Hoppa till innehåll

Öresundskraft

Öresundskraft är ett kommunalt bolag med ansvaret för elnätet i fyra skånska kommuner längs med västkusten. Bolaget ägs av Helsingborgs stad och har förutom elnätet och elhandeln ansvar för fjärrvärme och gasleveranser i regionen.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Fakta om Öresundskraft

Lanserades:1860-talet
Estimerat pris fast:Erbjuder inte fast pris
Estimerat pris rörligt:412,39 öre/kWh (elområde 4)
Antal kunder:cirka 125 000
Bindningstid:Löpande eller 12 månader
Påslag:2,55 öre/kWh
Vårt Betyg:3,8

För- och nackdelar med Öresundskraft

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

 • Erbjuder ett mixat avtal, framtidsavtalet
 • Bra hemsida
 • Driftinformation
 • Flera betalningsalternativ
 • Chattbot

Nackdelar:

 • Erbjuder inte fast elpris
 • Få kundomdömen
 • Inga rabatter eller kampanjer

Om Öresundskraft

Öresundskraft är ett kommunalt bolag med en något komplicerad ägarstruktur. Högst upp i koncernen ligger Helsingborgs Energy Holding AB som äger Öresundskraft AB. Öresundskraft AB är moderbolag till en rad dotterbolag där bland annat Öresundskraft Kraft & Värme AB samt Öresundskraft Marknad AB ingår. Energibolaget är ett relativt stort bolag med ett tydligt fokus på närproducerad el som idag tillgodoses med bland annat energi från två värmekraftverk och fem vindkraftparker. 

Rörliga elpriser 

Öresundskraft erbjuder endast rörligt pris för tillfället. Detta beror på den stora osäkerheten på elmarknaden just nu. Bolaget erbjuder ett elavtal som kallas “SmartEl – rörligt elpris”. Det pris de erbjuder i elområde 4 är i september 2022: 412,39 öre/kWh + 2,55 öre/kWh i påslag.

Bind elavtalet i ett år och få delvis fast pris

Bolaget erbjuder även ett elavtal som kallas “Framtidsavtalet”. Du får då en blandning av fast och rörligt pris, med en bindningstid på 12 månader.

Betalningsalternativ hos Öresundskraft

Hos Öresundskraft kan du välja att betala på olika sätt:

 • Autogiro
 • E-faktura
 • E-postfaktura
 • Faktura till Kivra

Kampanjer och rabatter

Det finns för tillfället inga kampanjer eller rabatter att ta del av hos Öresundskraft.

Webbplats

Öresundskrafts webbplats är mycket enkel att navigera i och det är lätt att hitta till den information som man söker. Menyraden längst upp följer med var man än befinner sig på webbplatsen, vilket gör det lätt att hitta tillbaka. En nackdel är att det är lite svårt att hitta e-postadress till bolaget.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Nej
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 042-490 32 00
Är det lätt att hitta adress?Ja, Öresundskraft ABVästra Sandgatan 4,252 25 Helsingborg

Support

Det går att kontakta Kundtjänst hos Öresundskraft på flera sätt:

 • Telefon
 • Kontaktformulär
 • Chattbot

Driftinformation och felanmälan

Det är lätt att hitta information om strömavbrott på Öresundskrafts webbplats. Det finns antingen via menyn under “Start” eller som en egen länk som följer med var man än är på webbplatsen. För att hitta information om hur man felanmäler måste man klicka sig in på “Kundtjänst”.

Nästan inga omdömen från kunderna

Öresundskraft har nästan inga omdömen från kunderna, vilket är vanligt för kommunala elbolag. Det går inte att dra några slutsatser från de få som faktiskt finns.

Vår bedömning

Öresundskraft har en bra webbplats med pedagogisk och tydlig information. Webbplatsen är lättnavigerad och smidig för användaren och det är inte svårt att hitta detaljerad information kring till exempel elpriserna. Som kund kan man välja ett rörligt elpris eller ett mixat elavtal. Det finns dock inte rörligt timpris eller helt fast elpris. 

Öresundskraft är ett relativt stort energibolag som har ambitionen att leverera förnybar energi som dessutom är närproducerad. Det målet är delvis uppfyllt. Vidare så har bolaget en tydlig satsning på smarta elnät där energianvändningen ska kunna effektiviseras. Det finns en satsning på solcellsproduktion hos bolaget själv och de uppmuntrar även till mikroproduktion. I nuläget har dock solcellssatsningarna fått ett avbräck på grund av svårigheterna vad gäller materialtillgång efter pandemin och kriget i Ukraina. På det stora hela har Öresundskraft en sund och frisk satsning på hållbar energiproduktion.

Vi bedömer att Öresundskraft är en robust elleverantör i Skånes sydvästra hörn. Bolaget har en bra balans mellan fokus på kunden, smarta energilösningar och hållbar utveckling. Öresundskraft är ett företag som passar den lokala elnätsanvändaren men som även skulle kunna vara intressant för andra användare i Sverige. 

Vanliga frågor

Kan jag teckna ett elavtal med Öresundskraft om jag bor i norra Sverige?

Ja, du kan teckna ett elavtal med Öresundskraft var du än bor i Sverige?

Varför är elpriserna så mycket dyrare i Skåne än i övriga landet?

Något förenklat kan man säga att det beror på att det produceras för lite el i södra Sverige i förhållande till hur mycket el som konsumeras där. Samtidigt är överföringskapaciteten från Mellansverige ner till Skåne för låg. Det får resultatet att Skåne måste importera el från andra delar av Europa, där elpriset är betydligt högre än i övriga Sverige.