Hoppa till innehåll

Svea Solar

Svea Solar är en relativt ny aktör på svensk elmarknad. Företagets affärsidé är att sälja eller leasa ut solcellsanläggningar. Marknaden består av privata kunder, bostadsrättsföreningar, lantbruk och industriföretag. Kunderna producerar därigenom el för egen förbrukning, men delar av förbrukningen säljs till Svea Solar enligt särskilt avtal. 

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Fakta om Svea Solar

Lanserades:2014
Estimerat pris fast:Erbjuder inte fast pris
Estimerat pris rörligt:292,50 öre/kWh (elområde 3)
Antal kunder:Uppgift saknas
Bindningstid:Ingen bindningstid
Påslag:2 öre/kWh
Vårt Betyg:3,6

För- och nackdelar med Svea Solar

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

  • Avtal om förnybar el från solceller tecknas
  • Rörligt timpris
  • Rabattkod finns
  • Flera betalningssätt
  • Bra kundomdömen

Nackdelar:

  • Avtal om fast elpris kan inte tecknas
  • Ingen information om driftstörningar

Om Svea Solar

Svea Solar kan betraktas som ett uppstartsföretag med en utpräglad miljöprofil. Företaget satsar helt och hållet på solkraft. Det senaste räkenskapsåret redovisar bolaget en omsättning på 1 miljard kronor med ett negativt rörelseresultat på 200 miljoner kronor. Förutom i Sverige är bolaget verksamt utomlands. Bolagets kompetens är att sälja och driftsätta solcellsanläggningar samt bedriva handel med solel.

Rörligt elpris

Svea Solar erbjuder rörligt timpris som är baserat på dels var du bor i Sverige, dels din förbrukning. Ett estimerat pris inom elområde 3 för ett hushåll med en årlig förbrukning på 15 000 kWh är 292,50 öre/kWh.

Utgår endast från timpriser

Elpriserna hos Svea Solar utgår från timpriser, vilket innebär att de estimerade priserna är genomsnittspriser. Det betyder att du betalar vad elen kostar vid det tillfälle då du förbrukar den.

Betalningsalternativ

Det finns flera olika sätt att betala för elen hos Svea Solar:

  • Autogiro
  • E-faktura
  • E-postfaktura

App där fakturorna finns

Svea Solar har en app som följer med elavtalet. Där kan du se alla dina betalda och obetalda fakturor.

Kampanjer och rabattkoder

Svea Solar har just nu en kampanj där de erbjuder de 300 första privatpersonerna som tecknar leasingavtal för solceller fri månadshyra det första halvåret efter installationen.

Modern webbplats

Svea Solar har en modern webbplats med snygg design. Menyerna är enkla att hitta i men det finns ingen sökfunktion som underlättar för besökaren. Bolagets främsta fokus är att sälja solceller, och mycket av informationen på webbplatsen handlar om deras produkter.

Finns det “Mina sidor”?Nej
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, info@sveasolar.com
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 010-1712640
Är det lätt att hitta adress?Ja, St Eriksgatan 117113 43 Stockholm

Ingen vanlig kundtjänst

Svea Solar har ingen kundtjänst i vanlig bemärkelse, men det finns kontaktuppgifter för både telefon och e-post.

Driftinformation och felanmälan

Svea Solar äger inget elnät och har därför ingen information om driftstatus eller felanmälan på sin webbplats.

Endast solenergi

Svea Solars affärsidé är att sälja solceller, antingen som produkter eller genom leasing. De köper sedan elen som kunderna producerar. Elen som de säljer kommer till 100 % från solkraft. De är certifierade med Bra Miljöval som Naturskyddsföreningen står bakom.

Goda omdömen av kunderna

Svea Solar har många betyg och kommentarer från kunder på olika sajter för recensioner och omdömen. De får överlag mycket positiva omdömen och många kunder verkar vara nöjda med sina solceller. De negativa omdömena handlar framför allt om att bolaget är svåra att få tag på och har långa svarstider.

Vårt omdöme om Svea Solar 

Svea Solar är i allra högsta grad ett profilerat företag med total fokusering på solenergi. Under senaste tid har bolaget fått stor uppmärksamhet i media. Efterfrågan på solcellsanläggningar har exploderat, vilket naturligtvis beror på den kris på elmarknaden som just nu råder (hösten 2022).

Bolaget tecknar idag enbart avtal med rörligt timpris, som i sin tur baseras på de spotpriser som gäller på den nordiska elbörsen. 

Eftersom Svea Solar inte förfogar över något eget elnät, kan ingen information lämnas om driftstörningar. 

Svea Solar är engagerat i uppbyggnad av större solcellsparker och köper naturligtvis också överskottsel från mikroproducenter.

Svea Solar är ett utpräglat teknikbolag, och med det följer att bolaget har en modern och detaljerad webbsida. Detaljinformation lämnas om solceller och hur solcellsanläggningar fungerar. Uppgifter om elpriser är klara och tydliga.

Vi bedömer Svea Solar som en uppstickare på svensk elmarknad med inriktning på en specifik nisch inom förnybar el. Vi kan naturligtvis inte värdera om bolagets affärsmodell långsiktigt håller. Vi ser dock bolaget som en intressant leverantör av el till ett miljömedvetet kundsegment. 

Det finns flera recensioner och kundomdömen om företaget. Betygen är i allmänhet goda, men i något fall finns kritik om långa svarstider.

Vanliga frågor

Vad består det rörliga priset av?

Det rörliga priset består av timbaserat spotpris, kostnad för elcertifikat och olika avgifter, samt moms på 25 %.

Kan jag teckna ett elavtal med Svea Solar var som helst i Sverige?

Ja, det spelar ingen roll var du bor. Ditt rörliga pris beror dock på vilket elområde du bor i.