Hoppa till innehåll

Mälarenergi

Mälarenergi är en stor energikoncern med flera olika verksamhetsgrenar. Företaget har ett omfattande elnät i västra Mälardalen. Ett dotterbolag är verksamt med elhandel. Koncernen äger flera vattenkraftstationer. El och värme produceras dessutom i ett värmekraftverk. Fjärrvärme distribueras till flera tätorter i Västmanland. Moderbolaget i koncernen ägs av Västerås stad, medan flera dotterbolag delägs av flera kommuner.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Fakta om Mälarenergi

Lanserades:Uppgift saknas
Estimerat pris fast:6 månaders bindningstid: 686,99 öre/kWh.1 års bindningstid: 541,99 öre/kWh.3 års bindningstid: 369,49 öre/kWh.
Estimerat pris rörligt:128,49 öre/kWh (snittpris för rörligt timpris under juli 2022).
Antal kunder:Information saknas
Bindningstid:Ingen bindningstid på rörligt elpris och förvaltad elfond.
1 års bindningstid på mixavtalet 50/50
6 månader, 1 år eller 3 års bindningstid på fast elpris. 
Påslag:2,9 öre/kWh
Betyg:3,9

För- och nackdelar med Mälarenergi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

  • Rörliga timpriser 
  • Flera avtalsformer
  • Omfattande webbsida
  • Kampanjkod finns
  • Avbrottskarta

Nackdelar:

  • Kundomdömen med låga betyg
  • Inget rörligt pris baserat på månadssnitt

Om Mälarenergi

Mälarenergi är en betydande energikoncern, Koncernen omsatte 3,6 miljarder kronor det senaste räkenskapsåret och verksamheten drivs med god lönsamhet. Företagsgruppen producerar el vid vattenkraftstationer i Västmanland, Värmland och Närke.

Ett värmekraftverk i Västerås producerar el och värme. Bolaget äger ett av Sveriges största solcellsparker. Den el som levereras kommer från förnybara energislag. Kunden kan själv välja om elen ska komma från vind, vatten eller sol. Av den total försäljning av el produceras 84 % med förnybara energislag och 6 % i kärnkraftverk medan resten kommer från fossila bränslen och torv.

Bli kund hos Mälarenergi

Mälarenergi har en mängd olika elavtal att välja mellan. Innan man tecknar sig som kund kan det vara bra att läsa lite kring avtalen. Är man redo att teckna ett elavtal gör man så här för att komma igång:

  1. Besök Mälarenergi här
  2. Skriv in avtalsstart, postnummer och din ungefärliga årsförbrukning. 
  3. Klicka på nästa och välj elavtal.
  4. Nu får du som kund möjlighet att välja vilken källa du vill ha till din el. Välj energikälla och gå vidare för att fylla i ditt personnummer. 

Elpriserna

Mälarenergi har en mycket fyllig sida om sina elpriser. Här kan man hitta all information som finns att tillgå kring priser, som till exempel: aktuella priser, historiska priser, jämförelsepriser, spotpriser, de kostnader som läggs ihop till priserna och faktorer som påverkar elpriset. 

En del information är kompletterad med bilder och tabeller som gör det enkelt att följa elprisernas utveckling. Följer man denna utveckling de senaste åren ser man en kraftig ökning av de rörliga elpriserna mot slutet av 2021. Under 2022 var elpriset som högst i mars (183,30 öre/kWh) och som lägst i februari (115,16 öre/kWh). Här anges priserna som totalkostnad inklusive moms och påslag för vattenkraft men utan kostnaden för elnätet som faktureras separat. 

Det rörliga elpriset – timpris

Rörligt pris som tecknas för Mälarenergi är ett timpris som varierar med spotpriserna på elbörsen. Mälarenergi redovisar aktuella spotpriser här. Genomsnittspriset för elområde 3 inklusive moms för juli 2022 var 128,49 öre/kWh. 

Fast pris och mixavtal

Fast elpris beror på bindningstiden och är i nuläget (september 2022, elområde 3, inklusive moms):

  • 6 månaders bindningstid: 686,99 öre/kWh.
  • 1 års bindningstid: 541,99 öre/kWh.
  • 3 års bindningstid: 369,49 öre/kWh.

