Hoppa till innehåll

Trelleborgs Energi

Trelleborgs Energi är en energikoncern som är uppdelad på fyra affärsområden. Verksamheten är kommunalägd. Ett av bolagen har uppdraget att distribuera el via sitt elnät. Ett annat bolag svarar för elhandel och satsar på olika energilösningar som egenproducerad el, investeringar i laddstolpar med mera. Koncernen levererar även fjärrvärme i närområdet.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Fakta om Trelleborgs Energi

Lanserades:1996
Estimerat pris fast:Erbjuds inte
Estimerat pris rörligt:406,28 öre/kWh inklusive moms (elområde 4)
Antal kunder:ca. 18 000
Bindningstid:Ingen bindningstid, 3 månaders uppsägningstid
Påslag:2,3 öre/kWh för rörligt elpris
8 öre/kWh för rörligt timpris
Betyg:2,8

För- och nackdelar med Trelleborgs Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

 • Möjligt att köpa lokalproducerad el
 • Information om driftstörningar
 • Köper överskottsel
 • Rörligt timpris kan erhållas
 • Flera betalningssätt

Nackdelar:

 • Inget fast pris
 • Ingen kampanjkod
 • Ingen rabattkod
 • Begränsat med information på webbplatsen
 • Inga kundomdömen

Lite mer om Trelleborgs Energi

Trelleborgs Energi är en liten energikoncern med lokal inriktning. Den totala försäljningen uppgår till över 220 miljoner kronor, där elhandel svarar för 60 % och fjärrvärme för 40 %. Den el som säljs är fossilfri till 100 %. Bolaget har cirka 17 000 elnätskunder och av dessa köper hela 80 % el från det egna elhandelsbolaget. I ett av koncernens affärsområden sker satsningar på nya energilösningar som solel, laddstolpar och vätgas.

Teckna avtal

Vill man teckna ett elavtal med Trelleborgs Energi utanför elområde 4 kontaktar man kundtjänst för att få reda på aktuella priser och hjälp med avtalsskrivningen.

Tid som behövs: 6 minuter.

Befinner man sig inom elområde 4 gör man så här för att teckna ett nytt elavtal:

 1. Hitta till rätt sida för att teckna avtal här

 2. Välj din boendeform och tryck på “nästa”. 

 3. Välj mellan ett rörligt elpris och ett timpris. För att välja rörligt elpris, markera alternativet och tryck på nästa längst ner på sidan. För att välja timpris trycker du på “läs mer” och följer instruktionerna som kommer.

 4. Har man valt rörligt elpris får man nu valet att om man vill välja tilläggen sol- och vindkraft, föreningsel och att bli mikroproducent. Markera valen du gör och tryck “nästa”. 

 5. Nu får du en översikt, är du nöjd med den fyller du i dina uppgifter och trycker på “nästa”.

Prisuppgifter hos Trelleborgs Energi

Trelleborgs Energi redovisar endast priser för elområde 4. Bolaget har en tydlig lokal koppling och har inte någon verksamhet riktad mot kunder utanför elområde 4 även om kunder från hela Sverige kan handla från bolaget efter kontakt med kundtjänst. 

Det finns uppgifter om historiska elpriser genom en enkel tabell utan kommentarer. I september ser man att under 2022 så har elpriset nått en topp på 324,02 öre/kWh i augusti medan priset var som lägst i februari med 92,86 öre/kWh. Priserna är angivna för rörligt avtal exklusive moms. 

Det finns ingen närmare specifikation av de olika kostnader som ryms inom de angivna priserna även om en mer generell diskussion kring elpriser och skatt finns här och några kommentarer om elhandelsavgift och elnätskostnad här.  

