Hoppa till innehåll

Vattenfall

Vattenfall är en mycket stor energikoncern med verksamheter i flera Europeiska länder förutom Sverige. Moderbolaget, Vattenfall AB är statligt och har sitt huvudkontor i Solna. Vattenfall har rötter från 1909 och har idag över en halv miljon kunder. 

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Fakta om Vattenfall

Lanserades:1909
Estimerat pris fast:362,13 öre/kWh
Estimerat pris rörligt:166,35 öre/kWh
Antal kunder:cirka 550 000
Bindningstid:1 månad
Påslag:6 öre/kWh
Vårt Betyg:4,3

För- och nackdelar med Vattenfall

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

 • Flera olika elavtal
 • Gedigen hemsida
 • Chattfunktion hos kundtjänst
 • Märkt med Schysst Elhandel
 • En varierad och bred elmix

Nackdelar:

 • Dåliga kundomdömen
 • Inget timpris
 • Kritiska kundomdömen

Om Vattenfall

Med cirka 19 000 medarbetare och en omsättning på drygt 200 miljarder kronor är Vattenfall en av Sveriges riktigt stora energikoncerner. Flera olika verksamheter ryms under moderbolaget Vattenfall AB, däribland elhandel för svenska kunder. Som namnet antyder är bolaget bildat kring en basproduktion av el från vattenkraftverk. Idag köper Vattenfall också in el från flera olika förnybara produktionskällor, som vindkraft och solceller. 

Fast eller rörligt pris 

Vattenfall erbjuder elavtal med antingen fast eller rörligt pris. Priserna varierar beroende av var i landet du bor. I elområde 4 estimeras priserna till:

 • Rörligt: 407,38 öre/kWh
 • Fast: 738,25 öre/kWh

Timpris

Du kan även teckna ett avtal med timpris hos Vattenfall. Du betalar då aktuellt pris på elbörsen Nord Pool varje timme. Vattenfall har olika grafer och tabeller med de så kallade spotpriserna på sin webbplats.

Sätt att betala hos Vattenfall

Hos Vattenfall kan du välja mellan olika betalningsalternativ:

 • Autogiro
 • E-faktura
 • Faktura till Kivra
 • Pappersfaktura till brevlådan

Kampanjer och rabatter

Det finns för tillfället inga kampanjer eller rabatter hos Vattenfall. Ibland förekommer dock rabatter som riktar sig till kunder i olika föreningar, till exempel Villaägarna eller Vi i villa.

Webbplats

Vattenfalls webbplats är väldigt stor och innehåller mycket information. Du kan välja att läsa den på över tio olika språk och den är tillgänglighetsanpassad. Det är enkelt att navigera på webbplatsen men det är dessvärre svårt att hitta e-postadress till bolaget.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Nej
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 020-82 00 00
Är det lätt att hitta adress?Nej

Supporten

Det går att kontakta Kundtjänst hos Vattenfall på flera sätt:

 • Telefon
 • Kontaktformulär
 • Facebook
 • Chattbot

Felanmälan och information om driftstatus

Det finns en sida med information om pågående och planerade strömavbrott, med en karta. Du kan göra felanmälan via Mina sidor eller via telefon dygnet runt.

Många varianter på elavtal

Det finns en mängd olika elavtal hos Vattenfall och bolaget erbjuder även fast pris, vilket blir allt mer sällsynt. De har även ett elavtal som kallas “Vintersäkring”, vilket innebär att du har rörligt pris på sommaren och fast pris på vintern.

Kundomdömen

Vattenfall får mycket låga betyg av sina kunder på olika omdömessidor. Den största kritiken verkar vara att kunder har väntat länge i telefonkö.

Vårt omdöme om Vattenfall

Vattenfall har en mycket stor och bred kundbas. Webbplatsen är rik på innehåll, smidig att navigera i och för den som letar efter något specifikt men har svårt att hitta finns det sökfunktioner och en chattbot till hjälp. 

Det finns flera olika möjliga elavtal för kunder med olika behov. Som ett av få elbolag erbjuder Vattenfall fast elpris trots en orolig elmarknad. Det finns även rörligt pris, rörligt timpris och ett mixavtal som kallas “vintersäkrat” där man kan binda elavtal över vintermånaderna. 

Elbolaget har ett tydligt fokus på en hållbar energiproduktion. Vattenfall har dragit upp sina miljöstrategier i linje med FNs globala hållbarhetsmål. Det finns ett arbete med att integrera smarta lösningar i elproduktionen och elanvändningen för att öka elhandelns effektivitet. Med sina satsningar har Vattenfall målet att bli klimatneutrala i alla led år 2040. 

Vattenfall gör en stor satsning på solceller och har mycket information kring solceller för privatpersoner på sin hemsida. Bolaget köper även in överskottsproduktion från mikroproducenter. 

Vår bedömning är att Vattenfall är ett stort robust företag med en klar satsning på hållbar energiproduktion. Bolaget är märkt med Schysst Elhandel och har gott om information till sina kunder. Det som drar ner betyget något är de dåliga recensionerna från kunder. Vattenfall passar elkunder från hela Sverige. 

Vanliga frågor

Vem äger Vattenfall?

Vattenfall ägs av svenska staten.

Kan jag sälja min överskottsel till Vattenfall?

Ja, Vattenfall köper gärna el från småproducenter. Du kan till exempel sälja el från dina solceller till bolaget. Elen går automatiskt in på elnätet men för att få betalt måste du teckna ett elavtal med Vattenfall. Din anläggning måste också först godkännas. Det gör ditt elnätsbolag.