Elpriset för ett mixavtal med 50/50 rörligt/fast pris ligger just nu på 335,12 öre/kWh.

Förvaltad elfond

Med en förvaltad elfond köps elen in i förväg och under perioder då spotpriset på elbörsen Nord Pool är lågt. För juli 2022 var kWh-priset 109,65 öre/kWh. 

Betalningssätt

Mälarenergi erbjuder de vanliga betalningssätten som autogiro, e-faktura och e-postfaktura. Det går även att betala sin faktura genom pappersfaktura, sms-faktura och genom Kivra. En intressant tjänst som Mälarenergi tillhandahåller är autogiro med utjämnad betalning där man kan ta föra över höga månadskostnader till månader då kostnaderna är lägre. 

Kampanj- och rabattkoder 

Tecknar man ett elavtal med Mälarenergi kan man använda kampanjkoden “våren2022” för att slippa betala den fasta avgiften under det första året. 

Malarenergi.se – en kundinriktad webbplats

Det är lätt att ta sig runt på Mälarenergis webbplats. Med stora symboler i tydliga rutor ser man snabbt var man kan klicka sig fram. Informationen är lättfattlig och kundinriktad. I vissa fall finns det även ett stöd i form av videoklipp som hjälper till att förklara eller berätta delar som kan vara svårt att ta in enbart från text. 

Sidorna som ger information och förklarar saker som elpriser, elavtal, elhandel och liknande, är mycket gedigna. Har man tid kan man lära sig mycket. Det är inte heller svårt att förstå vilka sorts elavtal som Mälarenergi tillhandahåller eller annat man behöver veta innan man skriver upp sig som kund hos bolaget. 

Webbplatsen är gedigen och kundinriktad. Det enda som drar ner betyget lite är att texten i rullgardinsmenyerna är liten och kan vara lite svår att läsa för vissa personer. Det hade det varit bra med lite enklare sammanfattningar på de informationssidor som är lite längre. För den som har dyslexi eller svårt att hålla koncentrationen kring längre texter finns det tyvärr få alternativ. 

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Nej
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 021 – 39 50 00
Är det lätt att hitta adress?Ja, Box 14, Gasverksgatan 7, 721 03 Västerås  

En heltäckande support hos Mälarenergi

Hos Mälarenergi finns det många alternativ för att kontakta kundtjänst. Det går att starta upp Mälarenergis chattbot som kallas för Melker. Om Melker inte kan hjälpa till med svaret skickas man vidare till kundtjänst. 

Det går även bra att ringa kundtjänst eller kontakta supporten via mejl. Ytterligare ett alternativ är att fylla i ett onlineformulär direkt i webbläsaren och på så sätt beskriva vad man vill ha hjälp med. Dessutom har Mälarenergi lyckats kombinera många bra informationsvägar med ett tydligt symbolspråk på webbplatsen som gör det lätt att hitta rätt. 

Avbrottskarta 

Har man strömavbrott kan man besöka Mälarenergis avbrottskarta för få mer information kring driftstörningen. Avbrottskartan hittar man här. På samma sida hittar man även en länk som tar en vidare till en lista över planerade strömavbrott. Man kan också välja att få aktuell information skickad till sig per mejl eller sms.

Felanmälan via chat

Mälarenergi har två alternativ för felanmälan: telefon och chatt. Innan man gör sin felanmälan finns en checklista som man kan gå igenom för att vara säker på att felet inte ligger i till exempel en utlöst säkring eller propp. 

En rik palett av elavtal

Få elhandelsbolag har så många alternativ till elavtal som Mälarenergi. Förutom de traditionella elavtalen för rörligt timpris och fast elpris erbjuder elbolaget andra lösningar tillsammans med rekommendationer om vilka avtal som kan vara lämpliga beroende på vilken typ av kund man är. 

Mälarenergi rekommenderar kunder som har råd med kraftiga svängningar i elpriset att teckna ett rörligt elprisavtal som över tid blir ett av de allra billigaste. Mälarenergis avtal med rörligt elpris är ett timprisavtal där man kan planera sin elanvändning till tider då timpriser gör tillfälliga dykningar på elbörsen.

En typ av avtal som är vanlig hos andra bolag, men som saknas här är rörligt pris som baseras på ett snitt för föregående månads timpriser på elbörsen.

