Hoppa till innehåll

Österlens Kraft

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Fakta om Österlens Kraft

Lanserades:1922
Estimerat pris fast:Erbjuds ej i nuläget
Estimerat pris rörligt:403,8 öre/kWh inkl. moms
Antal kunder:7500
Bindningstid:15 dagar uppsägningstid
Påslag:1,9 öre/kWh
Vårt Betyg:2,8

För- och nackdelar med Österlens Kraft

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

 • El från förnybara energislag kan erbjudas mot tillägg
 • Lättnavigerad webbplats
 • Information om driftstörningar lämnas
 • Eget elnät
 • Bra kundomdömen

Nackdelar:

 • Inget fast elpris kan tecknas   
 • Inga rabattkoder erbjudes
 • Inga kampanjkoder finns
 • Primärt el från fossila energislag

Om Österlens Kraft

Österlens Kraft är en liten energikoncern som som ansvarar för elnätet i ett geografiskt område som omfattar tätorterna Simrishamn och Brösarp med omnejd. Koncernen omsatte det senaste räkenskapsåret cirka 180 miljoner kronor med ett bra resultat. Elhandeln omsätter cirka 80 miljoner kronor. Av koncernens totala leveranser av el kommer 55 % från fossila energislag, 32 % från kärnkraft och 13 % från förnybara energikällor. Företaget arbetar aktivt för att främja produktion av solel.

Elpriser 

Österlens Kraft erbjuder i dagsläget endast rörligt spotpris. Aktuellt pris (september 2022) för elområde 4 är 403,8 öre/kWh exklusive moms. Elpriset består av inköpspris och påslag. Årsavgift tillkommer på 325 kr inklusive moms. Priset varierar från månad till månad och fastställs i efterhand. 

Flera olika betalningsalternativ hos Österlens Kraft

Följande betalningssätt finns:

 • E-post-faktura
 • Autogiro
 • Kivra
 • E-faktura
 • Pappersfaktura

Kampanjer och rabattkoder

Det finns inga aktuella kampanjer eller rabattkoder för Österlens kraft.

Webbplats

Webbplatsen är tydlig och lätt att navigera på. Här finns olika rubriker som kunden lätt kan klicka på för att komma vidare och hitta rätt information. Det är lätt att se var driftinformation och kontaktuppgifter finns. Det finns en sökfunktion och kunden kan logga in på Mina Sidor. Det kan vara lite svårt att hitta information om vad elpriset består av vad gäller till exempel påslag och liknande.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, info@osterlenskraft.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0414 – 285 60
Är det lätt att hitta adress?Ja, Österlens KraftTestgatan 3272 36 Simrishamn

Kundtjänst

Det går att kontakta Kundservice hos Österlens Kraft på följande sätt:

 • Telefon
 • E-post

För att komma till kundtjänstens kontaktuppgifter klickar du här.

Driftinformation och felanmälan

Det är lätt att hitta information om driftstörningar (här) och hur du gör felanmälan på webbplatsen (till telefonnummer 0414-28560).

Elavtalen

Elavtal kan tecknas i samtliga elområden i Sverige. Österlens Kraft använder till stor del fossila krafter till sin elproduktion. Kunder kan, för en extra kostnad, välja till förnybar el. Österlens Kraft köper då in förnybar el motsvarande den mängd som kunden använder.

Kundomdömen

Det finns en handfull recensioner av Österlens Kraft online. Samtliga ger högsta betyg, och flera anger gott bemötande och kunnig personal som orsak.

Vårt omdöme om Österlens Kraft

Österlens Kraft är en energikoncern med anor sedan mer än hundra år tillbaka. Moderbolag är en ekonomisk förening som får anses ge bolaget stabilitet. Elnätet omfattar hjärtat av Österlen med tätorterna Simrishamn och Brösarp. En förvånansvärt stor andel av leveranserna av el baseras på fossila bränsleslag. Mot ett tillägg kan dock kunder försäkra sig om att få leveranser med Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval.

I dagsläget tecknar Österlens Kraft endast avtal med rörliga priser som i grunden baseras på spotpris från den nordiska elbörsen.

Österlens Kraft har ingen egen produktion av el. Ansträngningar görs för att få till stånd privata investeringar i solcellsanläggningar. Bolaget samarbetar med ett lokalt företag med försäljning och montage av anläggningar. Elhandelsbolaget kan också köpa överskottsel från mikroproducenter av solel. 

Koncernens webbsida är lättnavigerad och överskådlig. Viss data släpar dock efter.

Vi ser Österlens Kraft som en liten, men mycket stabil leverantör av el inom sitt lokala område. Den miljömedvetna kunden kan efterlysa en del initiativ för att öka andelen förnyelsebar el i företagets produktutbud. 

Det finns endast ett litet antal kundomdömen. Betygen är dock uteslutande positiva. Det faktum att bolaget är medlemsägt kan sannolikt bidra till att detta lokalt förankrade bolag får så goda omdömen.

Vanliga frågor

Det finns ingen sammanställning av vanliga frågor och svar på webbplatsen. Men under fliken “Fakturafrågor” under “Kundservice” finns några frågor om detta.

Hur ofta får jag min elräkning?

Det beror på hur hög din elförbrukning är. Kunder med elförbrukning under 5000 kWh/år får en räkning var tredje månad. Vill du ha räkning varje månad så meddelar du Kundservice. Övriga kunder får elräkning varje månad.

Mätinsamling?

Österlens Kraft hämtar automatiskt in mätarställningarna från din elmätare varje månad och debiterar dig för hur mycket el du förbrukat. Om elmätaren inte får kontakt, så att siffrorna inte kommer in, görs en preliminär debitering som sedan justeras så snart siffrorna kommer in.