Hoppa till innehåll

Tibber

Tibber är ett privatägt bolag som ägarna själva beskriver som en utmanare inom energibranschen. Den grundläggande affärsidén uppges vara att sälja mindre mängd el till den enskilda kunden. Kunden ska kunna sänka sina kostnader för el. Förutom sedvanlig elhandel säljer därför Tibber applikationer och utrustningar för att kunden bättre ska kunna styra sin energiförbrukning. 

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Fakta om Tibber

Lanserades:2015
Estimerat pris fast:endast timpris
Estimerat pris rörligt:endast timpris
Antal kunder:ca 200 000
Bindningstid:ingen bindningstid
Påslag:inget påslag
Betyg:3,3

För- och nackdelar med Tibber

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

 • Erbjuder timpris
 • Förnybar el till 100 %
 • Köper överskottsel
 • Rabatt erhålles vid nyteckning av avtal
 • Ersättning till den som rekryterar ny kund

Nackdelar:

 • Inget fast pris
 • Knapphändig information på hemsidan
 • Ingen information om driftstörningar
 • Ingen egentlig kundtjänst
 • Oklart hur felanmälan ska göras

Lite mer om Tibber

Tibber får än så länge betraktas som en mindre aktör på svensk elmarknad. Det senaste räkenskapsåret omsatte bolaget cirka 600 miljoner med ett bra rörelseresultat. Jämfört med tidigare år ökade omsättningen tio gånger. 

Förutom verksamhet i Sverige arbetar företaget även i Norge och Tyskland. Affärsidén för Tibber är inte att tjäna pengar på den direkta försäljningen av el. Leveranserna uppges ske till inköpspris. Bolaget erbjuder istället ett smart och digitalt timprisavtal via en app. För detta betalar kunden en fast månadsavgift. De leveranser av el som sker baseras till 100 % på förnybara energislag.

Tid som behövs: 6 minuter.

Så kommer du igång hos Tibber

 1. Gå till tibber.com här.

 2. Tryck på “Byt till Tibber”

 3. Registera ett konto genom att fylla i mail och lösenord

 4. Jämför priser och välj avtal

 5. Välj startdatum

 6. Fyll i dina uppgifter

Allmänt om priser

På Tibbers hemsida kan du jämföra Tibbers elpriser med 88 andra bolag, i en rullmeny. Enligt Tibber själva är de 7,1 procent billigare än de största elbolagen. De hävdar även själva att de inte tjänar något alls på kundernas förbrukning. 

Tibbers el är 100 procent förnybar. 

Tibber erbjuder endast timpris

Tibbers hela företagsidé är att ge kunderna makten över sin elkostnad. De erbjuder därför endast timprisavtal, men med olika automatiska funktioner och information kring när elen är billigast. För att få tillgång till appen betalar du 39 kronor i månaden. Elen får du till inköpspris. I appen finns bland annat funktioner där din elbil laddas under dygnets billigaste timmar, vilket vanligtvis är kring midnatt. 

Tibbers tanke är att när du som konsument kan se i realtid hur elpriset skiftar och svänger kan du göra klokare och billigare val angående din elkonsumtion. 

Tibbers spotpris gällande solceller

Om du själv producerar överskottsel, exempelvis genom solceller, kan du koppla din produktion till Tibber. Du kompenseras då med spotpriset som gäller för den tid när elen produceras. Spotpriset baseras på den nordiska elbörsen Nord Pool. 

Pris per kilowattimme svårt att avgöra

Eftersom Tibber endast erbjuder timpris är det svårt att avgöra det exakta priset per kilowattimme. Det skiftar kraftigt beroende på var i landet du befinner dig, samt vilken tid på dygnet du mäter. Det finns dock ett prisexempel på Tibbers hemsida, som baseras på information från Energimarknadsinspektionen. 

Enligt exemplet blir månadskostnaden i elområde 3, för 1500 kWh, 4 109 kronor. Enligt Tibber själva är det i snitt 7,1 % billigare än de största elbolagen. 

