Hoppa till innehåll

Habo Energi

Habo Energi AB ägs av Habo kommun som ligger i Jönköpings län. Dotterbolaget Habo Kraft ansvarar för det kommunala elnätet. Den el som levereras av Habo Energi är till 100 % ursprungsmärkt, producerad i vattenkraftverk.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Fakta om Habo Energi

Lanserades:Uppgift saknas
Estimerat pris fast:Erbjuder inte fast pris
Estimerat pris rörligt:306,05 öre/kWh (elområde 1-3)
Antal kunder:Uppgift saknas
Bindningstid:Inte aktuellt
Påslag:Framgår inte

För- och nackdelar med Habo Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

 • Ursprungsmärkt el från vattenkraft
 • Erbjuder rörligt pris
 • Erbjuder timspotpris
 • Korta uppsägningstider
 • Flera sätt att betala

Nackdelar:

 • Erbjuder inte fast elpris
 • Oklart om bolaget köper kunders överskottsel
 • Något skralt med information på webbplatsen

Om Habo Energi

Habo är en liten kommun med färre än 20 000 invånare. Kommunens elbolag är följaktligen också litet och har som främsta uppgift att försörja närområdet med el och att distribuera fjärrvärme. Den el som levereras är till 100 % producerad i vattenkraftverk.

I koncernen ingår också två dotterbolag som hanterar det kommunala elnätet, bostäder och fiber. Omsättningen är på drygt 150 miljoner per år och rörelseresultatet är gott. Elhandeln står för två tredjedelar av omsättningen. 

Rörligt elpris

Habo Energi erbjuder endast elavtal med rörligt pris. För elområde 3, som Habo tillhör, estimeras priset till 306,05 öre/kWh inklusive moms. Samma priser gäller för elområde 1 och 2 men om du tillhör elområde 4 gör bolaget en korrigering av priset. Det tillkommer även en fast avgift på 340 kr/år.

Timpris

Habo Energi erbjuder variant med timpris i sina elavtal. Man ombeds kontakta kundtjänst för mer information om detta.

Betalningsalternativ hos Habo Energi

Det finns flera olika betalningssätt hos Habo Energi:

 • Autogiro
 • E-faktura
 • E-postfaktura
 • Faktura till Kivra

Kampanjer och rabattkoder

Det finns för tillfället inga kampanjer eller rabatter hos Habo Energi.

Dåligt uppdaterad webbplats

Habo Energis webbplats är ganska lätt att navigera i men den är inte fullständigt uppdaterad. Till exempel innehåller den en del föråldrad information om fasta priser. Informationen på hemsidan är konkret och tydlig men något knapphändig.

Finns det “Mina sidor”?Ja 
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, info@haboenergi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 036-860 24 00
Är det lätt att hitta adress?Ja, Fabriksgatan 1, 566 34 Habo

Kundtjänst

Det går att kontakta Kundtjänst hos Habo Energi på flera sätt:

 • Telefon
 • E-post
 • Besök på kontoret i Habo

Driftinformation och felanmälan

Information om strömavbrott och annan driftinformation finns under “Aktuellt”, ganska långt ner på första sidan. Det finns information om hur man gör en felanmälan men den är lite svår att hitta.

Endast grön el

All el som Habo Energi säljer kommer från förnybara källor, i form av vatten- och vindkraft. Bolaget säkerställer detta genom de ursprungsgarantierna som de köper.

Få omdömen från kunderna

Precis som de flesta små, lokala elbolag har Habo Energi få omdömen och betyg från sina kunder. De enstaka omdömen de har handlar till största del om bolagets övriga verksamhetsområden.

Omdöme om Habo Energi

Habo Energi har en webbplats som är ganska enkel att hitta i. Tyvärr innehåller den dock information som är dåligt uppdaterad, till exempel finns det ställen där man får intrycket att fast pris fortfarande erbjuds, fast detta är pausat för tillfället.

Vad gäller webbplatsens sidor som handlar om elhandeln så skulle de må bra av att broderas ut lite mer. Den allmänna information som finns är nämligen ganska knapphändig. Historiska prisuppgifter saknas till exempel, liksom närmare information om vad som gäller för den som vill teckna timspotpris, alltså ett pris som följer elbörsens priser per timme istället för att baseras på ett snitt för föregående månad. Den som är intresserad av detta måste kontakta kundtjänst för mer information.

På plussidan så är det dock bra med information om konsumenträttigheter. Det finns också energirådgivning att tillgå för den som behöver det.

Det är dessutom lätt att hitta aktuella priser och avtalsvillkor för rörligt pris och anvisat pris (det som man får om man bor inom elnätet men inte har gjort ett aktivt val av elavtal) på webbplatsen.

Det finns inte mycket kundomdömen om bolaget på nätet. Man får hoppas att det betyder att hälsan tiger still.

Vår bedömning av Habo Energi är att det är ett litet men stabilt elbolag som gör sitt jobb för konsumenter inom närområdet.

Vanliga frågor

Kan jag sälja min överskottsel till Habo Energi?

Kontakta bolagets kundtjänst för att fråga om de kan köpa elen från till exempel dina solceller.

Varför erbjuder Habo Energi inte fast pris?

Elmarknaden är just nu väldigt instabil och priset på el är mer oförutsägbart än någonsin. Habo Energi har gjort bedömningen att de inte kan erbjuda ett tillräckligt konkurrenskraftigt fast pris.