Hoppa till innehåll

Fakta om Värnamo Energi

Lanserades:1948
Estimerat pris fast:Erbjuds ej i nuläget
Estimerat pris rörligt:412,78 öre/kWh (elområde 4)
Antal kunder:Drygt 10 000
Bindningstid:1 månad
Påslag:3,38 öre/kWh
Vårt Betyg:3

För- och nackdelar med Värnamo Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

 • Timpris
 • Tydlig information om avtal
 • Bra miljöval

Nackdelar:

 • Få avtalsformer
 • Fokus på en liten lokal marknad
 • Stökig webbplats

Om Värnamo Energi

Värnamo Energi är ett kommunalt elbolag som har ett tydligt fokus på närområdet. Elbolaget säljer el och förvaltar elnätet i Värnamo kommun. Bolaget är litet och har en omsättning på knappt 450 miljoner kronor. Elen som säljs är förnyelsebar och Värnamo Energi erbjuder möjligheten att teckna ett avtal för el som är märkt med Bra Miljöval. Elmixen domineras kraftigt av el från vattenkraftverk (94 %) med ett litet tillskott av vindkraft (6 %). 

Rörligt elpris 

Det rörliga elpriset är 412,78 öre/kWh gällande elprisområde 4 i augusti 2022. Till det priset tillkommer en fast kostnad på 360 kr/år. Jämförelsepriser för rörligt elpris augusti 2022:

 • 2000 kWh årsförbrukning: 430,78 öre/kWh.
 • 5000 kWh årsförbrukning: 419,98 öre/kWh.
 • 20 000 kWh årsförbrukning: 414,58 öre/kWh.

Timpris

Det går även att teckna rörligt timpris hos Värnamo Energi. Timpriset följer spotpriset på elbörsen. Värnamo Energi förklarar hur det fungerar här

Betalningssätten

Värnamo Energi erbjuder betalningssätten:

 • Autogiro
 • E-faktura
 • E-faktura till Kivra
 • Pappersfaktura

Historiska fakturor på Mina sidor

Loggar man in på Mina sidor går det att hitta alla historiska fakturor samt de fakturor som ska betalas.

Kampanjer och rabattkoder

Det finns inga aktuella kampanjer eller rabatter hos Värnamo Energi.

En enkel men stökig webbplats

Värnamo Energis webbplats är överlag enkel att navigera med få och tydliga symboler och länkar. Webbplatsen är under ombyggnad, och det gör besöket lite stökigt ibland då man halkar in i återvändsgränder. Det gör att man måste följa länkar tillbaka till startsidan för att kunna gå vidare. 

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, kund@varnamoenergi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0370-69 41 00
Är det lätt att hitta adress?Ja, Kapellgatan 2, 331 40 Värnamo

Support

Det går att kontakta kundtjänst hos Värnamo Energi på:

 • Telefon
 • Mejl
 • Kontaktformulär online 

Det finns även en sökfunktion för fritext som hjälper en att hitta rätt på webbplatsen och få svar på lite vanliga frågor.

Ingen driftinformation

Värnamo Energi länkar till en sida med avbrottsinfo, som dock inte verkar finnas. Det är troligen en effekt av webbplatsens rekonstruktion. Behöver man information får man kontakta kundtjänst.

Elavtal – rörligt pris

Värnamo Energi erbjuder rörligt elpris och rörligt timpris. För tillfället är fast elpris pausat på grund av den oroliga elbörsen (hösten 2022). 

Få kundomdömen

Genom några få recensioner på Google (19 st) har Värnamo Energi fått godkänt,  2,9 av 5 möjliga poäng. 

Vårt omdöme om Värnamo Energi

Värnamo Energi är ett bolag som skapades för att förse kommunen med elnät och el. Fokus ligger tydligt på den lokala elnätsanvändaren och det finns inga uttalade ambitioner att slå sig in på den nationella elmarknaden. 

Kundservice har en personlig ton och webbplatsen är enkel att navigera och förstå, även om informationen tidvis är lite knapp. Dessutom gör rekonstruktionen att webbplatsen är lite klumpig att använda. Ett mer rättvist betyg kan ges när den har byggts färdigt. 

Värnamo Energi värnar om sin miljömedvetna status och har åtgärder som ska säkra en hållbar elproduktion. Elen kommer från förnyelsebara källor, och det går att köpa el märkt med Bra Miljöval. 

Överlag verkar bolaget uppfylla sin roll att förse lokalinvånarna med el, kunderna verkar överlag nöjda, företaget är seriöst och det finns inga varningar om bluff på sajter som upprätthåller svarta listor över elhandelsbolag. 

Vår bedömning är att Värnamo Energi är ett bra och robust val för invånarna i Värnamo Kommun som kan köpa både elnätstjänsten och elproduktionen av bolaget. Däremot är det tveksamt om Värnamo Energi kan vara ett alternativ för elanvändare i andra delar av landet. 

Vanliga frågor

Kan man köpa el från Värnamo Energi i hela Sverige?

Värnamo Energi har tydlig lokal förankring. Företaget redovisar priser för elområde 4, men ger ingen information för köpare från andra delar av landet. Vill man köpa el av Värnamo Energi utanför Värnamo kommun kontaktar man kundtjänst för mer information. 

Kan man sälja överskottsel till Värnamo Energi?

Ja, det går fint att sälja överskottsel från till exempel solceller till Värnamo Energi. Elhandelsbolaget ger betalt enligt gällande spotpriser minus 4 öre/kWh.