Hoppa till innehåll

Umeå Energi Elhandel

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Fakta om Umeå Energi

Lanserades:Uppgiften saknas
Estimerat pris fast:Ej tillgängligt
Estimerat pris rörligt:309,66 öre/kWh
Antal kunder:Uppgiften saknas
Bindningstid:Ingen bindningstid, 2 månaders uppsägningstid på avtal för rörligt elpris.
Påslag:Uppgiften saknas
Betyg:3,8

För- och nackdelar med Umeå Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

 • Rörligt timpris kan tecknas
 • Kundorienterad webbsida
 • Flera fossilfri energislag
 • Överskottsel köps
 • Information om driftstörningar ges

Nackdelar:

 • Inget fast elpris erbjudes
 • Ingen kampanjkod
 • Ingen rabattkod

Om Umeå Energi Elhandel

Umeå Energi Elhandel ingår i en större koncern som det senaste räkenskapsåret omsatte knappt 1,6 miljarder kronor med god lönsamhet. Enbart elhandel omsatte 370 miljoner kronor. I gruppen ingår hel- och delägda vattenkraftverk. Koncernen äger tio vindkraftverk. En mindre del solkraft produceras vid solcellsanläggningar. Forskningsverksamhet bedrivs avseende hållbara framtida energislag. 

Teckna elavtal

För att teckna ett elavtal med Umeå Energi Elhandel gör man så här:

Tid som behövs: 8 minuter.

För att teckna ett elavtal med Umeå Energi Elhandel gör man så här:

 1. Gå in på den här sidan

 2. Fyll i ditt postnummer. Det här gör du för att priserna som visas ska gälla just ditt elområde. 

 3. Ange din ungefärliga årsförbrukning av el. Är du osäker så finns det ikoner som visar ungefär hur mycket som förbrukas i en lägenhet, ett litet hus eller en större villa. 

 4. Välj rörligt pris. Fast pris erbjuds inte för tillfället (september 2022).

 5. Tryck på “Nästa” för att ange dina personuppgifter och skicka in din förfrågan till bolaget. 

Prissättning hos Umeå Energi Elhandel

Kostnaden för elen man använder är uppbyggd av flera delar. Elen har en inköpskostnad och på den läggs moms, kostnad för elcertifikat, ett påslag m.m. Det är svårt att hitta den här information på webbplatsen, men frågar man företagets chattbot blir man hänvisad till den här sidan

Tyvärr saknas ändå konkreta siffror för elprisets olika delar hos Umeå Energi Elhandel. Tittar man på jämförelsepriser när man är på väg att teckna ett elavtal får man information att påslaget tillsammans med kostnaden för elcertifikat är 4,23 öre/kWh. Vill man veta mer om hur elpriser är uppbyggda i detalj får man kontakta kundservice.  

Det finns även en redogörelse för hur inköpspriserna för el har varierat under det senaste året i alla Sveriges elområden. Variationen redovisas i ett stapeldiagram som är lätt att läsa av och håller man muspekaren över staplarna kan man se de exakta siffrorna. Tyvärr är elpriserna i många fall så höga i elområde 3 och 4 att de inte får plats i stapeldiagrammet som därför blir missvisande. 

Det rörliga elpriset

Det rörliga elpriset hos Umeå Energi Elhandel är 309,66 öre/kWh. Det priset inkluderar moms och är beräknat på föregående månads snittpris. För att få veta totalkostnaden för elen, inklusive den fasta månadskostnaden kan man titta på jämförelsepriser. Jämförelsepriserna för elområde 3 är:

 • Årsförbrukning 2 000 kWh: 333,41 öre/kWh
 • Årsförbrukning 5 000 kWh: 319,16 öre/kWh
 • Årsförbrukning 20 000 kWh: 312,04 öre/kWh

Det går även att teckna ett rörligt timpris. I timpriset räknas elkostnaden av timme för timme och matchas mot aktuella spotpriser på elbörsen Nord Pool. Timpriset har en tendens att variera mycket men är fördelaktigt om man har en ekonomi som klarar av svängningarna samtidigt som man kan lägga en del elanvändning till kväll och natt då elpriset generellt är lägre. Med timpris kan man till exempel se till att disk och tvättmaskiner går nattetid.

Övrigt om Umeå Energi Elhandels priser

För tillfället har elbolaget pausat försäljningen av fast elpris som just nu skulle ligga otroligt högt på grund av det osäkra läget på elbörsen. 

Fakturabetalning

Det går att betala sina räkningar med vanliga pappersfakturor hos Umeå Energi Elhandel. Vill man istället betala sina fakturor på ett mer miljövänligt sätt kan man välja något av de digitala betalningsalternativ som företaget erbjuder: 

 • Autogiro
 • E-faktura
 • Kivra

Med Kivra har man möjligheten att både betala och spara sina elektroniska fakturor i samma app. 

Kampanjer och rabatter

Det finns inga aktiva kampanjer hos Umeå Energi Elhandel. Däremot finns det en rabatt för den som vill teckna ett elavtal och är medlem i PRO. 

umeaenergi.se

Umeå Energi Elhandel har en trevlig webbplats som är lätt att navigera i. Det finns gott om information och länkar till andra sidor för den som vill veta mer. Stora bilder och symboler hjälper till att leda besökaren rätt bland de många sidorna och det finns både en sökruta för fritext och en chattbot som kan hjälpa till. 

Det märks att företaget har utformat webbplatsen med kunden i fokus och de har lyckats bra i de allra flesta delar. Det som eventuellt kan dra ner betyget något är att det är långt att scrolla på vissa sidor. När man behöver scrolla mycket kan det vara lätt att tappa orienteringen, särskilt om man inte är en van datoranvändare. 