Rörligt elpris 

Det rörliga elpriset för elområde 4 hos Trelleborgs Energi är 406,28 öre/kWh inklusive moms gällande augusti månad 2022. Till det tillkommer en fast årsavgift på 375 kr inklusive moms. Jämförelsepriserna är:

 • 2 000 kWh årsförbrukning: 425,03 öre/kWh
 • 5 000 kWh årsförbrukning: 413,78 öre/kWh
 • 20 000 kWh årsförbrukning: 408,15 öre/kWh

I jämförelsepriserna ingår alla kostnader för elen förutom nätavgiften, som tillkommer. Jämförelsepriserna gör det enkelt att jämför olika elbolags prissättning men det är viktigt att jämföra priser för samma elområde och samma månad. Här anges endast jämförelsepriser för elområde 4 i augusti 2022. 

Trelleborgs Energi erbjuder även rörligt timpris där priset följer aktuella spotpriser timme för timme. Den som vill granska spotpriserna på elbörsen kan hitta dem på Nord Pools webbplats

Fast pris

Trelleborgs Energi har valt att pausa avtalen för fast elpris eftersom den osäkra marknaden gör det svårt att göra prognoser över elens prisutveckling. Det gör att kunder och företag riskerar att låsa in sig i avtal där kWh-pris inte alls ligger i närheten av prisläget på elbörsen. När Trelleborgs Energi väljer att öppna upp möjligheten till fast elpris igen kommer det att aviseras på den här sidan.    

6 olika sätt att betala för sin el 

Trelleborgs Energi ger sina kunder sex olika möjligheter att betala för sin el:

 • Autogiro
 • E-faktura
 • E-postfaktura
 • Pappersfaktura
 • EDI-faktura
 • Kivra

Det går även att koppla autogiro med e-faktura i internetbank och det går att betala fakturor direkt genom Kivra. 

Rabatter hos Trelleborgs Energi

Det finns inga aktuella kampanjkoder eller rabattkoder för Trelleborgs Energi.

Webbplatsen

Trelleborgs Energi har ett mycket enkelt gränssnitt på sin webbplats. Tydlig text och klara symboler gör det enkelt att läsa den ínformation som finns. Det går lätt att hitta till Mina Sidor, kundtjänst eller rätt sida för att teckna ett elavtal. Lite märkligt är det dock att avtal för rörligt timpris ligger för sig på webbplatsen. Möjligheten att teckna sådant avtal framgår inte alls under sidan för Våra elavtal.

Det som drar ner webbplatsens betyg väsentligt är att det inte finns särskilt mycket information på sidorna och det är ont om länkar för vidare läsning. Är man till exempel intresserad av att lära sig mer om hur elpriser fungerar, varför elpriserna är så höga och vad man kan göra åt det, finns det betydligt bättre sidor än trelleborgsenergiforsaljning.se. 

Dessutom finns det lägen då man kastas runt på sidorna och inte hittar rätt igen. Om man till exempel går in på att teckna ett elavtal hamnar man på helt andra sidor där informationen begränsas och länkar till kundtjänsten försvinner. Webbplatsen skulle alltså kunna ha en tydligare pedagogisk och kundfokuserad inriktning. 

Finns det “Mina sidor”?Ja 
Är det tydligt var man loggar in?Ja 
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, kundservice@trelleborg.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0410-73 38 00
Är det lätt att hitta adress?Ja, Trelleborgs Energi AB, Town Hall, 231 83 Trelleborg

Mager support

Kundtjänsten hos Trelleborgs Energi består i stort sett av en mejladress dit man kan mejla sina frågor och ett telefonnummer dit man kan ringa helgfria vardagar kl. 08:00 – 12:00. Det går att besöka elbolaget på deras fysiska adress om man bokar mötet i förväg. 

Däremot finns det ingen direkt support genom någon chattfunktion Det finns inte heller möjligheten att kontakta företaget via ett formulär online. Inte heller finns det någon sida som listar vanliga frågor och svar.  

Aktuell information om driftstörningar

Webbplatsen har en lista över aktuella driftstörningar som till exempel strömavbrott. Den hittar man här

Hur man gör felanmälan 

Felanmälan görs genom att ringa till Trelleborgs Energis journummer. Innan man ringer journumret ombeds man kontrollera att man verkligen bor inom Trelleborgs Energis elnät genom att granska den här kartan. Mer information hittar man här.

