Hoppa till innehåll

Uddevalla Energi

Uddevalla Energi består egentligen av flera olika bolag som svarar för sedvanliga samhällstjänster inom en kommun. Ett av bolagen ansvarar för distribution av elektricitet via sitt elnät. Ett annat bolag levererar el genom elhandel. Till detta kommer bolag med ansvar för fiber, renhållning samt vatten och avlopp. Bolagsgruppen ägs av kommunen.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Fakta om Uddevalla Energi

Lanserades:1937
Estimerat pris fast:erbjuds ej under rådande elprisläge
Estimerat pris rörligt:124,10 öre/kWh
Antal kunder:26 000
Bindningstid:varierar beroende på elavtal
Påslag:3,30 öre/kWh
Betyg:3,5

För- och nackdelar med Uddevalla Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elleverantören.

Fördelar:

 • Rörligt timpris erbjudes
 • El från 100 % förnybara energikällor
 • Lättnavigerad hemsida
 • Information om driftstörningar uppdateras
 • Flera betalningsalternativ

Nackdelar:

 • Inget fast pris erbjudes
 • Ingen rabattkod
 • Ingen kampanjkod
 • Kundomdömen med blandade betyg

Om Uddevalla Energi

Uddevalla Energi är en koncern som enligt senaste årsredovisningen omsätter 700 miljoner kronor och har ett bra rörelseresultat. Bolaget producerar vattenkraftsel vid sex olika kraftstationer. El och värme genereras vid bolagets kraftvärmeverk. Koncernen har också investerat i en solcellspark och i laddstolpar för elbilar. Den el som säljs kommer i huvudsak från vattenkraft. En del av elen härrör från förbränning av organiskt avfall.

På det här sättet kommer du igång:

Tid som behövs: 5 minuter.

På det här sättet kommer du igång:

 1. Gå in på uddevallaenergi.se.

 2. Gå in under “Privat” och och klicka på “Teckna elavtal”.

 3. Välj elavtal, avtalsstart och fyll i kontaktuppgifter.

 4. Välj betalningsalternativ.

 5. Tryck på “Skicka”.

Om priserna hos Uddevalla Energi

Priserna hos Uddevalla Energi inkluderar elpris, elcertifikat, avgift för påslag och moms. Gemensamt blir detta priset som kunderna betalar. 

Allmänt om priser

Precis som för alla elbolag har priset hos Uddevalla Energi påverkats av rådande läge. Därför har priserna gått upp under 2022 i jämförelse med andra år. Priset för el under mars 2022 var 140,33 öre/kWh. 2019 var priset 44,17 öre/kWh. Jämförs sedan priserna för juli var priset 2019 39,24 öre/kWh och 2022 kostade elen 95,82 öre/kWh. 

Om rörligt elpris

Uddevalla Energi erbjuder rörligt elpris med 100 % förnybar energi. Det beräknade priset från förra månaden var 124,10 öre/kWh. Till detta tillkommer en påslagsavgift och en fast månadsavgift på 27 kronor. Med rörligt elavtal har du ingen bindningstid och avtalet förlängs automatiskt. Faktureringen sker månadsvis och du väljer själv betalningssätt. 

Om fast pris

Under rådande prisläge för el erbjuder Uddevalla Energi inte avtal med fast pris. Det har funnits tidigare och ska återkomma när läget förändras. Enligt Uddevalla Energi är det bara tillfälligt pausat. 

Om timpris

Däremot erbjuder Uddevalla Energi rörligt elavtal med timpris. När du har timpris betalar du det elen kostar just vid tillfället då du använder den. Elavtal med timpris kan därför vara bra för dig som vill ha koll på rådande elpris och kan välja när du ska använda mest el. Detta faktureras sedan månadsvis. Det tillkommer också en kostnad varje månad med en avgift på 27 kronor.

Om pris för hybrid

Uddevalla Energi har nyligen lanserat ett nytt elavtal som kallas för hybrid. Det är en blandning mellan fast elpris och rörligt. Det är ett förvaltat avtal där förvaltare på Uddevalla Energi håller koll på elmarknaden åt dig och köper in el i förväg när det kan vara mest gynnsamt. På så sätt ska du som kund slippa pristoppar, utan att behöva missa prisnedgångar. 

Om spotpris

Spotpriset är det som avgör vilka priser kunderna behöver betala för sina elavtal. Uddevalla Energi gör en prismodell baserad på Svenska Kraftnäts volymvägda genomsnitt för föregående månads spotpris från Nord Pool. Det är spotpriset som elbolag behöver betala för att köpa in el på elbörsen.