Det skulle även kunna finnas mer ljud-material som filmklipp för den som har svårt att ta till sig skriven text. Men generellt är webbplatsen mycket välarbetat och välskött. Materialet hålls även uppdaterat och när man läser om till exempel fast elpris har företag försäkrat sig om att ge informationen om att avtal har pausats på alla sidor som diskuterar just fast elpris. 

Finns det “Mina sidor”?Ja 
Är det tydligt var man loggar in?Ja 
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, kundservice@umeaenergi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 090-16 00 20
Är det lätt att hitta adress?Ja, Umeå Energi AB, Box 224, 901 05 Umeå

Bra kundtjänst 

Det finns flera sätt att kontakta Umeå Energi Elhandels kundtjänst. Det går att ringa kundtjänst under kontorstider. Det går att mejla om man föredrar det, eller kontakta företaget via ett onlineformulär. Har man inte tid att vänta på att få svar från kundtjänst kan man få support av Uma, företagets chattbot som är lätt att använda och som alltid är tillgänglig. 

Det finns även en rik sektion för frågor och svar. Vanliga frågor är listade med tydliga svar, i flera fall med länkar till mer information för den som vill ha det. Umeå Energi Elhandel har en bra och robust kundtjänst. 

Information om driftstörningar

För att hitta information om driftstörningar går man till den här sidan som man hittar via kundservice. Här listas pågående, åtgärdade och planerade driftstörningar som till exempel strömavbrott. Genom att klicka på någon av kategorierna blir man omdirigerad till en avbrottskarta. 

Hur man gör en felanmälan 

För att göra en felanmälan går man hit och gör en första kontroll enligt checklistan. Om man fortfarande behöver hjälp kan man ringa jourtelefonen för att få support. 

Elavtal – rörligt elpris

Med den osäkra elmarknad som just nu får elbörsen att svänga upp och ner samtidigt som elpriserna skjuter i höjden, bedömer Umeå Energi Elhandel att det inte är lämpligt att erbjuda sina kunder fast elpris. De elavtal som då är tillgängliga är endast rörligt elpris och rörligt timpris. Det finns inte heller något mixavtal eller andra lösningar som en förvaltad elfond.  

Uppsägningstid 

Uppsägningstiden för rörligt elpris hos Umeå Energi Elhandel är 2 månader om avtalet sägs upp helt och 1 månad om avtalet ska bytas mot ett annat som också erbjuds av företaget. 

Kundrecensioner

Det finns ganska få recensioner av Umeå Energi Elhandel online. På många sidor som Trustpilot och Reco är inte elbolaget representerat alls. På Google hittar man en handfull omdömen som ger bolaget ett snittbetyg på 3,5 av 5 möjliga. 

Ingen varning om bluff

Det finns inga varningar om att Umeå Energi Elhandel är ett blufföretag. Elhandelsbolaget är ett seriöst kommunägt bolag. 

Vanliga frågor 

Måste man bo i Umeå för att handla av Umeå Energi AB?

För att ta det av Umeå Energis elnät måste man bo inom nätområdet. Man måste alltid köpa elnätstjänsten av den lokala elnätsförvaltaren. Däremot kan man köpa själva elen från vilket bolag man vill. Det går alltså utmärkt att köpa el från Umeå Energi Elhandel oavsett var man bor i landet. 

Kan man sälja sin el till Umeå Energi Elhandel?

Ja, det går fint att sälja sin överskottsel till Umeå Energi Elhandel. När man har solceller kommer man periodvis att producera mer el än man använder. Det gäller särskilt under sommaren då solcellerna ger som mest el samtidigt som hushållet drar som minst el. När man får ett överskott att sälja blir man en så kallad mikroproducent. Oavsett vilket elnät man är anslutet till går det bra att sälja överskottselen till andra bolag som Umeå Energi Elhandel. 

Vilken el får man av Umeå Energi Elhandel?

All el från Umeå Energi Elhandel är förnybar. Vattenkraft står för 62 % av elen i mixen medan vindkraft ger 19 %. Rester från skogsbruket som flis ger ytterligare 17 % och de sista 2 % ges av solcellsel. Mycket av elen är lokalproducerad. Det går att läsa mer om Umeå Energi Elhandels mix här. 

Erbjuder Umeå Energi Elhandel tjänster för elbil?

Ja, Umeå Energi Elhandel har lösningar för elbilar tillsammans med företaget Eways, bland annat genom att erbjuda smarta elboxar till hemmet. Det går mer att läsa om elbolagets lösningar för elbilsägare här.  

Slutsatser

Umeå Energi Elhandel är dotterbolag i en företagsgrupp som bedriver en ambitiös verksamhet inom energiområdet. Den el som säljs är lokalproducerad, där 62 % kommer från vattenkraft och 19 % från vindkraft. Än så länge svarar solkraft endast för 2 % av den totala elmixen. Resterande del eller 17 % framställs vid ett kraftvärmeverk med restprodukter från skog som råvara.

För närvarande tecknas inga avtal om fasta elpriser. Däremot kan kunder välja att teckna avtal om timpriser.

I företaget görs satsningar på förnybara energikällor och inte minst på solkraft och givetvis kan mikroproducenter sälja överskottsel till Umeå Energi Elhandel.

Koncernens webbsida är mycket lättnavigerad och ger fyllig information om verksamheten. Avtal om köp av el är lätta att finna.

Vi ser koncernen som en stark konstellation inom energiområdet.

Endast en handfull kundomdömen finns om bolaget.