Du kan betala för din el på olika sätt hos Tibber

Autogiro, e-faktura, faktura via mailen – välj själv.

Med autogiro sköts betalningen automatiskt

Du kan betala via autogiro hos Tibber. Då dras pengarna automatiskt från det konto du valt. På så vis behöver du inte oroa dig eller hålla reda på när det är dags att betala. Betalningen sköter sig själv. Du anmäler autogiro via Tibbers app eller hemsida. Pengarna dras på fakturans förfallodatum. 

Alternativet för e-faktura finns

Om du vill kan du få e-faktura från Tibber. 

Du anmäler e-faktura via din bank. Det är vanligt att det inte går att göra i bankappen i din mobil, utan du kan behöva logga in via dator. Du kan välja att se statusen på dina e-fakturor via Tibberappen.

Din faktura kommer via e-post

Om du inte aktivt valt bort alternativet så kommer din faktura från Tibber via e-post, samt att det går att se den i appen. 

Det finns kampanj- och rabattkod hos Tibber

Tibber har en inbjudanskod som ger dig 500 kronors rabatt i deras butik när du nytecknar avtal hos dem. Koden är:  p5l0zfjn

Om du värvar en vän får både du och din vän 500 kronor att handla för i Tibbers butik. 

Så här upplevs tibber.com

Hemsidan känns som reklam

Tibbers hemsida ser vid första anblick professionell och inbjudande ut. Det finns snygga ikoner och bilder, samtidigt som färgskalan och temat är genomgående. Högst upp på sidan finns olika kategorier att välja mellan. 

 • Elavtal
 • Smart styrning
 • Store
 • Magazine
 • Support

Tyvärr är informationen knapphändig och svår att hitta. Det krävs många klick innan man svart på vitt hittar att Tibber endast erbjuder timpris. Den information som finns att tillgå är utspridd på många olika ställen, vilket gör sidan rörig och opedagogisk när man letar efter något specifikt. Det finns ingen sökfunktion, chatt eller chattbot, vilket gör det ännu svårare att hitta det man söker. Det verkar finns mycket information i appen, eller under Mina sidor, men det kommer man inte åt om man inte är kund.

Mycket av texten som finns handlar främst om att Tibber är ett bättre elbolag än konkurrenterna, vilket gör att det mer känns som en säljande reklamtext än matnyttig information. Under de olika flikarna eller kategorierna upprepas mycket. Både text och bilder är samma oavsett vilken kategori man har klickat på. Det som upprepas mest är “Bli kund och ladda ner appen”, vilket inte är så användbart för icke-kunder. 

Under kategorin “Store” finns en mängd olika apparater som du kan installera i ditt hem och sedan koppla till appen. Exempelvis laddbox för elbil och uppvärmning. Det framgår dock inte om man kan använda appens automatiska funktioner utan de olika apparaterna. 

Du kan även köpa så kallad merch, alltså kläder och produkter med Tibbers namn och logga på. Mycket av hemsidan går med andra ord ut på att marknadsföra sig själva, eller göra merförsäljning. 

Språket på sidan är nog tänkt att upplevas som familjärt, coolt och nytänkande. Men med rubriker som “Ölchock – hot, hot, hot!” upplever man snarare en avsaknad av professionalism och en stark känsla av att någon försöker för mycket. 

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Nej
Är det lätt att hitta telefonnummer?Nej
Är det lätt att hitta adress?Nej

Supporten hos Tibber är ovanlig

Kundtjänst är svår att hitta

Tibber har ingen kundtjänst i ordets vanliga bemärkelse. När du klickar på “Support” kommer du istället till något som liknar en blogg. Det finns olika artiklar med olika teman. Det framgår inte vilken roll författaren av artikeln har, utan den är endast signerad med ett namn. Det gör det svårt att avgöra om det är anställda, kunder eller marknadsförare som har gjort inlägget. Det krävs många klick innan man hittar vad man söker. 