Elavtal med förutsägbara kostnader

För de kunder som inte har råd att följa med häftiga svängningar på elbörsen finns det flera olika alternativ. Med ett fast elprisavtal binder man elpriset på mellan 6 månader och ett år. Om man binder elpriset så blir det lite högre, men det ger å andra sidan inga plötsliga överraskningar. 

Ett annat alternativ är att teckna ett avtal för en förvaltad elfond där man låter Mälarenergi handla in elen när den är billig. Det går även att teckna mixavtal där man kan få 50 % av elen till rörligt elpris och 50 % av elen till fast elpris, eller vintersäkra kostnaderna genom att låsa elpriset just över vintermånaderna då de har en tendens att bli högre och lite mer variabla. Här kan man läsa mer om de olika avtalen och deras innebörd. 

Uppsägningstid 

Uppsägningstiden för förvaltad elfond är 3 månader och för rörligt timpris 1 månad.

Få och negativa kundrecensioner

Mälarenergi har en mycket gedigen webbplats med stort kundfokus. Däremot verkar inte kunderna vara riktigt nöjda. Sökningar på Trustpilot och Facebook och liknande ger få träffar. Det är inte många kunder som lämnat omdöme om elbolaget, men de som gjort det har gett låga omdömen. 

På Trustpilot får Mälarenergi 2,6 av 5 möjlig poäng i snitt. De som är missnöjda klagar på dåligt kundbemötande. Ett liknande mönster finns på Facebook. På Google verkar möjligheten till att lämna omdöme vara avstängd.  

Inga varningar utfärdade

Sökningar på listor över oseriösa elhandelsbolag ger inga träffar på Mälarenergi. Företaget är inte ett blufföretag. 

FAQ

Kan man köpa Mälarenergis el från hela Sverige?

Ja, Mälarenergi är ett elhandelsbolag som säljer el till kunder i hela Sverige. Bor man inom Mälarenergis elnät som sträcker sig i västra mälardalen är det dessutom Mälarenergi som är nätleverantör. Man kan inte välja nätleverantör men man kan välja att köpa själva elen från vilket elhandelsbolag som helst. 

Hur stort är Mälarenergi?

Mälarenergi är ett bolag som ägs av Västerås stad och i nuläget har 707 anställda. Av dessa är 68 % män. Bolaget har 5 dotterbolag: Mälarenergi Elnät AB, Mälarenergi Vattenkraft AB, Mälarenergi Försäljning AB, Mälarenergi Vatten AB och Fibra AB. Mälarenergis omsättning under 2021 var 3,6 miljarder kronor.

Kan jag sälja min överskottsel till Mälarenergi?

Mälarenergi köper in el från mikroproducenter. För att bli mikroproducent ansluter man sin solcellsanläggning till elnätet och sluter ett avtal om försäljning. I de fall solcellerna producerar mer el än vad som går åt i bostaden säljs elen vidare. Är man mikroproducent får man en skattereduktion från skatteverket och en ersättning på överskottselen från Mälarenergi. Denna motsvarar spotpriserna på elbörsen med ett tillägg på 20 öre/kWh under det första året. 

Slutsatser

Mälarenergi är en betydande leverantör av el i mellersta Sverige och kan även leverera el till hela landet. De olika företag som ingår i företagsgruppen ägs av kommuner i Västmanland. Bolaget har egen produktion av såväl vatten- som solkraft. Huvuddelen av försäljningen av el baseras på produktion med fossilfria energislag. 

Mälarenergi erbjuder en bred palett av elavtal. Rörligt elpris med timpris erbjudes, där kunden ges möjlighet att styra sin förbrukning över dygnet. Fast pris kan tecknas med bindningstid från 6 till 36 månader. Vintersäkring av elpriset är ett annat exempel på avtal. Något rörligt pris baserat på månadssnitt finns dock inte.

Liksom flera andra energibolag ger Mälarenergi kunden möjlighet att välja från vilka energislag den köpta elen ska komma. En satsning sker också på produktion av solel och elhandelsbolaget köper dessutom överskottsel från mikroproducenter. 

Bolagets webbsida är omfattande och ger tydlig information om avtalsvillkor vid köp av el.

Vi ser Mälarenergi som ett trygg och seriös leverantör av el.

I de kundomdömen som finns om bolaget är betygen relativt låga.