Uddevalla Energis snittpris bygger på förbrukningen i Sverige (timme för timme) gånger spotpriset (timme för timme). Detta läggs ihop och delas sedan med den sammanställda förbrukningen.

Om kWh-pris

Jämförs Uddevalla Energis kWh-pris mellan olika förbrukningsmodeller kan kunder se hur priset utvecklas. För 2 000 kWh ligger priset på 140,30 öre/kWh. För 5 000 kWh är priset 130,58 öre/kWh. Den sista förbrukningsmodellen är för 20 000 kWh med kostnaden 125,72 öre/kWh.

Olika betalningsalternativ hos Uddevalla Energi

Uddevalla Energi erbjuder olika sätt för sina kunder att betala sina fakturor. 

Om autogiro

Som kund hos Uddevalla Energi kan du betala din elräkning med hjälp av autogiro. Du kan anmäla det direkt till din egen internetbank. Kostnaden för elen kommer att dras automatiskt från ditt konto vid varje förfallodag. Du kan också använda dig av formuläret som finns på Uddevalla Energis webbplats för att teckna autogiroavtal. Behöver du ytterligare hjälp kan du ringa kundtjänsten. 

Om e-faktura

Du kan dessutom välja att få fakturan som e-faktura. Detta anmäler du också till din internetbank. Fakturan kommer sedan att skickas dit direkt och du kan där granska och betala den. Du måste själv hålla koll på fakturan och betala den vid förfallodagen. 

Om andra sätt att betala för sin el

Förutom autogiro och e-faktura kan du få din faktura som vanlig pappersfaktura. Har du e-faktura eller pappersfaktura betalar du den till Uddevalla Energis bankgiro, BG 5865-3528. Du väljer betalningsalternativ när du tecknar elavtal, men kan också ändra det i efterhand. Dessutom kommer du att kunna välja att få din faktura via Kivra från och med 1 oktober. 

Kampanj- och rabattkoder

Uddevalla Energi har emellanåt olika erbjudanden i form av kampanjkoder och rabattkoder. Det har funnits kampanjer för att flytta över kunder till e-faktura istället för vanlig pappersfaktura. Det har också funnits rabatter för exempelvis solceller. Däremot finns ingen kampanjkod eller rabattkod tillgänglig i skrivande stund.

Om uddevallaenergi.se

Uddevalla Energi har gjort det enkelt för besökare på deras hemsida uddevallaenergi.se. Startsidan är gjord för att lätt kunna leda dig vidare till sådant som du kan behöva. Överst på sidan kommer du både åt kundtjänst och kan logga in på “Mina sidor”. Direkt på startsidan finns dessutom genvägar till driftinformation, flyttanmälan och nyheter från Uddevalla Energi.

Finns det “Mina sidor”?Ja,https://minasidor.uddevallaenergi.se/
Är det tydligt var man loggar in?Ja 
Är det lätt att hitta mejladress?Ja,kundservice@uddevallaenergi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja,0522-58 08 00 
Är det lätt att hitta adress?Ja, Uddevalla Energi AB Strömberget 451 81 UDDEVALLA

Kundtjänsten hos Uddevalla Energi

Uddevalla Energis kundtjänst kan nås via telefonnummer 0522-58 08 00 och via e-post till adress kundservice@uddevallaenergi.se. Bolaget finns även på Facebook och kan därför kontaktas via facebook.com/uddevallaenergi. Det är öppet vardagar måndag till torsdag, kl 08.00–16.30. Det är också öppet under fredagar, men då gäller tiderna 08.00–15.00.

Det är också möjligt att besöka Uddevalla Energi på Strömberget, Lilla Nygatan 7 i Uddevalla. Det är öppet måndag till torsdag, kl. 08.00–12.00 samt 13.00–16.30. Under fredagar är det öppet kl. 08.00–12.00 och 13.00–15.00.

Hitta information om strömavbrott och driftstörningar

Information om strömavbrott och andra driftstörningar kan hittas under “Driftinformation” direkt på startsidan för uddevallaenergi.se. Klickar du in kommer du till en karta över området för Uddevalla Energi. Här står även om det pågår ett strömavbrott eller någon driftstörning. Du kan därmed se vilka områden som är berörda. Dessutom finns information angående de senaste driftstörningarna med datum för när det inträffade. 

Felanmälan och journummer

Skulle det uppstå ett fel hemma hos dig behöver detta felanmälas. Det kan du göra genom att ringa kundtjänsten under öppettiderna. När det inte är öppet kan du ringa till journummer 0522-58 08 00 och sedan trycker du 1 för felanmälan. 

