svarar kraftvärme för hela 98 %. El kan levereras med miljömärkningen Bra Miljöval. Bolaget är engagerat i solcellspark och köper överskottsel från lokala mikroproducenter.

Fixa avtalet hos Tranås Energi

Tranås Energi har en mängd olika sorters elavtal att välja på. Det går att läsa om avtalen här. När man har bestämt sig för Tranås Energi är det enkelt att teckna ett nytt avtal med några få steg.

Tid som behövs: 6 minuter.

Gör så här:

 1. Gå in på den här sidan hos Tranås Energi

 2. Välj befintlig kund eller ny kund. 

 3. Scrolla ner en bit och ange årsförbrukning av el. Om man är osäker kan man trycka på symbolerna så att schablonvärden anges. Det måste inte vara exakta värden, utan en uppskattning. 

 4. Skriv i startdatum och vilken adress det nya elavtalet gäller. 

 5. Tryck på “Gå vidare”.

 6. Välj till Bra Miljöval eller Hemmagjord El om det är intressant.

 7. Scrolla ner för att se olika prisförslag. Om något av förslagen passar markerar man det och går vidare för att teckna avtalet. 

Rörligt och fast pris hos Tranås Energi

Tranås Energi kommenterar elpriser på flera olika ställen på sin hemsida. Men det är inte lika lätt att hitta en översikt över hur elpriserna utvecklats över tid. Det är också lite snårigt att leta upp konkreta priser och vilka olika kostnader som ingår i de priserna. Här är en sammanställning som gör det enklare. 

Rörligt elpris

Det rörliga priset för elområde 3 i september 2022 är 306,78 öre/kWh. I det priset ingår moms men inte en månadsavgift på 22 kronor. I jämförelsepriserna ingår alla kostnader utom nätavgifter som betalas till det elbolag som förvaltar det lokala elnätet. 

Jämförelsepriser för rörligt elpris i elområde 3 är:

 • Årsförbrukning 2000 kWh: 319,97 öre/kWh
 • Årsförbrukning 5000 kWh: 312,05 öre/kWh
 • Årsförbrukning 20 000 kWh: 308,09 öre/kWh

Timpris

Det går även att teckna ett avtal för rörligt timpris med Tranås Energi. Då avläser man elmätaren timme för timme och matchar elpriset mot de aktuella spotpriser som gäller på elbörsen just då. Med ett timpris svänger priset som mest, men ger å andra sidan möjligheten att kontrollera sin el så att användningen är som störst då elen är som billigast. 

Fast pris 

Tranås Energi erbjuder avtal för fast elpris trots den svängiga elmarknaden. I september 2022 är priser för fast elpris med en bindningstid på 1 år 594,94 öre/kWh och för en bindningstid på 3 år blir priset 458,72 öre/kWh. 

Jämförelsepriser för fast elpris med bindningstider 1år/3år är:

 • Årsförbrukning 2000 kWh: 608,13/471,91 öre/kWh
 • Årsförbrukning 5000 kWh: 600,22/463,99 öre/kWh
 • Årsförbrukning 20 000 kWh: 596,26/460,04 öre/kWh

Övrigt om priser hos Tranås Energi

Förutom rörligt elpris och fast elpris finns det möjlighet att teckna ett 50/50-avtal där halva elen betalas rörligt och halva delen binds över ett eller tre år. I september 2022 är priser för 50/50-avtal med en bindningstid på 1 år och 3 år 450,86 öre/kWh och 382,75 öre/kWh. 

Jämförelsepriser för 50/50-avtal med bindningstider 1år/3år är:

 • Årsförbrukning 2000 kWh: 464,05/395,94 öre/kWh
 • Årsförbrukning 5000 kWh: 456,13/388,02 öre/kWh
 • Årsförbrukning 20 000 kWh: 452,18/384,06 öre/kWh  

Många sätt att betala på 

Om man inte gör något aktivt val kommer man att få en pappersfaktura från Tranås Energi. Elbolaget råder dock sina kunder att välja ett elektroniskt betalningssätt som dels är enklare när man väl har förstått hur det fungerar, dels är ett mer miljövänligt alternativ.

Möjliga alternativ till pappersfakturan är:

 • autogiro
 • E-faktura
 • E-postfaktura
 • Kivra 

Hos Kivra kan man ta emot fakturan och betala den direkt. Hos sin internetbank kan man välja att koppla autogiro och e-faktura för att få en liknande tjänst. Tranås Energi erbjuder guider till de olika betalningssystemen här

Kampanjkoder och rabattkoder

Det finns inga aktuella kampanjer eller rabatter att utnyttja hos Tranås Energi.

En föredömlig hemsida

Tranås Energi är ett relativt litet företag som ändå lyckats skapa en mycket lätthanterlig men ändå informativ hemsida. Med enkla menyer, tydliga val i korta rullgardinsmenyer och stora symboler hittar man direkt de uppgifter man behöver. Är man inte nöjd finns det ofta länkar till mer information. 

Dessutom är funktionaliteten kombinerad med en personlighet. Med bilder på medarbetare och ett direkt tilltal i språket känner man sig snabbt som hemma hos Tranås Energi. Den lokala anknytningen genomsyrar hemsidans gränssnitt, och en serie stämningsfulla eller ibland roliga naturbilder gör företagets image mänsklig och naturnära. 

