Hoppa till innehåll

Vaggeryds Energi

Fakta om Vaggeryds Energi

Lanserades:1995
Estimerat pris fast:Erbjuds inte för tillfället
Estimerat pris rörligt:240,80 öre/kWh
Antal kunder:Ingen uppgift
Bindningstid:Ingen bindningstid. En månads uppsägningstid.
Påslag:3,2 öre/kWh
Betyg:3

För- och nackdelar med Vaggeryds Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

 • Avtal om timpris kan tecknas
 • Tydlig och lättöverskådlig webbsida
 • Kundomdömen med bra betyg
 • Eget elnät
 • Uppgifter om driftstörningar

Nackdelar:

 • Inget fast elpris
 • Ingen rabattkod
 • Ingen kampanjkod

Om Vaggeryds Energi

Vaggeryds Energi är en liten aktör på svensk elmarknad. I det senaste årsbokslutet omsatte koncernen drygt 130 miljoner kronor med ett bra rörelseresultat. Bolaget har egen produktion av el vid ett vattenkraftverk i Lagan. Kunder kan med ett pristillägg garanteras att levererad el kommer från förnybara energislag. Bolaget har investerat i laddstolpar för elbilar. 

Teckna avtal 

Vaggeryds Energi erbjuder el till kunder i hela Sverige. Bor man i elområde 1, 2 eller 3 kan man teckna ett elavtal direkt online. Bor man i elområde 4 (södra Sverige) behöver man kontakta kundtjänst innan man tecknar ett avtal. För att se vilket elområde man tillhör kan man gå in här.

Tid som behövs: 7 minuter.

För att teckna ett avtal med Vaggeryds Energi gör man så här:

 1. Gå till Vaggeryds Energi.

 2. Fyll i dina personuppgifter. 

 3. Välj rörligt elpris eller rörligt timpris. 

 4. Tryck på “Skicka” längst ner i formuläret.

Elpriser hos Vaggeryds Energi

Vaggeryds Energi redovisar sina priser och historiska priser på ett lättfattligt sätt. Med en tabell går det snabbt att se hur elpriset har varierat över året. Under 2022 har medelpriset för rörligt elpris varit 128 öre/kWh. Den högsta noteringen hittills under 2022 gjordes i augusti, och mätte 240,8 öre/kWh medan lägsta pris i februari var 86,7 öre/kWh. De här priserna gäller elområde 3, påslag samt elcertifikatavgift. 

Rörligt elpris och timpris

Det rörliga elpriset är alltså 240,80 öre/kWh. Men det inkluderar inte moms, energiskatt och fast avgift. För att jämföra olika elbolag finns det ofta jämförelsepris som inkluderar alla kostnader utom nätavgift. Genom att använda jämförelsepriser för samma elområde får man en bra startpunkt för att avgöra vilket elbolag som har de mest fördelaktiga priserna. 

Jämförelsepriser för Vaggeryds Energi, rörligt elpris är: 

 • 2000 kWh årsförbrukning:  319,00 öre/kWh.
 • 5000 kWh årsförbrukning:  308,20 öre/kWh.
 • 20 000 kWh årsförbrukning:  302,80 öre/kWh.

Det går även att teckna ett timpris online. För timpris betalar man för elen med gällande prisläge på elbörsen, så kallade spotpriser. Timpriser är ett bra alternativ för den kund som vill styra sin elkonsumtion så att elen används just när priset är som lägst. 

Anvisningspris

Om man inte aktivt väljer ett elhandelsbolag som leverantör av el blir man anvisad ett avtal med en lokal aktör. Inom Vaggeryds kommun blir man anvisad el från Vaggeryds Energi. Anvisningspriset är alltid högre än det pris man får när man tecknar ett elavtal aktivt. De flesta elhandelsbolag råder sina kunder att undvika ett anvisat avtal. Om man ändå hamnar där är anvisningspriset hos Vaggeryds Energi 252,6 öre/kWh. Jämförelsepriserna är:

 • 2000 kWh årsförbrukning:  333,70 öre/kWh.
 • 5000 kWh årsförbrukning:  322,90 öre/kWh.
 • 20 000 kWh årsförbrukning:  317,50 öre/kWh.

Inget fast elpris

Just nu erbjuder inte Vaggeryds Energi några möjligheter att teckna ett fast elpris. 

Olika sätt att betala

Vaggeryds Energi har de vanliga betalningssätten för sina fakturor som autogiro och e-faktura. Man kan koppla ihop e-fakturan med autogiro. Då tar man emot e-fakturan i internetbanken som vanligt, men den behöver inte längre godkännas. Istället betalas e-fakturan automatiskt. Det går även att betala med pappersfaktura. 

Kampanj- och rabattkoder hos Vaggeryds Energi

Det finns inga aktuella kampanjer eller rabatter hos Vaggeryds Energi. 

En hemsida med tydliga menyer

När man klickar runt på Vaggeryds Energis hemsida slås man av att all text är i ordentlig storlek och i ett enkelt tydligt typsnitt, att texten befinner sig i tydliga boxar och att de symboler som används är stora och lätta att följa. Det är enkelt att navigera på vaggerydsenergi.se. 

Informationen är också anpassad efter kunden och håller en lätt informativ ton utan att bli tråkig. Det kunde dock ha varit mer information på sidorna, eller länkar till mer information till den som vill lära sig mer om till exempel elhandel. 

En intressant detalj på vaggerydsenergi.se är att det finns en flik som beskriver tillgänglighetsanpassning. På sidan får man veta att hemsidan är tillgänglighetsanpassad men att man kan kontakta kundtjänst om man fastnar någonstans.