Bara rörligt elpris hos Trelleborgs Energi

Trelleborgs Energi erbjuder bara rörligt elpris i nuläget. Det går också att teckna ett avtal för rörligt timpris där man betalar ett pris på elen vid just det tillfället då den används. Timpriset stäms av timme för timme mot aktuellt spotpris på elbörsen Nord Pool. 

Det finns en möjlighet att försäkra sig om att den el man köper kommer från hållbar produktion i närområdet. Tillägget görs vid avtalsskrivningen där man väljer mellan lokal solkraftsel eller vindkraftsel. Tillägget kostar i nuläget 3,75 öre/kWh inklusive moms. 

Uppsägningstid 

Trelleborgs Energi tillämpar 3 månaders uppsägningstid på sitt rörliga elpris. 

Inga kundrecensioner om Trelleborgs Energi

Trelleborgs Energi är ett mycket litet företag som är starkt lokalt förankrat i Trelleborg med omnejd. Företaget har få kunder och det finns inte annat än mycket sporadiska omdömen om företaget hos vanliga rankingsajter som Trustpilot, Recos och Google. 

Inga bluffvarningar

Besöker man sidor med listor över blufföretag som Energimarknadsbyrån eller Svensk handels varningslista finns det inga noteringar om att bolaget skulle vara oseriöst. 

Vanliga frågor om elbolaget

Var äger Trelleborgs elnät?

Trelleborgs Energi äger elnätet i Trelleborgs stad med omnejd, från Skegrie i väst till Gislöv i öst och Haglösa i norr. Bor man inom Trelleborgs Energis elnätsområde köper man elnätstjänster från företaget. Däremot har man möjlighet att välja fritt bland alla Sveriges elhandelsbolag för att köpa själva elen som går genom ledningarna. 

Kan man sälja överskottsel till Trelleborgs Energi?

Ja, Trelleborgs Energi köper in el från mikroproducenter. För att ta del av mer information kring prissättningen för den inköpta elen kan man kontakta kundtjänst. 

Vad är förenings-el?

Förenings-el är ett tillägg till det vanliga elavtalet som Trelleborgs Energi tillhandahåller. Genom att du tecknar dig för Förenings-el så sponsras en valfri förening i Sverige av dig men genom Trelleborgs Energi. Elbolaget skänker föreningen 200 kr för varje nytt elavtal och därefter 10 kr per månad. För kunden kostar inte tillägget något extra. 

Kan jag köpa el från Trelleborgs Energi i Umeå?

Trelleborgs Energi har en väldigt stark lokalförankring och lägger sitt fokus på kunder i närområdet. Det går ändå fint att köpa sin el från Trelleborgs Energi utanför elområde 4 men då behöver man kontakta kundtjänst för att ta del av aktuella priser. 

Finns det en ångerrätt på elavtal man tecknar på distans?

Ja, enligt distansavtalslagen kan man ångra ett avtal man ingått. Ångerfristen är 14 dagar från det att avtalet tecknades. Man behöver inte ange ett skäl till varför man ångrar sig och vill säga upp det avtal man ingått på distans. 

Slutsatser

Trelleborgs Energi är en mindre energikoncern med i första hand lokal inriktning. Stort fokus läggs på nya energilösningar. Den el som säljs är till 100 % producerad av förnybara energislag. Kunder hos bolaget kan också välja leveranser av lokalproducerad el. 

Med den turbulenta situation som råder på elmarknaden erbjuder elhandelsbolaget endast rörliga elpriser. För kunder som vill kunna styra sin användning över dygnet erbjuder företaget också rörligt timpris. 

Liksom många andra energibolag ser Trelleborgs Energi positivt på utvecklingen av solel. Bolaget har investerat i egna solpaneler runt om i kommunen. Elhandelsbolaget köper också överskottsel från mikroproducenter.

Bolagets webbplats är tydlig och lättnavigerad, men i några avseenden saknas detaljinformation. Information om driftstörningar lämnas naturligtvis eftersom det är Trelleborgs Energi som ansvarar för elnätet i kommunen.

Vi ser bolaget som i första hand en lokal leverantör av el.

Det finns inga publicerade kundomdömen om företagsgruppen.