Ytterligare en fördel med Tranås Energis hemsida är de flikar som ligger infällda på sidorna där man kan klicka för att kontakta elbolaget eller växla mellan företag och privat för information som är relevant för dig som kund. Längst ner finns ett litet runt fält där man kan klicka för att komma till frågor och svar. Flikarna och de extra fälten med länkar är diskret infällda i hemsidan utan att störa. 

Det enda som hindrar hemsidan från att få toppbetyg är att det skulle kunna finnas informationsfilmer och andra anpassningar för kunder som har svårt att läsa texter. Det är också svårt att hitta information om företagets priser och historiska priser. 

Finns det “Mina sidor”?Ja 
Är det tydligt var man loggar in?Ja 
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, info@tranasenergi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0140-692 00
Är det lätt att hitta adress?Ja, Norra Storgatan 64, Box 386, 573 24

En enkel support

För att ta kontakt med kundtjänst hos Tranås Energi kan man ringa under kontorstid eller mejla. Det går även att fylla i det kontaktformulär som finns online

Förutom telefonsupporten går det att få svar på en del vanliga frågor genom “Frågor och svar”. Tyvärr är sökfunktionen för att hitta vanliga frågor lite krånglig att läsa och skulle kunna förbättras. Det är oftast enklare att direkt söka efter det man behöver i fritextsöket som man hittar genom en länk med symbolen förstoringsglas längst upp i högra hörnet på alla sidor.  

Uppgifter om strömavbrott 

Tranås Energi listar alla sina driftstörningar, som till exempel strömavbrott, på den här sidan. Det går även att fylla i ett formulär på samma sida för att få sms-aviseringar när det är driftstörningar eller när det finns planerade avbrott. 

Att göra en felanmälan

Får man problem med sin el kan man göra en felanmälan till kundtjänst eller till ett journummer utanför kontorstider. Kontaktuppgifter finns här

Fast elpris och andra avtal

Tranås Energi är ett av få elhandelsbolag som fortfarande erbjuder fast elpris trots det oroliga läget på elbörsen. Det går att teckna sig på ett rent fast elavtal eller på ett mixavtal där man köper hälften av elen till fast pris och hälften av elen till rörligt pris. I båda avtalen kan man välja mellan bindningstiderna 1 år och 3 år. 

Förutom fast pris kan man välja rörligt elpris eller rörligt timpris. Man kan även kontakta kundtjänst för att få avtalet Säkrad Sommarel där Tranås Energi köper in elen under sommarmånaderna då elpriset brukar vara som lägst. 

Uppsägningstid

Det är en månads uppsägningstid på avtal för rörligt elpris och timpris. För fast elpris har man istället en bindningstid som förnyas periodvis. 

Vad kunderna tycker

Tranås Energi är ett litet elhandelsbolag och det märks när man söker efter kundrecensioner online. Det finns knappt några! Två personer har lämnat omdömen på Google, och de är mycket nöjda. Lite förvånande kommenterar en användare att elpriset är lite högre än hos andra bolag men att allt annat är bra och att företaget förtjänar 4 av 5 möjliga i betyg. 

Finns det någon bluffvarning om företaget?

Nej, söker man på svartlistor som till exempel hos Energimarknadsbyrån och Svensk Handels varningslista hittar man inga anmärkningar på Tranås Energi. 

Vanliga frågor 

Kan man sälja sin överskottsel till Tranås Energi?

Ja, Tranås Energi uppmuntrar sin konsumenter att sälja sin överskottsel från solcellsproduktion. Företaget betalar en extra bonus för den som startar upp egen elproduktion och betalar därefter elen enligt de priser som gäller på elbörsen Nord Pool för aktuellt elområde minus en balansansvarskostnad. Här kan man läsa mer om möjligheterna. 

Kan man köpa Tranås Energis el i hela Sverige?

Ja, man köpa el från Tranås Energi oavsett var man bor i Sverige. Däremot måste man alltid betala elnätskostnaden till den lokala aktör som förvaltar elnätet där man bor. 

Erbjuder Tranås Energi fast elpris?

Ja, Tranås Energi är ett av få bolag som fortfarande erbjuder fast elpris. Idag (september 2022) är elmarknaden orolig med kraftiga prisstegringar och svängningar på elbörsen. Mot den osäkerheten gör elbolagen lite olika. En del pausar sina fasta elpriser, en del låter de fasta elpriserna löpa vidare. Tranås Energi fortsätter med fasta elpriser men har även ett mixavtal för den som vill blanda fast och rörligt elpris. 

Slutsatser

Tranås Energi säljer el med ursprungsmärkningen Bra Miljöval. Företaget har egen elproduktion vid vattenkraftstationer och vid värmekraftverk. Elbolaget säljer el från förnybara energislag till 15 000 kunder, varav 75 % finns inom det egna elnätet.

Bolaget har flera olika avtalstyper. Fast pris går att teckna och givetvis också rörligt elpris och timpris. Kunderna har med timpris möjlighet att energispara. 

Tranås Energi engagerar sig i produktion av solel på olika sätt. En solcellspark har byggts och fler är på gång. Mikroproducenter kan sälja sin överskottsproduktion av solel till elhandelsbolaget. Bolaget har byggt publika laddstolpar för elbilar.

Hemsidan har en mycket trevlig utformning och det är lätt att hitta uppgifter om elavtal med mera.

Vi bedömer att Tranås Energi är ett stabilt mindre elbolag som i första hand servar den egna kommunen med eltjänster.

Det finns endast ett fåtal kundomdömen avseende bolaget.