Det som drar ner betyget lite är dels en onödigt stor banner i överkant på hemsidan som gör att den aktiva delen av fönstret är onödigt liten, samt att informationen på nyhetssidan inte är särskilt ny. De artiklar som rör höga elpriser är från förra året (2021) och den senaste artikeln om elhandel över huvud taget är mer än två månader gammal. 

Finns det “Mina sidor”?Ja 
Är det tydligt var man loggar in?Ja 
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, vaggeydsenergi@vaggeryd.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja,  0393 – 785 00
Är det lätt att hitta adress?Ja, Hermes väg 10567 32 Vaggeryd

En liten kundtjänst hos Vaggeryds Energi

Vaggeryds Energi har en liten kundtjänst där supporten kan ges via telefon eller mejl. Telefontiderna är kontorstider, dock med uppehåll för frukost 9:00–9:30, samt en tidig fredag där kundtjänst stänger redan klockan 13:00. Det finns kontaktuppgifter till personalen på bolaget så det går att kontakta personer direkt. 

Det finns även en sökfunktion där man kan skriva in sökfraser med fritext för att hitta rätt. Tyvärr verkar inte den här sökfunktionen fungera på alla webbläsare. Här finns det mer information om bolagets support och kundtjänst.  

Hur man hittar information om driftstörningar

Vaggeryds Energi har en sida för aktuella driftstörningar såsom strömavbrott. På samma sida hittar man information om planerade driftstörningar och avklarade ärenden. Det går dessutom att skriva upp sig på en sms-tjänst som göra att information om driftstörningar skickas ut direkt till telefonen. 

Hur man gör felanmälan 

Felanmälan görs till en jourtelefon med nummer 0393-785 00. Har man inte ett akut ärende går det fint att göra en felanmälan genom kundtjänst. 

Elavtalen hos Vaggeryds Energi

Vaggeryds Energi erbjuder rörligt pris och rörligt timpris. Elbolaget har tidigare haft avtal som fast elpris men har pausat dessa. Motiveringen är att det just nu (september 2022) är kraftiga svängningar på elbörsen och att det inte är rätt att kunder ska kunna låsa in sig i dyra avtal för fast elpris. Uppsägningstiden för elavtal hos Vaggeryds Energi är 1 månad. 

Kunderna ger tummen upp

Letar man efter kundrecensioner av Vaggeryds Energi på nätet hittar man ingenting på sajter som Reco och Trustpilot. Däremot finns det 14 recensioner på Google. Där är kunderna nöjda med företaget och snittbetyget är 4,1 av 5 möjliga. 

Ingen varning om bluff

Det finns sajter som svartlistar elhandelsbolag som inte följer branschstandarden och framstår som blufföretag som man ska vara försiktig med. Svartlistor finns till exempel hos Energimarknadsbyrån och Svensk Handels varningslista. Vaggeryds Energi finns inte med på någon av dessa listor. Elhandelsbolaget är seriöst. 

Vanliga frågor om Vaggeryds Energi 

Kan man sälja sin överskottsel till Vaggeryds Energi?

Vaggeryds Energi kommenterar inte inköp av el från privatkunder. Om man som kund har en solcellsanläggning kommer man då och då producera mer el än vad man förbrukar i hushållet. Då är det vanligt att man kan sälja elen till sitt elhandelsbolag. När man gör det kallas man mikroproducent. Är man intresserad av att bli mikroproducent för Vaggeryds Energi bör man kontakta kundtjänst för att få mer information. 

Har Vaggeryds Energi andra verksamheter än elhandel?

Ja, Vaggeryds Energi är nätägare i Vaggeryd. Det betyder att alla boende i Vaggeryds kommun köper elnätstjänster av bolaget. Bolaget sköter även om fiber och bredband, tv och fjärrvärme i kommunen. 

Hur arbetar Vaggeryds Energi för hållbarhet?

Vaggeryds Energi har som ambition att miljötänkandet ska genomsyra hela bolaget. Elbolaget arbetar förebyggande genom att förhindra skadliga utsläpp och hålla sig inom de lagar och bestämmelser som syftar till att skapa hållbara energisystem.

Var kan jag besöka Vaggeryds Energi?

Det går fint att besöka Vaggeryds Energi på besökskontoret i Vaggeryd. Adressen är Hermes väg 10. 

Kan jag köpa el från Vaggeryds Energi i elområde 4?

Ja, det går bra att köpa el från Vaggeryds Energi utanför Vaggeryds kommun. Man är alltid anvisad den lokala aktören för själva elnätet, men elen kan man handla från så gott som vilket elhandelsbolag som helst. Vill man köpa el från Vaggeryds Energi och bor i elområde 1, 2 eller 3 kan man teckna ett avtal online. Bor man i elområde 4 är elen tyvärr lite dyrare och då behöver man kontakta kundtjänst för att teckna ett elavtal. 

Slutsatser

Vaggeryds Energi försörjer i första hand abonnenter i det egna elnätet med el. Bolaget har en mindre produktion av el från en egen vattenkraftstation. Kunder kan försäkra sig om leverans av el från vattenkraft. Hur bolagets försäljning av el fördelar sig på energislag är obekant.

I dagsläget erbjuds kunder endast rörligt elpris. För att kunna styra sin elanvändning över dygnet kan avtal tecknas om timpris.

Bolaget säger sig, liksom andra energibolag, ha fokus på miljö. Det framgår dock inte vilka konkreta satsningar som görs förutom att man investerat i laddstolpar för elbilar.

Vaggeryds Energi har en webbsida som är enkel och överskådlig. Avtal kring elpriser med mera framgår tydligt.

Vi ser bolaget som i första hand ett litet energibolag med lokal inriktning.

Det finns ett litet antal kundomdömen, och de ger övervägande goda betyg åt bolaget.