Under supportkategorin finns en chatt, med oklara öppettider. Det står att man enkelt kan nå supporten via appen. Men det är ju inget som går att avgöra innan man är kund. 

Efter mycket efterforskning och många klick i diverse artiklar kan man läsa att man kan nå Tibbers support via mejl mellan klockan 9 och 17 måndag till torsdag, och 9 till 16 på fredagar. 

Strömavbrott eller störning 

Vid strömavbrott eller driftstörning hänvisar Tibber till ditt elnätsbolag. 

Felanmälan verkar svårt

Det är oklar hur en felanmälan går till hos Tibber. Det går bara att gissa att det kanske utförs via appen, eller att Tibber hänvisar till ditt elnätsbolag. På hemsidan finns ingen information i alla fall.

Tibbers tanke kring el och elavtal

Tibber erbjuder endast timpris, vilket är ett rörligt pris som förändras varje timme. Priset varierar beroende på hur mycket el som används vid just det tillfället. Genom att ha timpris kan man utnyttja elprisernas naturliga svängningar och anpassa sin elkonsumtion därefter. När de flesta sover kan man således passa på att använda torktumlaren eller ladda sin elbil, eftersom priset då är lägre. I Tibbers app kan man följa elpriset i realtid och på så vis planera när man använder mest el. 

Helt utan uppsägningstid

Det finns ingen uppsägningstid hos Tibber. Det framgår dock inte om de specialanpassade apparater man köpt via Tibber slutar fungera om man byter elavtal. 

Kunderna är mestadels positiva

På Trustpilot har Tibber 3.9 stjärnor av 5 möjliga. Hela 64 % har gett betyget “Excellent”. Det finns 259 recensioner. De flesta vittnar om att de sparat mycket pengar sedan de bytte elbolag, men det riktas även hård kritik mot avsaknaden av traditionell support och kundtjänst. Majoriteten av de negativa recensionerna skriver att de har väntat i flera månader på svar från kundtjänst. Tibber kommenterar att de beklagar men att de har ovanligt mycket att göra just nu. 

Tibber är inte en bluff

Det finns inga varningar om att Tibber är ett blufföretag. 

Frågor och svar

Kan alla bli kunder hos Tibber, oavsett var man bor?

Ja, alla kan bli kunder eftersom du kan använda dig av elnätsbolaget där du bor och bara köpa elen av Tibber. 

Vad kostar det att använda Tibber och få tillgång till appen?

Tibber har inga påslag eller dolda avgifter, men en månadskostnad på 39 kronor.

Slutsatser 

Tibber får betraktas som en uppstickare på svensk elmarknad. Bolaget erbjuder en helt och hållet fossilfri el, men har själv vare sig elnät eller produktion av el. Istället tjänar bolaget pengar på att som elhandelsbolag sälja el till inköpspris i kombination med att ta betalt för smarta appar. 

Tibber erbjuder endast ett avtal med timpris. Med hjälp av smarta och automatiserade funktioner kan kunden styra sin elförbrukning över dygnet, exempelvis när på dygnet kundens elbil ska laddas. 

Det är obekant hur Tibbers leveranser fördelar sig på olika energislag. Tibber uppmuntrar till produktion av solel och kan köpa överskottsel från mikroproducenter.

Bolagets webbsida är elegant utformad, men det kan ta lång tid att finna aktuella erbjudanden. Stor del av hemsidan ägnas också åt att kritisera de större aktörerna på svensk marknad. Normalt är det ett axiom att inte kritisera sina konkurrenter.

Vi ser Tibber som ett intressant företag inom energibranschen som bygger sin verksamhet på modern teknologi. För den som känner sig bekväm med att använda denna typ av hjälpmedel kan leveranser av el från Tibber vara ett bra alternativ.

Det finns ett antal kundomdömen, där bolaget ges bra betyg. Det finns dock de som ifrågasätter bolagets kundtjänst.