Mer om elavtalen

Uddevalla Energi har flera typer av elavtal för att kunna tillgodose sina kunders olika behov. Förutom de vanliga fasta och rörliga elavtalen finns även rörligt elavtal med timpris och anvisat elpris. Dessutom har det kommit ett nytt elavtal som är en blandning mellan fast och rörligt elpris, kallat hybrid.

Om uppsägningstid

Uppsägningstiden för alla elavtal hos Uddevalla Energi är en månad. Med fast pris binder du avtalet på 1, 2 eller 3 år, men uppsägningstiden förblir densamma. 

Kundernas åsikt

Det finns flera recensioner för Uddevalla Energi över internet. De hittas dock varken på Trustpilot eller Reco. Det finns 14 omdömen på Google. Där har Uddevalla Energi betyget 2.7 av 5. Det finns också 3 recensioner på hitta.se. Betyget är högre där med 4.3 av 5. Hos Google finns det 14 recensioner och hos hitta.se är det 3 stycken.

Varning om bluff finns inte för Uddevalla Energi

För att hjälpa konsumenter finns det idag listor med varning om bluff för vissa företag. Är du orolig över något kan du därför kolla upp bolag på dessa sidor, exempelvis Svensk handels varningslista, och få veta om det finns några varningar. Uddevalla Energi har inga varningar om sig. 

Vanliga frågor och svar

Det kan uppstå många frågor och förhoppningsvis kan du hitta några svar nedan.

Hur gör jag för att förnya mitt elavtal hos Uddevalla Energi?

När ditt elavtal är på väg att gå ut kontaktar Uddevalla Energi dig med ett omteckningskort. Det innebär att du enkelt kan förnya ditt avtal. Gör du inte det kommer du att automatiskt få ett nytt avtal med rörligt pris.

Jag ska flytta och byta adress, kan jag ta med mig mitt elavtal? 

Du kan ta med dig ditt elavtal till en ny adress, men du bör kontrollera om det är rätt abonnemang för dig. Du behöver se hur din förbrukning kan förändras och ifall du då också kan behöva ett annat elavtal. 

Hur kan jag sänka min elförbrukning?

Du kan göra enkla förändringar för att sänka din elförbrukning. Ett exempel är att ändra temperaturen i din kyl och frys. Du kan också byta till lågenergilampor. Det kan minska din elförbrukning för belysning med 75 %. Ett annat exempel är att duscha istället för att bada. Den genomsnittliga duschen kostar 500 kr/person och år, medan att bada kostar 1500 kr/person och år. Du kan också hålla koll på elektronik som står i standby-läge. Många prylar drar el även när de inte används. Slutligen kan du också kontrollera din golvvärme och handdukstork. Var noga med att stänga av dessa när de inte behövs.

Jag har fått ett anvisat elpris, vad betyder det?

Som elleverantör är man skyldig att förse hushåll med el. Därför behövs priser för alla tillfällen. Gör du däremot inte ett aktivt val av avtal får du ett anvisat pris. Det är en tillfällig lösning för att du aldrig ska behöva vara utan el, men det tenderar att vara lite dyrare än andra elavtal. Välj därför snarast ett elavtal som passar dig.

Kan jag få el från Uddevalla Energi om jag bor i elområde 4?

Vi kan inte hitta den informationen på webbplatsen. Vi föreslår att du hör av dig till kundtjänst om du är intresserad av el från Uddevalla Energi och inte bor i elområde 3.

Slutsatser

Uddevalla Energi är en bolagsgrupp med flera samhällstjänster på sitt program. Den el som elhandelsbolaget säljer är till 100 % baserad på förnybara energikällor. Största delen kommer från egna vattenkraftverk och en mindre del från ett eget värmekraftverk.

För närvarande erbjuder Uddevalla Energi endast rörliga elpriser till sina kunder. För att styra sin elförbrukning över dygnet kan dock en kund teckna ett avtal om timpris. 

Uddevalla Energi har ett ambitiöst program för sin elproduktion med framtida utbyggnad av vattenkraftverk. En omfattande satsning görs också på solel med bland annat investeringar i laddstolpar för elbilar. Bolaget kan också köpa överskottsel från mikroproducenter av solel.

Bolaget har en överblickbar hemsida. Den lämnar detaljer kring elprisavtal även om antalet alternativ för närvarande är litet till antalet.

Vi ser Uddevalla Energi som en trygg leverantör av el. Inte minst tack vare en omfattande egen produktion av el från vattenkraftverk. 

Det finns ett fåtal kundomdömen med varierande betyg.